FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

Czym zastąpić cukier?

  • 1011 odsłon
  • 0 komentarzy

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • jaki jest negatywny wpływ cukru na organizm,
  • czym można go zastąpić,
  • jakich substancji słodzących unikać.

Fakt, iż należy dążyć do eliminacji lub przynajmniej maksymalnego ograniczenia spożycia sacharozy w czystej postaci, jak i produktów w nią obfitujących jest niezaprzeczalny. Czy jednak, gdy ktoś zapyta Cię z jakich powodów trzeba to zrobić, potrafisz uzasadnić tą tezę? Jeśli powiesz, że cukier przyczynia się rozszczelnienia bariery jelitowej, chorób wątroby, insulinooporności, cukrzycy typu 2, syndromu metabolicznego, powinno zadziałać wystarczająco przekonywująco.

Zatem co wybrać?
Ksylitol – związek z grupy alkoholi cukrowych, pozyskiwany z drzewa brzozowego, charakteryzujący się niskim indeksem glikemiczny (IG=7). Występuje naturalnie w żywności, głównie w owocach, i dostarcza około 2,5 kcal w 1g. Posiada wiele pozytywnych cech - poza słodkimi właściwościami: pomaga regulować stężenie glukozy we krwi, zwiększa stopień tolerancji glukozy przez komórki. Bardzo interesujący wydaje się fakt ochronnego działania ksylitolu na stan zębów, ponieważ hamuje on rozwój bakterii odpowiedzialny za rozwój próchnicy. Wśród osób z nietolerancją FODMAPS może powodować negatywne objawy ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ nasila procesy fermentacyjne w jelitach.
Erytrytol – kolejny alkohol polihydroksylowy, zawierający znikome ilości kalorii, o 70% słodkości w odniesieniu do sacharozy. Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ani aktywacji ze strony insuliny oraz nie przyczynia się do podniesienia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Wykazuje potencjał antyoksydacyjny oraz działanie ochronne na śródbłonek naczyń, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Na ogół jest lepiej tolerowany niż ksylitol.
Stewia – substancja roślinna, która jest 300 razy słodsza od zwykłego cukru, jednak posiada specyficzny posmak, który nie każdemu musi odpowiadać. Zastosowanie znajdują zarówno jej liście, jak i w formie proszku lub tabletek po wcześniejszym wysuszeniu i krystalizacji ekstraktu. Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi oraz nie zawiera kalorii, dlatego też znajduje się na liście zamienników cukru polecanych dla diabetyków.
Cukier kokosowy – jeden z wielu produktów pozyskiwanych z kokosa o słodkim smaku. Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera różne pierwiastki, m.in. cynk i żelazo, a także fitozwiązki. Znajdziemy w nim również inulinę – substancję prebiotyczną, która przyczynia się do stabilizacji gospodarki cukrowej, dzięki spowolnieniu szybkości wchłaniania glukozy.
Miód – prawdziwy miód pozyskiwany od gospodarza z pasieki zawiera wiele dobroczynnych antyoksydantów i substancji z grupy polifenoli, dlatego często wykorzystywany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i przyśpieszenia procesu zdrowienia w przypadku choroby. Musi być jednak stosowany bez nadmiernego ogrzewania, ponieważ traci wówczas swoje pozytywne właściwości ze względu na degradację enzymów. Dlatego, gdy chcesz dodać miód do herbaty – poczekaj najpierw chwilę aż przestygnie. Nie zapominajmy, że zawiera około 300 kcal w 100g produktu.
Jakich substancji słodkich unikać?
Lepiej unikać lub minimalizować dodatek takich słodzików jak: syrop z agawy – ze względu na wysoką zawartość fruktozy, której metabolizm dosyć mocno obciąża wątrobę, a oprócz tego podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz syndromu metabolicznego, aspartam, acesulfam, sukraloza, sacharyna.

Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Ostrovit NutVit 100% Almond Butter Crunchy - 500g
42,90 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Peanut Butter PAK [Smooth] - 908g
24,90 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That’s the Peanut Butter & Carmel [with Himalayan salt] - 500g
19,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść