FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

Rola mikroelementów w organizmie człowieka

  • 3199 odsłon
  • 0 komentarzy

Mikroelementy to pierwiastki chemiczne, które występują w bardzo śladowych ilościach w naszym organizmie. Ich zapotrzebowanie wynosi poniżej 100mg na dobę. Mimo wszystko każdy z nich pełni pewne ważne funkcje dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, więc warto bliżej przyjrzeć się korzyściom związanych z ich odpowiednim uzupełnieniem.

Żelazo:
Jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w organizmie. Ponad połowa tego pierwiastka znajduje się w hemoglobinie we krwi, a także jest kluczowym składnikiem różnych enzymów. Część żelaza magazynowana jest przez wątrobę, śledzone, nerki, surowicy krwi i szpiku. Rozróżniamy dwa rodzaje żelaza zawartego w pożywieniu: hemowe – łatwo przyswajalne, które znajdziemy w czerwonym mięsie i podrobach oraz niehemowe – bardzo słabo przyswajalne i słabiej wykorzystywane niż żelazo hemowe, występuje w melasie, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego należy je spożywać razem z produktami bogatymi w witaminę C lub żelazo hemowe. Jego niedobór wiąże się z niekorzystnym rozwojem układu nerwowego (u dzieci), z niedokrwistością, bladością skóry i warg, osłabieniem umysłowym i mięśniowym, a także z trudnościami w zapamiętywaniu.

Cynk:
Cynk występuje wewnątrzkomórkowo i znajduje się w mięśniach, skórze, włosach oraz kościach. Jest niezbędny dla ponad 200 enzymów. Odpowiada za metabolizm białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego, a także w procesie gojenia się ran. Jego niedobór wiąże się ze słabszą odpornością organizmu, wychudzeniem, niedokrwistością i opóźnionym dojrzewaniem, a nawet ze stałym uszkodzeniem nerwów. Cynk w dużych ilościach znajdziemy w: mięsie, grochu, fasoli, orzechach, mleku i przetworach mlecznych, produktach zbożowych.

Miedź:
Składnik wielu enzymów, niezbędny pierwiastek do transportu żelaza, i syntezy noradrenaliny. Uczestniczy w tworzeniu naczyń krwionośnych i jest kluczowym składnikiem dla układu krążenia. Dzięki miedzi tworzone są czerwone krwinki, a także osłonki mielinowe w układzie nerwowym, które chronią go i umożliwiają przesyłanie impulsów. Odpowiedni kolor naskórka i włosów to także zasługa tego pierwiastka. Miedź odpowiada także za prawidłową pracę układu odpornościowego. Niedobór miedzi może doprowadzić do: braku apetytu, anemii, niskiego poziomu hemoglobiny, zaburzenia pracy serca, łamliwości paznokci, uczucia mrowienia, spadku odporności. Pierwiastek ten znajdziemy głównie w: orzechach, rybach, produktach zbożowych, grochu, fasoli, proszku kakaowym, soi.

Mangan:
Występuje głównie w wątrobie, trzustce, mózgu i nerkach. Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych i przemianach cholesterolu. Jeden z wielu niezbędnych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozwoju układu kostnego. Uczestniczy także w procesie powstawania czerwonych krwinek. Jego niedobór powoduje problemy z metabolizmem, nieprawidłową mineralizację kości, osłabioną płodność i zaburzenia neurologiczne. Na ogół jest on raczej uzupełniany wraz z dietą. Znajdziemy go w produktach takich jak: suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, otręby pszenne, herbata, czekolada, czarne jagody.

Fluor:
Jest to mikroelement niezbędny do budowy zębów i kości. Zwiększa ich twardość i gęstość, a także zapobiega próchnicy. Jest bardzo pomocy przy zwalczaniu osteoporozy.  Jego głównym źródłem jest fluorowana woda. Występuje także w rybach, herbacie i żelatynie.

Molibden:
Podobnie jak fluor magazynuje się głównie w zębach, dzięki czemu zapobiega próchnicy. Wchodzi w skład niektórych enzymów i jest bardzo ważnym pierwiastkiem do budowy komórek. Jego niedobór nie tylko wiąże się z powstawaniem próchnicy, ale także z zaburzeniami czynności gruczołów płciowych i wymiotami. Mogą także wystąpić zaburzenia neurologiczne. Główne źródła molibdenu to warzywa strączkowe, podroby, mleko i produkty mleczne.

Jod:
Związany jest przede wszystkim z hormonami tarczycy odpowiadając za ich prawidłową prace. Niezbędny dla osiągnięcia dojrzałości płciowej. Jod reguluje przemiany energetyczne i odpowiada za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobory tego pierwiastka powodują przede wszystkim przewlekłe choroby związane z tarczycą. Możemy doprowadzić do jej powiększenia, do niedoczynności i wszelkich innych schorzeń tarczycy, a także do raka żołądka. Źródła jodu to: sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, kapusta, szpinak, cebula.

Selen:
Jest antyoksydantem, który ochrania komórki, błony komórkowe oraz DNA przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Wspomaga płodność, zapobiega przed chorobami zapalnymi, sercowo-naczyniowymi oraz neurologicznymi. Pozytywnie wpływa na prace i odporność tarczycy. Jego niedobory prowadzą do chorób układu krążenia. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, otrębach, kiełkach, indyku, ostrygach, sardynkach i śledziach.

Chrom:
Pierwiastek ten reguluje poziom glukozy we krwi i odpowiada za jej metabolizowanie. Niedobór chromu może spowodować zaburzenia w przemianach glukozy, zaburzenia pracy układu nerwowego, a u osób chorych na cukrzycę może doprowadzić do pogorszenia objawów związanych z tą chorobą. Chrom znajdziemy przede wszystkim w wątróbce, otrębach, zarodkach ziaren, zbożach, serach, warzywach strączkowych, drożdżach piwnych i w podrobach.

Kobalt:
Jest niezbędny do tworzenia w organizmie witaminy B12. Pobudza syntezę czerwonych krwinek, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, aktywuje niektóre enzymy. Niedobór kobaltu może spowodować anemie, niedokrwistość, wychudzenie, apatię, brak łaknienia. Natomiast poprzez brak tego pierwiastka w naszym organizmie przez długi czas może dojść do stałych uszkodzeń nerwów. Jego źródłem jest przede wszystkim mleko i przetwory mleczne, a także: figi, kapusta, szpinak, sałata, pełne ziarna zbóż.

Wanad:
Wanad występuje głównie w płucach i kościach. Działa korzystnie na układ krążenia, wspomaga metabolizm cholesterolu, trójglicerydów i fosfolipidów. Niedobór tego pierwiastka powoduje zmniejszenie ilości czerwonych krwinek, ograniczenie wzrostu oraz zmniejszenie metabolizmu tłuszczy. Jego źródłem są ryby, owoce morza, grzyby a także przyprawy.


Podsumowanie:
Zazwyczaj nie mamy problemów z dostarczeniem mikroelementów wraz z pożywieniem. Rzadkością jest również przyjmowany nadmiar poszczególnych pierwiastków. Mimo wszystko warto wiedzieć jakie pełnią role w organizmie człowieka i w razie konieczności wprowadzić suplementacje danym pierwiastkiem.

Piotr Hapek
ZAWODNIK, TRENER, DORDCA DS. SUPLEMENTACJI

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

IHS Double Impact 2.0 - 280g
99,00 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That's the Whey 100% Goat & Sheep Premium Whey Protein Blend - 600g
69,00 PLN
Zobacz produkt
BioTech Hydro Whey Zero - 1816 g
247,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść