• Obecnie brak na stanie
Opinie (1) o FA Nutrition Core Pump - 500g

Opis FA Nutrition Core Pump - 500g

  • POTĘŻNA POMPA MIĘŚNIOWA
  • WYSOKI KOMFORT NA TRENINGU ORAZ DAWKA MOTYWACJI
  • HAMUJE KATABOLIZM ORAZ AKTYWUJE ANABOLIZM
  • POPRAWIA OSIĄGI ORGANIZMU SPORTOWCA
  • PRZYROST MASY MIĘŚNIOWEJ I SIŁY

Super MOC i "POMPA" mięśniowa oraz maksymalna wydolność na każdym treningu!
FA Nutrition CORE PumpCORE

Efekt ,,pompy mięśniowej” w Pump z linii Core® uzyskano dzięki specjalnej kompozycji substancji aktywnych, które są prekursorami w wytwarzaniu tlenku azotu. Tlenek azotu to ważna cząsteczka sygnalizacyjna komórek, biorąca udział w wielu fizjologicznych i patogenicznych procesach organizmu. Tlenek azotu to silny wazodilator, który wpływa na rozluźnienie śródbłonka naczyniowego co w konsekwencji doprowadza do poszerzenia się przekroju poprzecznego wszystkich naczyń krwionośnych, głównie tętnic. Szersza tętnica może przetransportować więcej krwi i substancji odżywczych do pracujących mięśni. Krew tętnicza zawiera niezbędny do pracy mięśni tlen oraz dostarcza substancje odżywcze takie jak aminokwasy, cukry, kreatynę, argininę z zewnątrz. Dzięki działaniu tlenku azotu transport ustrojowy jest sprawniejszy dzięki czemu nie tylko komórki otrzymują składniki odżywcze ale i szybciej usuwane są z nich szkodliwe produkty przemiany materii. FA Nutrition CORE PumpCORE

Stosowanie przed treningiem Pump zwiększa wydolność tlenową sportowców dyscyplin wydolnościowych oraz poprawia "energetykę i dynamikę” wysiłku siłowego. Stosując suplement zgodnie z zaleceniami możesz oczekiwać szybkiego uczucia "pompy mięśniowej", która pośrednio wpływa na wzrost siły i wytrzymałości mięśniowej. Dodatkową zaletą Pump jest to, że nie zawiera żadnych stymulantów.

Obecność beta-alaniny (CarnoSyn®), BCAA, jabłczanu cytruliny, hydrolizowanej kazeiny (PeptoPro®) w Pump spowoduje, że Twoje treningi staną się doświadczeniem, które będziesz chciał powtarzać minimum 4-5 razy w tygodniu.

Alfaketoklutaran argininy
Cząsteczka powstająca z połącznia L-argininy i kwasu α-ketoglutarowego - pośrednią cząsteczką cyklu Krebsa – szlaku metabolicznego prowadzącego do wytworzenia substratu energetycznego dla pracujących mięśni - cząsteczki ATP adenozynotrójfosforanu. W konsekwencji takiego połączenia zwiększa się „energetyczność” tego związku oraz poprawiają się możliwości absorpcyjne argininy w organizmie. Alfaketoglutaran podobnie do kwasu jabłkowego jest dostawcą energii do komórek mięśniowych. Z uwagi na doskonałą rozpuszczalność w wodzie bardzo szybko i bezpośrednio dociera do mięśni gdzie zostaje spożytkowany do celów energetycznych oraz wykazuje podobną do chlorowodorku argininy odporność na kwaśne środowisko żołądka.

FA Nutrition CORE PumpCORE

 

Jabłczan diargininy
Jest to forma argininy połączona z wysokoenergetycznym kwasem jabłkowym w proporcji 2 cząsteczki kwasu jabłkowego na 1 cząsteczkę aminokwasu, dlatego charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością od czystej argininy a z uwagi na obecność kwasu jabłkowego jest też od niej dużo bardziej „energetyczny”. „Energetyczność” tej specyficznej cząsteczki wynika z faktu, iż jabłczan argininy dostarcza dwie cząsteczki kwasu jabłkowego, który jest substratem energetycznym w cyklu Krebsa. Cykl Krebsa obok glikolizy jest kluczowym szlakiem metabolicznym zachodzącym w komórkach mięśniowych prowadzącym do wytworzenia ATP (adenozynotrójfosforanu), który jest ostatecznym substratem energetycznym dla pracujących mięśni. Dostarczając organizmowi kwas jabłkowy wraz z argininą, dodajemy w prostej linii mięśniom dodatkowego paliwa, które bez dodatkowych przemian może stanowić substrat do wytworzenia niezbędnej dla pracujących mięśni energii. Chlorowodorek argininy

To forma argininy stabilizowana chlorowodorkiem. Chlorowodorek argininy jest lepiej rozpuszczalny w wodzie oraz charakteryzuje się stabilnością w każdym środowisku: kwaśnym, obojetnym i zasadowym. Tak stabilna cząsteczka argininy nie potrzebuje dodatkowych substancji buforujących, aby przejść przez przewód pokarmowy, gdzie środowisko zmienia się od kwaśnego panującego w żołądku do zasadowego będącego w dwunastnicy. Nasycenie plazmy komórkowej chlorowodorkiem argininy następuje niezwykle szybko z uwagi na jej wysoką biodostępność. Jabłczan argininy

Jest to związek powstający z połączenia aminokwasu cytruliny z kwasem jabłkowym. Cytrulina to aminokwas, któremu przypisuje się działanie zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. Po pierwsze cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, jest kluczowy dla osób stosujących diety wysokobiałkowe aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności cytruliny jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie wytrzymałości co wiąże się z udziałem cytruliny w produkcji tlenku azotu. Suplementacja cytruliną zwiększa syntezę argininy co pośrednio wpływa na zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cytrulina i arginina to aminokwasy, które w organizmie mogą ulegać wzajemnym przekształceniom i o ile konwersja cytruliny do argininy wymaga wielu przemian to konwersja argininy do cytruliny jest już przemianą bezpośrednią a w jej wyniku powstaje cząsteczka tlenku azotu. Dzięki obecności tlenku azotu w mięśniach dochodzi do rozluźnienia śródbłonka naczyń a efektem takiej relaksacji jest zwiększenie przepływu krwi do pracujących mięśni i dostarczenie im tlenu i szeregu składników odżywczych niezbędnych do dalszej wzmożonej pracy. Zwiększony przepływ krwi wspomaga proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej mogą dłużej i ciężej pracować. Wprowadzana w formie jabłczanu cytruliny cząsteczka łatwiej dyfunduje do pracujących mięśni a dodatkowo jabłczan jak jeden ze składników cyklu Krebsa zwiększa „energetyczność” cząsteczki.

Beta-alanina jako CarnoSyn®
Beta-alanina jako CarnoSyn® to opatentowany cząsteczka beta-alaniny. Aminokwasy w naturalnych warunkach występują powszechnie w formie alfa-aminokwasów, ale suplementacja beta-alaniną ze względu na jej właściwości wydaje się być właściwa i pożądana. Beta-alanina odgrywa w organizmie istotną rolę w regulacji ilości obecnej karnozyny – substancji neutralizującej obecność w mięśniach kwasu mlekowego powstałego na skutek intensywnego treningu[1]. Beta-alanina jest wewnątrzkomórkowym buforem, który ma zdolność buforowania jonów wodorowych (stabilizacji pH mięśniowego), których donorem jest wspomniany kwas mlekowy. Jony wodorowe blokują możliwość dalszej pracy mięśni poprzecznie prążkowanych poprzez upośledzenie komunikacji układu nerwowego z tkanką mięśniową, co w konsekwencji prowadzi do załamania procesu efektywnego skurczu mięśniowego. Okres aktywnego półtrwania beta-alaniny jest bardzo długi i wynosi ok. 40 dni, zatem możliwości jej koncentracji w mięśniach zależą nie tyle od samej spożywanej ilości, ale od czasu jej stosowania. Według badań przyjmowanie beta-alaniny przez okres ok. 10 tygodni zwiększa koncentrację karnozyny w mięśniach do 80%. Co to oznacza dla sportowca? Zwiększając koncentrację karnozyny w mięśniach typu drugiego (FTa, FTb – włókna podatne na rozrost masy) za pomocą suplementacji CarnoSyn®, zwiększa się możliwość włókien mięśniowych do wchłaniania większej ilości jonów wodorowych H+powstałych w wyniku wytworzenia kwasu mlekowego, zatem zapewniony zostaje optymalny poziom pH. Możesz ciężej i dłużej trenować a stosując zbilansowaną dietę białkową osiągniesz większe przyrosty masy mięśniowej.

[1] Baguet A. et al. Carnosine loading and washout in human skeletal muscle. J Appl Physiol. 2009. And Harris RC. et al. The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids, 2006.

FA Nutrition CORE PumpCORE

TAURYNA. To niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Tauryna może być syntetyzowana w drodze wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i metioniny ale to endogenne pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na ten aminokwas, stąd też musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze względu na swoją budowę (grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy wiązań peptydowych i jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej. Tauryna pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje stężenie wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem oraz odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji zapalnej. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym)1. Jest to aminokwas wpływający na polepszenie transportu składników aktywnych do mięśni poprzez modulację działania insuliny. Daje ona  przyjemne uczucie „doenergetyzowania” organizmu bez efektu rozdrażnienia czy ,,przestymulowania” centralnego układu nerwowego. Działa też antyoksydacyjnie, chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników czyli „stresu oksydacyjnego” powstającego głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku fizycznym.

1 Taurine and its potential therapeutic application Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska, Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski

Aminokwasy BCAA
BCAA to ilościowo główne aminokwasy mięśni człowieka (stanowią prawie 40% ich suchej masy) o rozgałęzionych łańcuchach bocznych należące do aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm sam nie potrafi syntetyzować i musi otrzymywać je z zewnątrz wraz z pożywieniem. Są to niezbędne ,,anaboliczne cegiełki”, które pozwolą budować silne i twarde jak skała mięśnie. Wolne formy aminokwasów BCAA wchłaniają się od razu do krwioobiegu, ponieważ nie muszą podlegać procesom trawienia, tak jak białko pochodzące z spożywanych pokarmów. Dzięki temu zaraz po spożyciu mogą dotrzeć tam, gdzie są najbardziej potrzebne czyli  do tkanki mięśniowej.           

L-Leucyna to jeden z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka a szczególnie sportowca ponieważ wpływa on na wydzielania anabolicznych hormonów, takich jak insulina, szczególnie w połączeniu z węglowodanami. Oddziałuje także na specyficzny,, mTOR ‘’, inicjując w ten sposób syntezę białek mięśniowych i tempo przebiegu tego procesu. Leucyna wpływa korzystnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej przyczyniając się lepszej jakości umięśnienia .

L–Izoleucyna to aminokwas egzogenny będący izomerem leucyny. Jest uniwersalnym aminokwasem około treningowym ponieważ ma działanie glukogenne i ketogenne. Stanowi alternatywne źródło energii przy niewystarczającej dostępności glukozy i/lub kwasów tłuszczowych, np. w czasie intensywnego wysiłku. Jest niezbędna w procesie syntezy białek. Przyjęcie odpowiedniej dawki przed każdym wysiłkiem zabezpiecza mięśnie przed rozpadem a dostarczenie izoleucyny po wysiłku stanowi niezbędny element regeneracji po treningowej i warunkuje naprawę uszkodzonych tkanek.

L-Walina to aminokwas egzogenny, kolejny, trzeci aminokwas rozgałęziony , który bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii zwłaszcza w okresie silnego stresu fizycznego i psychicznego. Stosowanie dodatkowej dawki waliny przed aktywnością fizyczną, w trakcie lub bezpośrednio po jej zakończeniu przyczynia się do ochrony białek mięśniowych przed katabolizmem i następnie nasilenia tempa przebiegu procesów naprawczych. Walina wpływać także może na poziom i relacje neuroprzekaźników, przez co wykazuje działanie delikatnie stymulujące. Odsuwa  w czasie wystąpienie zmęczenia w trakcie trwania intensywnego i długotrwałego wysiłku fizycznego.

PeptoPro® 
PeptoPro® to hydrolizowana kazeina pochodząca z mleka. Charakterystyczną cechą tego składnika, któremu zresztą zawdzięcza swoją ogromną aktywność biologiczną jest stopień hydrolizy. W efekcie enzymatycznego rozkładu białka otrzymano produkt składający się praktycznie tylko z di- i tripeptydów. Dzięki temu produkt dostarcza składniki, które nie wymagając trawienia, są bezpośrednio wchłaniane z krwiobiegu i mogą stanowić substrat do budowy mięśni a poprzez zapewnienie pozytywnego bilansu azotowego możliwe jest wzmaganie syntezy białek mięśniowych. Dodatkowo szybka absorpcja aminokwasów zwiększa wydzielanie insuliny po ćwiczeniach co skutkuje uzupełnieniem zapasów glikogenu w komórkach mięśniowych. PeptoPro® poprawia wytrzymałość, przyspiesza potreningową regenerację i zmniejsza bolesność mięśni co pozwala na lepsze i dłuższe trenowanie.


* Produkt może się brylić ze względu na higroskopijne właściwości składników aktywnych.

Zalecane spożycie:

  • Dzień Treningowy:
    1-2 porcje dziennie przed treningiem
  • Dzień Nietreningowy:
    nie stosować

Uwagi

Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Tabela składu

SKŁADNIKI AKTYWNE:PumpCORE (egzotyczny)
Porcja: 12g
Ilość porcji w opakowaniu: 41
Opakowanie:500g
Zawartość:w porcjizaw:% RWS
Witamina C 40mg 50%
Niacyna 12mg 75%
Witamina B6 2mg 143%
Witamina B12 6µg 240%
Wapń 120mg 15%
Magnez 60mg 16%
Potas 300mg 15%
Beta-alanina (CarnoSynŸ) 4000mg
Jabłczan cytruliny 1500mg
Alfaketoglutaran argininy 1000mg
Jabłczan diargininy 1000mg
Chlorowodorek argininy 1000mg
Tauryna 1000mg
L-Leucyna 1000mg
L-Izoleucyna 500mg
L-Walina 500mg
Hydrolizowana kazeina (PeptoProŸ) 50mg
Składniki: Beta-alanina (CarnoSyn®), jabłczan cytruliny, alfaketoglutaran L-argininy, jabłczan diargininy, chlorowodorek L-argininy, tauryna, L-leucyna, fosforan potasu, L-izoleucyna, L-walina, wodorofosforan wapnia, wodorowęglan sodu, tlenek magnezu, hydrolizowana kazeina (PeptoPro®) (z mleka), kwas L-askorbinowy, aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), amid kwasu nikotynowego, barwnik (błękit brylantowy)1, chlorowodorek pirydoksyny, cyjanokobalamina, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu)2, barwnik (czerwień buraczana)2. Smaki: 1Egzotyczny, 2Wieloowocowy.
* % Referencyjna wartość spożycia

FA Nutrition Core Pump - 500g

Ref: FA/123
121,77 pln
41 porcji / 500g1 porcja / 2,97 pln100 g / 24,35 pln

Obecnie brak na stanie.

Włączenie powiadomienia w tym miejscu nie jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newsletterów lub innych reklam drogą mailową. Jest to zgoda jedynie na wysłanie informacji o ponownej dostępności tego produktu.

Masz ustawione powiadomienie o obecności produktu. Kiedy produkt pojawi się w naszym magazynie zostaniesz powiadomiony na podany email.

Sprawdź zamienniki
promotion code

Zamów 10% TANIEJ* z kodem: APRIL10

*dotyczy zakupów powyżej 150 pln

Podobne produkty
6PAK Nutrition Bestia Przedtreningówka - 240g

6PAK Nutrition Bestia Przedtreningówka - 240g

1 porcja / 2,92 pln
69,99 pln
6PAK Nutrition Boom - 240 g

6PAK Nutrition Boom - 240 g

1 porcja / 1,00 pln
59,99 pln
6PAK Nutrition HEAT - 240 g

6PAK Nutrition HEAT - 240 g

1 porcja / 2,50 pln
59,99 pln
6PAK Nutrition CRAZE - 240 g

6PAK Nutrition CRAZE - 240 g

1 porcja / 1,50 pln
59,99 pln
Szybki kontakt

Infolinia

(32) 308 00 02

Porady na e-mail
porady@bodypak.pl

533 369 898

Szybki kontakt

Wypełnij formularz

Najnowsze artykuły

PRZECZYTAJ WIĘCEJ ARTYKUŁÓW