Hot Deals | check it! EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

  • 1741 odsłon
  • 0 komentarzy

Najbardziej lubię robić ciasta, które mogą stać długo w lodówce, ponieważ w tygodniu nie mam zbyt wiele czasu, aby zrobić, a nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Przedstawiam Wam właśnie takie oto ciasto, które spokojnie może poleżeć w lodówce kilka dni, a do tego jego smak powala na kolana i wygląda obłędnie.

Masę zrobiłam ze stałej części mleczka kokosowego, a całość wypełniłam borówkami, które są dość niskokaloryczne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza te nasze Polskie, na które oczywiście sezon jeszcze trwa!
Samo ciasto jest bardzo proste i nie trzeba mieć specjalnie zdolności kulinarnych aby je zrobić!

Spód:

  • 4 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Pół szklanki ksylitolu
  • Łyżka proszku do pieczenia lub sody
  • Łyżka kakao 
  • 180 g mąki (u mnie 100 g ryżowej i 80 g kukurydzianej)

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksuj z ksylitolem. Następnie dodaj jogurt i znowu miksuj. Później proszek, mąkę i kakao i miksuj jeszcze trochę. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Formę wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem żeby biszkopt nam nie przywarł. Masę przelej do formy (u mnie zwykła okrągła o średnicy 22 cm)
Piecz przez 50 minut.


Po ostygnięciu biszkopta wydrąż z niego cały środek i pokrusz na talerzyk.
Środek wyłóż borówkami.


Masa:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • miarka waniliowej odżywki białkowej
  • 40 g ksylitolu 
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Czekoladę pokrój w malutką kostkę.
Ksylitol zmiel na puder.
Oddziel stałą część mleczka od wodnistej (najlepiej nadaje sie do tego mleko z Lidla sprawdzone, schlodzone wczesniej w lodówce)
Stałą część zmieszaj z ksylitolem zmielonym na puder, odżywką i wsyp pokrojoną w małą kostkę czekoladę.
Wylej masę na borówki i równomiernie ją rozprowadź. Na masę poprzyklejaj pokruszony wcześniej biszkopt i powbijaj kilka borówek. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Wartości odżywcze:

Całe ciasto podzieliłam na 10 części!

jeden kawałek ciasta:

235 kcal w tym:
B: 9 g
W: 15 g
T: 15,5 g

Izabela Mencel
Team Bodypak

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Sport Definition That's The Whey - 700g
59,00 PLN
Zobacz produkt
Intenson Ksylitol Danisco Fiński - 500 g
29,99 PLN
Zobacz produkt
Intenson Olej Kokosowy Extra Virgin - 250 ml
10,20 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść