FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Tarta a`la Ferrero Rocher

  • 2380 odsłon
  • 0 komentarzy

Moja rozpływająca się w ustach tarta a`la Ferrero Rocher zrobiona na mleku kokosowym może wam posłużyć jako doskonałe źródło tłuszczu w diecie, a zarazem zdrowy odpowiednik słodyczy.
Z kawą daje błogie połączenie dla prawdziwych łasuchów.

Mleko kokosowe wytwarza się ze stałego miąższu kokosa połączonego z wodą. Produkuje się je przez ręczną lub mechaniczną ekstrakcję z miąższu kokosa,
a ilość użytej do tego procesu wody wpływa na konsystencję i zawartość tłuszczu w gotowym produkcie. W składzie zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe,
dlatego porównuje się je do prozdrowotnego oleju kokosowego. Naukowcy wykazują związek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych na utratę masy ciała oraz na metabolizm, bo
ich transport przebiega bezpośrednio do wątroby, gdzie są przekształcane w energię.


Spód :

  • 170 g mąki owsianej (ja zmieliłam po prostu płatki owsiane) 
  • szczypta soli 
  • jajko
  • 2 łyżki ksylitolu / miodu
  • łyżka kakao 
  • 70 g oleju kokosowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na kruche ciasto.
Następnie jak już mamy zbitą kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i wciskamy w formę do tarty o średnicy 23 cm.
Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.


Mus daktylowy:

  • 200 g daktyli

Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładki mus.

Orzeszki do środka:

  • 80 g orzechów laskowych

Krem a`la Fererro:

  • Stała część mleka kokosowego (musi byc twarda część, więc mleka z dużą ilością dodatków odpadają!) 
  • Łyżka kakao
  • 5 kostek gorzkiej czekolady (rozpuszczamy ją w odrobinie mleka jakieś 2-3 łyżki) 
  • 50 g ksylitolu/miodu

Mleczko mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładki krem.

Teraz połączmy całość:

Na ostudzony spód smarujemy mus daktylowy. Wykładamy na niego orzeszki tak, żeby były na całej powierzchni ciasta. Następnie wylewamy na to nasz krem Ferrero i wkładamy na 2-3 godzinki do lodówki.

Pamiętajcie, żeby wybierając mleczko kokosowe kierować się jego składem. Najlepsze jest to, które zawiera ekstrakt z kokosa i wodę bez żadnych dodatków.
Dodatki typu cukier, substancje zagęszczające i stabilizujące typu guma ksantowa, czy guma guar są nam zupełnie niepotrzebne.

SMACZNEGO :)!

Izabela Mencel
Team Bodypak

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Intenson Ksylitol Danisco Fiński - 500g
29,99 PLN
Zobacz produkt
Intenson Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska - 250g
9,68 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść