FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym

  • 1218 odsłon
  • 0 komentarzy

Przepisowe ciacho to fajna i zdrowa propozycja deserowa dla każdego, ale dedykuję je przede wszystkim warzywnym niejadkom ;) Wszystko przez kalafior, który jest jednym z głównych składników deseru, i choć takie połączenie może wydawać się dość absurdalnie i zniechęcające, zdecydowanie zachęcam do spróbowania. Warto! Bo kalafiora nie czuć wcale, a nadaje niepowtarzalnej konsystencji - ciacho jest wilgotne i ciągnące.

Kalafior - co w nim dobrego?

  • jest niskokaloryczny - w 100 gramach jest zaledwie 25 kcal
  • zawiera sporo błonnika, więc genialnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, poza tym znajdziemy w nim potas, wapń, magnez, witaminę A, C, E
  • zawiera związki fitochemiczne izotiocyjanów i indoli, które mają działanie antynowotworowe
  • smrodek, który wydziela w trakcie gotowania, wynika z zawartości siarki, a siarka ma silne działanie antybakteryjne, może więc poprawić stan cery
  • należy do warzyw kapustowatych, z racji tego osoby z niedoczynną tarczycą powinny go spożywać tylko w wersji po obróbce cieplnej.

PRZYGOTUJ:

  • 250 g kalafiora - będzie potrzebna szklanka puree z ugotowanego kalafiora
  • 80 g (3/4 szklanki) mąki owsianej - można zmielić płatki w młynku do kawy
  • 20 g (2 łyżki) zmielonego siemienia lnianego
  • 5 g (1 łyżeczka) serwatki białka - u mnie That’s the Whey
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego
  • 12 g (2 łyżki) stopionego oleju kokosowego
  • 70 g (1/3 szklanki) erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
2. Wysmaruj ceramiczne foremki olejem lub masłem klarowanym
3. Kalafior ugotuj do miękkości, zblenduj i odstaw
4. Wymieszaj wszystkie suche składniki
5. Dodaj kalafior, mleko kokosowe i olej kokosowy


6. Gotową masę wylej do przygotowanych foremek
7. Piecz przez 25 minut.

POLEWA:

  • masło migdałowe do kupienia w BODYPAK.PL
  • gorzkie kakao

Wymieszaj masło z kakao i posmaruj obficie upieczone ciacho.
NIEBO!

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

CAŁEJ PORCJI bez polewy:
32 g białka, 45 g tłuszczu, 73 g węglowodanów, aż 20 g błonnika i 813 kcal

Magda Suchan
Promotor Bodypak @formanawidelcu

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść