FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Suplementacja

5 najcenniejszych mikroelementów, których nie może zabraknąć w Twojej suplementacji!

  • 787 odsłon
  • 0 komentarzy

W dobie urbanizacji i niesamowitego postępu technicznego, a co za tym idzie zwiększenia tempa życia bardzo często zapominamy o podstawach, jakie powinny być spełnione w aspekcie czysto sportowym i zdrowotnym. Niska jakość pożywienia, warzywa i owoce ubogie w witaminy i składniki mineralne sprawiają, że coraz to mocniej powinniśmy zwracać uwagę na ich dodatkowe dostarczenie z źródeł nieorganicznych typu suplementy diety.

Jednym z ważnych aspektów są mikroelementy, które mimo małego udziału wagowego w naszych organizmach odgrywają niesamowicie ważne role w kwestii zdrowia i sylwetki. Czym są mikroelementy?
Z definicji są to pierwiastki śladowe, których zapotrzebowanie w diecie nie przekracza 100 mg/dobę. Występują w bardzo małych ilościach, a najpopularniejsze z nich to żelazo, selen, cynk, jod oraz fluor. Oczywiście wszystkie są równie ważne i bez chociażby jednego z nich życie w obecnej postaci nie było by możliwe, jednak powyższe odgrywają najwięcej funkcji, jeśli chodzi o ogólnie kształtowanie sylwetki.

Żelazo – pełni szereg funkcji,  a jego niedobór prowadzi do poważnych schorzeń, jak niedokrwistość. Jest składnikiem hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu, a także bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, co pośrednio świadczy o wytrzymałości człowieka – więcej krwinek czerwonych – większa dostępność tlenu – zwiększona wytrzymałość mięśni. Z innych wartych uwagi funkcji żelaza to fakt niezbędności do syntezy DNA, budowy skóry, paznokci i włosów, a także do prawidłowego działania układu odpornościowego. Żelazo znajdziemy głównie w tofu, roślinach strączkowych, jak np. ciecierzyca, pietruszce, kakao etc.

Selen – to pierwiastek działający przede wszystkim w synergii z witaminą E, wraz z którą odpowiada za opóźnianie postępu procesów starzenia oraz ogólne działanie antyoksydacyjne. Do najważniejszych funkcji należy ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników, rozwojem nowotworów, czy utrzymaniem błon komórkowych w dobrej kondycji. To wszystko składa się na całościowe utrzymanie organizmu w stanie równowagi – homeostazy, gdzie wszystkie procesy życiowe przebiegają w sposób niezachwiany i prawidłowy. Z innych wartych uwagi aspektów to pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka poprzez oddziaływanie na niektóre neurotransmitery. Znajdziemy go przede wszystkim w orzechach (szczególnie brazylijskich), dorszu czy makreli.

Cynk – kolejny mikroelement odpowiadający za szereg ważnych procesów biochemicznych. Przede wszystkim bierze udział w syntezie DNA, RNA, a także insuliny tak ważnej z anabolicznego punktu widzenia. Ponadto aktywuje ponad (!) 80 enzymów, przez co pośrednio odpowiada za tempo metabolizmu wpływając na rozkład podstawowych makroskładników – białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Cynk jest również ważny z punktu widzenia mężczyzn, gdyż wpływa na produkcję i poziom testosteronu oraz odpowiada za stan płodności. Głównymi źródłami są mięso, a szczególnie wołowina, arbuz oraz pestki dyni i płatki owsiane.

Jod – jego wpływ na funkcjonowanie jednego z gruczołów, jakim jest tarczyca jest dobrze znany sportowcom i endokrynologom. Pełni ważną rolę w funkcjonowaniu całego ustroju metabolicznego, gdyż wchodzi w skład hormonów t3 oraz t4 bezpośrednio regulujących funkcje życiowe oraz gospodarkę energetyczną organizmu człowieka. Jego obniżony poziom może doprowadzić do ciężkich schorzeń, osłabienia oraz niskiego poziomu hormonów tarczycy. Głównym źródłem są sól jodowana, dorsz, makrela, sery oraz orzechy.

Ostatnim mikroelementem godnym uwagi jest pierwiastek, który odpowiada za szereg reakcji biochemicznych oraz funkcji życiowych, jednak często jest błędnie pomijany w aspekcie zdrowia ogólnego. Przede wszystkim jest składnikiem podstawy ciała ludzkiego, czyli układu kostnego oraz zębów. a również znaczący wpływ na gospodarkę innych składników mineralnych, takich jak fosfor i wapń. Dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza, a u kobiet w ciąży zapobiega anemii. Głównym źródłem fluoru są herbaty, chleb żytni oraz sery.

Patryk Rychter
Dietetyk, trener personalny, analityk medyczny

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Olimp Vita-Min Multiple Sport - 60 kaps.
29,99 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition Muscle Minerals - 120 kaps.
35,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Coconut Oil Unrefined [Nierafinowany] - 900ml
35,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść