Hot Deals | check it! EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Suplementacja

NIETOLERANCJA LAKTOZY - objawy i profilaktyka

  • 2001 odsłon
  • 0 komentarzy

Będzie poważnie, bo temat jest bezsprzecznie istotny. Nietolerancja laktozy, o której mowa, dotyczy około 70% ludności na całym świecie, w tym ok. 20-37% Polaków, 45% Greków, 60-70% mieszkańców Indii, 50-80% osób pochodzenia hiszpańskiego i prawie 100% Wietnamczyków i Indian!


Co z tą laktozą i o co tyle szumu?

Laktoza to inaczej cukier mlekowy, organiczny związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, zbudowany z glukozy i galaktozy.

Naturalnym źródłem laktozy jest mleko ssaków i wszystkie jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka, serwatka, sery, śmietana, masło, itp.), jednak jej dodatek można znaleźć w wielu, często niepodejrzewanych przez nas produktach, są to m.in.:

  • pieczywo
  • płatki śniadaniowe
  • margaryny
  • produkty instant
  • przetwory mięsne
  • słodycze (lody, batony, ciastka, czekolady)
  • suplementy
  • a nawet ok. 20% leków!


Laktoza to główne źródło energii dla młodych, rozwijających się ssaków, w tym niemowląt, człowiek jest jednak wyjątkiem, który spożywa mleko w wieku dorosłym, nie zawsze z powodzeniem. Wraz z wiekiem aktywność laktazy - enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy w jelicie cienkim, spada do poziomu ok. 10%, co może się wiązać z przykrymi i uciążliwymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

NIETOLERANCJA LAKTOZY, CZYLI HIPOLAKTAZJA

Nietolerancja laktozy to zaburzenie zdolności do trawienia laktozy, które spowodowane jest brakiem lub niedoborem wspomnianej już laktazy. O nietolerancji mówimy, gdy po spożyciu produktów mlecznych pojawiają się wyraźne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego:

  •  biegunki
  •  gazy, wzdęcia, kolki
  •  nudności
  •  bóle brzucha
  •  przelewanie się w jamie brzusznej


Objawy pojawiają się między 30 minutami a 2 godzinami po spożyciu pokarmu zawierającego laktozę.

Wyróżnia się trzy rodzaje zaburzenia:

Niedobór pierwotny, spotykany najczęściej, występuje u osób dorosłych i jest uwarunkowany genetycznie, z reguły ujawnia się w okresie dojrzewania. Rzadko dochodzi tu do całkowitego zaniku wytwarzania laktazy. W Polsce na hipolaktazję typu dorosłych cierpi około 30% populacji.
Niedobór wtórny - nabyty. Dochodzi do niego zwykle na skutek uszkodzenia struktury morfologicznej błony śluzowej jelita czczego.
Niedobór wrodzony - alaktazja, spotykany bardzo rzadko (najczęściej w Finlandii), oznacza, że chore dziecko nie jest zdolne do wytwarzania laktazy. Objawia się to ostrą biegunką, odwodnieniem oraz zahamowaniem rozwoju, a może być zdiagnozowana już kilka dni po urodzeniu. Wówczas absolutnie niezbędna jest całkowita eliminacja laktozy z diety, nawet jej minimalna ilość jest zagrożeniem dla życia chorego.

JAK ZDIAGNOZOWAĆ?

Obecnie istnieje kilka sposobów:

  • tzw. test wodorowy, czyli analiza obecności wodoru w wydychanym powietrzu
  • test doustnego obciążenia laktozą
  • badanie pH kału
  • biopsja jelita cienkiego
  • badania genetyczne
  • i teoretycznie najprostszy, choć obarczony ryzykiem błędu - do wykonania w warunkach domowych, czyli próba eliminacji produktów z laktozą


CO ROBIĆ?

Na wstępie trzeba podkreślić, że nietolerancja laktozy często bywa mylona z innymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, jak IBS, SIBO czy celiakia, wówczas eliminacja mleka czy przetworów mlecznych może być dyskusyjna. Większość dorosłych zachowuje pewną aktywność laktazy i spokojnie może włączać pewne, tolerowane przez siebie ilości laktozy do diety (z reguły 5-10 g, co równe jest 100-200 ml mleka słodkiego).

Jeśli podejrzewasz u siebie problemy z nietolerancją laktozy:

1. Zacznij od postaw - na 2-3 tygodnie ogranicz lub całkowicie wyeliminuj z diety produkty zawierające laktozę, obserwując przy tym organizm. Po tym czasie ostrożnie zacznij wprowadzać wyłączone produkty - jeśli objawy powrócą, będzie to wyraźny sygnał, że masz problem z tolerancją laktozy.

2. Sprawdź, czy problem nie tyczy się tylko mleka zwierzęcego - jeśli tak, możesz je zastąpić mlekiem ze zmniejszoną ilością laktozy, a najlepiej spróbuj roślinnego - wybór jest niemały: kokosowe, migdałowe, sezamowe, ryżowe, owsiane. Większość z nich możesz przygotować samodzielnie. Nie tolerujesz masła? Spróbuj masła klarowanego, które ma zminimalizowaną ilość laktozy.

3. Spróbuj fermentowanych przetworów mlecznych - prawdziwe jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko, twarde sery są na ogół dobrze tolerowane przez chorych. Jeśli po nich też odczuwasz dyskomfort, a nie chcesz z nich rezygnować, szukaj tych bez laktozy - są coraz łatwiej dostępne, choćby w supermarketach. Jeśli korzystasz z odżywek białkowych na bazie serwatki i nie czujesz się po nich dobrze, poszukaj takich z dodatkiem laktazy lub probiotyków, które powinny być lepiej tolerowane, możesz też zamienić je na izolaty (zawierają znikome ilości węglowodanów).

4. Okazjonalnie możesz wspomagać się enzymami (do kupienia w aptekach), które wspomogą rozkład laktozy.

5. Wprowadź suplementację probiotykami - mogą wspomóc trawienie laktozy, daj im jednak trochę czasu, żeby poczuć ich dobroczynne działanie.

Jeśli eliminujesz produkty mleczne z diety, pamiętaj, że musisz zwracać większą uwagę na dostarczanie wapnia - weź pod uwagę zielone warzywa liściaste (jarmuż, brokuły), figi, amarantus, sezam, pastę sezamową, mak, orzechy, migdały, masła z nich i warzywa strączkowe.



ŹRÓDŁA:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1906652/
http://nietolerancja-pokarmowa.info.pl/laktoza/
http://www.diagnostykalaboratoryjna.eu/journal/DL1.49.I.71.pdf
https://zdrowegeny.pl/poradnik/nietolerancja-laktozy
https://chriskresser.com/how-to-cure-lactose-intolerance/
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance#diagnosis
https://consensus.nih.gov/2010/lactosestatement.htm

Magda Suchan
Promotor Bodypak @formanawidelcu

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

BioTech Iso Whey Zero - 22705
219,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Light Whey Probiotics - 700g
49,00 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That's The Whey ZERO [That's for Her] - 1,2kg
129,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść