EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Suplementacja

WITAMINY: Witamina B2

  • 662 odsłon
  • 0 komentarzy

Witamina B2 (inaczej ryboflawina) to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, niemagazynowana w organizmie ludzkim. Występuje głównie jako część składowa dwóch koenzymów - dinukleotydu flawinoadeninowego oraz mononukleotydu flawinowego, których zadaniem jest przenoszenie elektronów w wielu reakcjach typu redoks mających niebagatelne znaczenie w wielu szlakach metabolicznych oraz przy produkcji energii.


Absorpcja

Wchłanianie ryboflawiny zachodzi w górnej części jelita cienkiego. Jej konwersja do koenzymów odbywa się w większości komórek ciała, ale głównie w komórkach jelita cienkiego, wątroby, serca i nerek.

Funkcje w organizmie

1) Reakcje utleniania i redukcji

Ryboflawina jest prekursoem flawo-koenzymów, które uczestniczą w reakcjach redoks na drodze wielu przemian metabolicznych.

2) Detoksykacja

Flawo-koenzymy wspomagają metabolizm leków i toksyn.

3) Metabolizm makroskładników żywieniowych

Stanowią niezwykle ważny element w przemianach węglowodanów, protein i tłuszczów.

4) Działanie antyoksydacyjne

Flawoproteiny umożliwiają przebieg bardzo istotnego procesu redoksowego glutationu, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, a także powstawanie kwasu moczowego, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów we krwi.

5) Zachowanie odpowiedniego metabolizmu żelaza w organizmie

6) Utrzymanie w odpowiedniej kondycji skóry i błon śluzowych

Źródła pokarmowe obfitujące w witaminę B2:

1) wątróbka wołowa,
2) jagnięcina,
3) jajka,
4) jogurt naturalny,
5) pieczarki,
6) szpinak,
7) migdały,
8) pomidory suszone,
9) dziki łosoś,
10) jajka.

Witaminę B2 znajdziesz również w: :

Trec Vit. B Complex Shot - 25ml
3,70 PLN
Zobacz Produkt
Trec Vit. B Complex - 60 kaps.
17,00 PLN
Zobacz Produkt
Biogenix Vita-genix men Sport AM/PM - 60 kaps.
33,80 PLN
Zobacz Produkt


Zalecane spożycie:

Zalecane dzienne spożycie (RDA) zostało ustalone w oparciu o ilość zapobiegającą powstaniu ryzyka niedoboru wśród zdrowych osób i dla dorosłych wynosi odpowiednio:
- 1,1 mg dla kobiet,
- 1,3 mg dla mężczyzn.

Realne indywidualne zapotrzebowanie na ryboflawinę może być jednak wyższe,
a jest ono kształtowane między innymi przez następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- aktywność fizyczną,
- stan fizjologiczny.

Suplementacja ryboflawiną ma istotne znaczenie wśród dorastających dziewcząt i młodych dorosłych kobiet oraz osób z problemami sercowo-naczyniowymi.

Korzyści spożywania witaminy B2

1) Wsparcie w zapobieganiu bólom głowy i migrenom

Suplementacja ryboflawiną stanowi naturalną metodę radzenia sobie z bólami głowy, skrócenia czasu trwania migreny, uśmierzaniu bólu w czasie jej trwania oraz zmniejszenia częstotliwości jej występowania.

2) Zabezpieczenie przed anemią

Ryboflawina jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek krwi, wspiera transport tlenu do komórek organizmu, a także mobilizację żelaza.

3) Utrzymanie energii na odpowiednim poziomie

Ryboflawina jest zaangażowana w rozkład protein do aminokwasów, tłuszczów oraz węglowodanów do glukozy, co zapewnia przekształcanie pokarmu w użyteczną dla organizmu energię niezbędną do utrzymania płynnego funkcjonowania metabolizmu, wydajnej pracy mózgu, odpowiedniej pracy hormonów oraz układu pokarmowego i nerwowego. Bierze ona również udział w regulacji działania tarczycy oraz nadnerczy, a więc jest pożyteczna w wyciszaniu organizmu, optymalizowaniu pracy hormonów odpowiedzialnych za nastrój czy poziom energii, jak również w zwalczaniu przewlekłego stresu.

4) Działanie antyoksydacyjne

Ryboflawina sama w sobie działa jako przeciwutleniacz zwalczający szkodliwe działanie wolnych rodników, ale angażuje się również w produkcję glutationu, który jest jeszcze silniejszym antyoksydantem, biorącym udział w detoksykacji wątroby. Wspiera utrzymanie odpowiedniej kondycji przewodu pokarmowego, co pozwala na właściwe wchłanianie i wykorzystywanie składników pokarmowych przez organizm. 

5) Wspomaganie zdrowia oczu

W celu leczenia chorób oczu pomocna może okazać się ryboflawina w formie kropli, która przechodzi przez warstwę rogówki i wzmacnia ją. Regularne spożycie odpowiednich ilości witaminy B2 zmniejsza również ryzyko wystąpienia zaburzeń zmysłu wzroku.

Interakcje

1. Witamina B2 w formie kofaktora jako mononukleotyd flawinowy jest wymagana w procesie konwersji witaminy B6 do jej aktywnej formy fosforanu pirydoksalu.

2. Synteza koenzymów zawierających niacynę - NAD i NADP - z aminokwasów i tryptofanu, wymaga obecności enzymu zależnego od dinukleotydu flawinoadeninowego, kinureniny oraz monooksygenazy.

3. Reduktaza metylenotetrahydrofolianu - enzym odgrywający istotną rolę w utrzymywaniu na niezbędnym do przebiegu procesu poziomie specyficznego koenzymu folianu, który obecność jest konieczna do wytwarzania aminokwasu metioniny z homocysteiny.

Objawy niedoboru

1. Spowolniony metabolizm
2. Owrzodzenia i pęknięcia ust
3. Stany zapalne skóry, a w szczególności na twarzy
4. Zmiany nastroju - zwiększone poczucie niepokoju
5. Nabrzmienie błon śluzowych

Zapamiętaj!

Niezaprzeczalnie należy znać podstawowe funkcje ryboflawiny w organizmie przedstawione
w uproszczeniu w celu ułatwienia ich przyswojenia:
- Aktywność antyoksydacyjna: ryboflawina ma działanie przeciwutleniające i bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji.
- Wytwarzanie energii: bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów na energię niezbędną do pracy organizmu.
- Prawidłowy wzrost: stanowi niezbędny element w procesie tworzenia i dojrzewania skóry, włosów, paznokci.



Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść