Hot Deals   SALE Free shipping for orders over 1000 PLN ! Code: DD1000
Suplementacja

Białko wołowe w diecie sportowca

  • 1112 odsłon
  • 0 komentarzy

Odżywki białkowe zostały zdominowane głównie przez białka serwatkowe, po które najczęściej sięgają osoby uzupełniające swoje niedobory w diecie. Warto jednak wspomnieć również kilka słów o białku wołowym chociażby z tego powodu, iż nie każdy może stosować serwatkwę ze względu na alergie i nietolerancje pokarmowe.

Białko to nieodzowny element każdego człowieka – nie tylko sportowca. Służy ono w diecie przede wszystkim wspomaganiu procesów anabolicznych zachodzących w ciele, regeneracji oraz odbudowy, co pozwala na wykonywanie kolejnych jednostek treningowych, czy po prostu prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W sportach sylwetkowych jednak powinniśmy dostarczać tego białka jeszcze więcej z uwagi na większą wydatkowaną energię organizmu i większe obciążenie fizyczne, co niesie za sobą konieczność oczywiście odpowiedniej regeneracji po wysiłku fizycznym. Czy można jednak powiedzieć, że białko wołowe jest dobrym wyborem dla sportowca? Oczywiście, że tak!

Rozpoczynając rozważania na temat białka wołowego w diecie sportowca – należy wspomnieć, że każdy sportowiec będzie miał inne zapotrzebowanie na ilość samego białka w diecie, które może sięgać nawet 3g / 1kg masy ciała. Jednak odpowiednia ilość białka w diecie uzależniona jest od wielu czynników i ciężko „wrzucić” każdego sportowca do jednego worka i napisać, że „jak sportowiec – to potrzebuje 2g białka / 1kg masy ciała”! Weźmy np. pod uwagę maratończyka i osobę, która trenuje na siłowni – ich zapotrzebowanie na białko będzie się diametralnie różniło, jak i inne aspekty związane z treningiem, dietą oraz ewentualną suplementacją. Jednak nie odchodząc daleko od tematu – białko było, jest i będzie nieodzownym elementem diety sportowca! Białka występujące w żywności mają różny skład aminokwasów i warto wybierać te odżywki oraz produkty spożywcze posiadające jak najlepszy profil aminokwasów.
O wartości odżywczej białka wołowego decyduje zawartość i skład białka, która waha się na poziomie 18-23%, a także ilość tłuszczu – w zależności od rodzaju wołowiny – w granicach ok 5%. Wołowina stanowi skoncentrowane źródło składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w wołowinie jest białkiem pełnowartościowym, bo oznacza nie mniej nie więcej niż to, że dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć.  Mięso wołowe dostarcza także kolagen – główny składnik tkanki łącznej, który odgrywa wiele ważnych ról w organizmie człowieka, jak m. in. Odpowiednie funkcjonowanie stawów, dba o dobry stan włosów, skóry i paznokci.  
Białko wołowe jest również bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim:
a)    żelazo – występujące  w białku wołowym żelazo ma postać hemową, której stopień wykorzystania wynosi w granicach 20-30% i która jest znacznie łatwiej przyswajalna przez organizm człowieka, zaś żelazo w produktach pochodzenia roślinnego (postać niehemowa) ma bardzo mały stopień wykorzystania w granicach do 5%! Białko wołowe zawiera w swoim składzie 1,8-2,0 mg na 100 g produktu;
b)    Witamina B12, B2, niacyna, B6 – mięso wołowe stanowi wartościowe źródło witaminy B12 (w granicach 1,04 – 2,28 μg na 100 g produktu, a także niacyny, ryboflawiny (B2), irydoksyny (B6). Witaminy z grupy B są składnikami dużej ilości enzymów niezbędnych do przebiegu reakcji biochemicznych w organizmie człowieka. Posiadają one między innymi niebagatelny wpływ na układ nerwowy, co w aspekcie dość mocnego jego obciążenia u sportowców – ma duże znaczenie w diecie sportowca!
c)    Witamina D – mięso wołowe zawiera rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D, odpowiadającą za prawidłowe wchłanianie wapnia oraz fosforu. Witamina ta w głównej mierze wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
d)    Selen oraz cynk – mięso wołowe stanowi dobre źródło selenu (4-7 μg / 100g produktu) oraz cynku (20-55 mg / 100g produktu), które mają między innymi duże znaczenie w prawidłowej pracy tarczycy, czy też wzmacnianiu odporności organizmu!
Białko wołowe zawiera w swoim składzie kreatynę, która w aspekcie sportowca ma bardzo duże znaczenie w aspekcie wyników sportowych, gdyż między innymi wpływa ona na wzrost siły, wytrzymałości, kondycji, a także wpływa na szybszą regenerację potreningową.
Dbając o swoje zdrowie oraz wyniki sportowe powinniśmy dbać o każdy aspekt naszego życia. Trening, suplementacja, dieta to zmienne, które razem składają się na sukces sportowy, ale czy tylko? Przede wszystkim – i to dla każdego – na ZDROWIE, które jak wiadomo mamy jedno i warto o nie dbać. W aspekcie dobrego źródła białka – warto się pochylić nad tym pochodzącym z białka wołowego, które ma wiele zalet!

ILOŚĆ ZNAKÓW: 4410x

Michał Lebiest
Trener personalny

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Amix Amino Pills - 660 tabl.
139,99 PLN
Zobacz produkt
BioTech Beef Protein - 1816 g
178,99 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Milky Shake Whey - 30g
2,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść