EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Dieta i przepisy

Skład i właściwości soli himalajskiej

  • 899 odsłon
  • 0 komentarzy

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • czym jest sól himalajska i skąd pochodzi,
  • jakie pierwiastki zawiera,
  • dlaczego warto ją stosować,
  • jak wypada na tle innych rodzajów soli,
  • poznasz różne przykłady zastosowania.

Charakterystyka soli himalajskiej

Sól himalajska, która zyskała miano najszlachetniejszej i wykazującej się największym potencjałem prozdrowotnym, jako związek chemiczny stanowi naturalnie chlorek sodu (NaCl),  klasyfikowana jako sól kamienna lub minerał z grupy halogenków. Wywodzi się ze wschodniego regionu Pakistanu – Punjab, znajdującego się w niedalekiej okolicy podnóży Himalajów. Swoje różowa zabarwienie zawdzięcza zawartości minerałów, między innymi żelaza. Mimo ciągłego wydobycia, jej zasoby szacuje się na ilości pomiędzy 80 a 600 milionów ton.
Skład pierwiastkowy
    Wiele źródeł donosi, iż soli himalajska składa się z 84 pierwiastków, wliczając w to zarówno makroelementy – wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, żelazo, jak również pierwiastki śladowe – bor, fluor, chrom, miedź, jod, mangan, selen, cynk, molibden.
Zawartość tychże elementów jest jednak dosyć znikoma i nie należy upatrywać w soli himalajskiej podstawowego źródła pokrywającego zapotrzebowanie na nie. Tak czy tak, od przybytku głowa nie boli, więc lepiej, że są nawet małych ilościach, niż miałoby nie być ich wcale.
Korzyści wynikające ze stosowania soli himalajskiej
1.    Wsparcie przy problemach z układem oddechowym – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomaga pozbyć się nadmiaru wydzieliny z dróg oddechowych, wpływa na oczyszczanie powietrza z patogenów.
2.    Regulacja poziomu pH – ze względu na obecność różnych makroelementów wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadową.
3.    Optymalizowanie funkcjonowania układu pokarmowego – indukowanie odpowiedniej perystaltyki, regulacja produkcji soku żołądkowego. stymulowanie wytwarzania soków trawiennych trzustki i wątroby.
4.    Zapobieganie skurczom mięśniowym ze względu na obecność wapnia, magnezu, sodu i potasu.
Sól himalajska vs. inne rodzaje soli
    Sól himalajska stanowi niezaprzeczalnie lepszy wybór w porównaniu do zwykłej soli kuchennej. Zastanawiasz się dlaczego, skoro obydwie są tym samym związkiem – NaCl? Wysokiej jakości sól himalajska jest często wydobywana ręcznie i zdaniem wielu stanowi najczystszą sól na świecie, zawiera wiele niezbędnych pierwiastków, zaś sól kuchenna, w wyniku procesów oczyszczania i wybielania, jest często ich pozbawiona, zawiera za to substancje szkodliwe dla zdrowia – aluminium czy amoniak.
    W odniesieniu do soli morskiej przewagę stanowi większa zawartość składników mineralnych, a także brak zanieczyszczeń metalami ciężkimi, które mogą wystąpić w soli pozyskiwanej przez odparowywanie wody słonej pochodzącej z mórz, oceanów czy jezior.
    Według licznych badań wydobywana w Polsce sól kłodawska nie ustępuje jakością oraz zawartością niezbędnych pierwiastków soli himalajskiej, a do tego jest bardziej opłacalna cenowo.
Różne oblicza soli himalajskiej
    Sól himalajska znajduje powszechne zastosowania w kilku dziedzinach:
    wykorzystywana powszechni w kuchni do przyprawiania potraw,
    haloterapia – metoda leczenia uzdrowiskowego polegająca na oddychaniu powietrzem zasobnym w związki soli,
    składnik do przygotowywania domowych, naturalnych peelingów,
    kąpiele solankowe często wykorzystywane w sanatoriach,
    lampy wykonywane z soli himalajskiej mające za zadanie oczyszczać powietrze.

Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

BioTech Energy Gel Professional - 60g
7,00 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That's The Whey ZERO [That's for Her] - 500g
59,00 PLN
Zobacz produkt
BODYPAK Bidon sportowy 700 ml - 1 szt.
12,90 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść