EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym

  • 5080 odsłon
  • 0 komentarzy

Zdrowe jedzenie może być smaczne, zdrowe jedzenie może być aż zbyt smaczne - tak, że trudno powstrzymać się, by nie pochłonąć za dużo.


O co chodzi? O masło orzechowe! Jest ktoś, kto go nie lubi? Jest ktoś, kto potrafi zakończyć jego konsumpcję na jednej łyżeczce? ;)

Za co kochamy masło z orzechów:

  1. Za jego absolutną uniwersalność! Jest pyszne i prosto z pudełka, i jako dodatek do chleba, wafli ryżowych, omletów, koktajli, owsianek, jaglanek, owoców…
  2. Wśród maseł każdy znajdzie coś dla siebie - w sprzedaży znajdziemy już nie tylko masło arachidowe, ale też z orzechów włoskich, laskowych, migdałowe czy z nerkowców.
  3. Ma sporo białka, w 100 gramach średnio 20 gramów!
  4. Na 100 gramów masła przypada ok. 50 gramów tłuszczu - głównie tłuszczów jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także na pracę mózgu.
  5. Zawiera witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
  6. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, mangan, cynk.


Za co go nie lubimy?

  • Za szybko znika!


Jakie masło wybrać?
Zawsze warto sprawdzać skład - zawsze! I szukać maseł, które wyprodukowane są w 100 % z danego orzecha, nie zawierają cukru i oleju palmowego.
Takie masła właśnie możemy dostać w sklepie BODYPAK.PL, spójrzcie na ten skład, nie może być lepiej!


A najlepiej będzie, jak spróbujesz domowych lodów na bazie wybranego masła - jeśli jeszcze nie znasz tego smaku, przysięgam - pokochasz! A że lista składników jest wręcz śmieszna, polecam przetestować.

WERSJA JASNA:

  • 30 gramów - czubata łyżka masła z orzechów nerkowca  That’s the cashew butter
  • duży banan - 120 gramów
  • blender

Sposób przygotowania:

  1. Banan (polecam dojrzały) trzeba pokroić w plastry i zamrozić.
  2. Do blendera wrzuć zmrożony owoc i masło z nerkowców.
  3. Blendujemy!
  4. Gotowe - można wcinać :)


WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 7,1 g białka, 14,5 g tłuszczu, 35,2 g węglowodanów, 4,3 g błonnika i 299 kcal


WERSJA CIEMNA:

  • 30 gramów - czubata łyżka masła migdałowego That’s the almond butter
  • duży banan - 120 gramów
  • łyżka gorzkiego kakao - 10 gramów
  • blender

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzały, pokrojony banan wrzuć do zamrażarki.
  2. Zblenduj zmrożony owoc z dodatkiem kakao i masła migdałowego.
  3. Wcinaj!


WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 10,2 g białka, 17 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2 g błonnika i 333 kcal



Magda Suchan
Promotor Bodypak @formanawidelcu

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Sport Definition That’s the Cashew Butter Crunchy - 1000g
99,00 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That’s the Almond Butter Crunchy - 1000g
89,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść