10% OFF* CODE: SAVE10

PRZEPIS: Bigos z morelami i suszonymi pomidorami

Nie wszystkie stropolskie potrawy muszą być ciężkie. Mamy dla Was przepis na świąteczny bigos z morelami i żurawiną. Jesli macie możliwość odchudzić Wasze świąteczne jedzenie, to ten przepis będzie idealny na taką okazję!

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 zabki czosnku
  • 3 sztuki czerwonej cebuli
  • korzeń imbiru 
  • olej rzepakowy w sprayu od Sport Definition
  • curry mielone 
  • kmin rzymski 
  • jabłko 
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • 50 g suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 2 szklanki bulionu

PRZYPRAWY

  • czerwona papryka – ½ łyżeczki
  • kurkuma 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na godzinę.

Cebulkę i czosnek kroim na malutkie kawałki. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Imbir trzemy na tarce. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminkiem. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko i susozne pomidory kroimy w kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dodajemy sos sojowy.

Kapustę płuczemy w wodzie. Siekamy na robno. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawiną. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.

Izabela Mencel

Team Bodypak

regulations

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Intenson Sól Himalajska Różowa Drobna - 500g

3,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Why is it worth trusting us?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Express shipping
SSL secure shopping SSL secure shopping
Freebies with every order Freebies with every order
Attractive loyalty program Attractive loyalty program