FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

Posiłki i przekąski idealne na wycieczkę

  • 895 odsłon
  • 0 komentarzy

Sezon letni sprzyja wycieczkom za równo w góry jak i po prostu zwiedzaniu miejsc, w których aktualnie się znajdujemy. Nie zawsze mamy dostęp do restauracji, a czasami po prostu chcemy wiedzieć co jemy i sami ustalać sobie swój jadłospis. Mamy dla Was kilka propozycji posiłków/przekąsek, które spokojnie można zabrać ze sobą na wynos.

1. Waniliowe mini serniczki

Dobre dla miłośników słodkości i tych, którzy chcą troszkę podbić białko w diecie. Idealne do zapakowania w folię aluminiową bądź pojemniki.

Składniki:

  • 250 g twarogu chudego
  • 250 g ricotty
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 15 g odżywki białkowej waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropelek ekstraktu z wanilii
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Wszystko razem blendujemy na bardzo gładką masę. Najlepiej użyć dobrego blendera aby zmielić dobrze twaróg. Gdy spód nam się już upiecze wyciągamy foremki i wlewamy na górę masę serową . Ponownie dajemy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

2. Chipsy warzywne

Do pochrupania w trakcie drogi. Mało kaloryczna przekąska, która stanie się Twoją alternatywą na tłuste chipsy ze sklepowej półki. Dodatek odpowiednich przypraw sprawi, że będzie to coś pysznego, czym zainteresujesz swoich znajomych.

Składniki:

  • marchewka
  • ziemniak
  • burak
  • ocet balsamiczny czerwony
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Obierz warzywa ze skórki. Pokrój na możliwie cienkie plasterki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Buraki skrop octem balsamicznym, ale niezbyt obficie. Marchew posyp cynamonem. Plastry ziemniaka skrop lub posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut plasterki warzyw na górnej grzałce, tak by nie stykały się ze sobą.
Wyłącz piekarnik i zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku do wysuszenia.

3. Tortilla z kurczakiem

Będzie to danie, które spokojnie wytrzyma w plecaku pół dnia pod warunkiem, że nasz przyrządzany kurczak będzie swieży. Możemy zapakować w folie aluminiową i woreczek i nie będzie nam to zajmowało zbyt wiele miejsca w torbie, czy plecaku.

Składniki na tortillę:

  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  •  ¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 i ½ szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Do mąk i soli powoli dodawać ciepłą wodę, mieszając ciasto. Następnie dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Uformuj kulki i odstaw na 3 minutki.
Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na suchej patelni, z obu stron około 1-2 minuty.

Dodatki do tortilli:

  • polędwiczki z kurczaka
  • olej rzepakowy w sprayu
  • ulubione przyprawy u mnie: sól, pieprz, bazylia, papryka wędzona, papryka ostra
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata
  • sos zrobiony z jogurtu naturalnego czosnku, pietruszki, soli i pieprzu.

Kurczaka obtaczamy w przyprawach i smażymy na sprayu. Dodatki kroimy na małe kawałki i zawijamy w tortillę. Następnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do woreczka.

4. Vege burger

Wbrew pozorom to dość mocno kaloryczne danie, które doda nam energii na długie maszerowanie. Vege burgera znaleźliśmy w popularnym sklepie, który wystarczyło podsmażyć tylko na oleju w sprayu. Więcej informacji o tym produkcie znajdziecie tutaj - TOP 7 produktów z Lidla .
Dodatki to bułka żytnia z ziarnami, pomidor, ogórek oraz sos czosnkowy stworzony z jogurtu naturalnego czosnku, pietruszki, soli i pieprzu.
Vege burger ma sporo różnego rodzaju weglowodanów, które będą doskonałym uzupełnieniem zapasów straconej energii. Idealny na wyjścia w góry.

5. Gofry owsiane z owocami

Również opcja energetyczna, ale tym razem mniej kaloryczna. Pyszne gofry, będą idealne na szybką przekąskę podczas wycieczki. Dodatek owoców, uczyni je jeszcze pyszniejszymi. Gofry również można posypać pudrem zrobionym z ksylitolu.

Składniki na około 6-8 gofrów:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka ( może być roślinne)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • pół miarki odżywki białkowej waniliowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej w sprayu do spryskania gofrownicy
  • ulubione owoce najlepiej takie, które się w trakcie wycieczki nie rozwalą. My wybralismy borówki amerykańskie.

Sposób przygotowania:

Płatki zmielić na mąkę przy pomocy młynka. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać mleko, sól, ksylitol, proszek i zmielone płatki. Zmieszać. Białka ubić na sztywno. Połączyć żółtka z dodatkami i ubite białka za pomocą szpachelki drewnianej. Gofrownicę spryskać olejem i rozgrzać. Porcje ciasta piec przez kilka minut do uzyskania złocistego koloru gofrów. Spakowac do pojemnika wraz z owocami.

Izabela Mencel
Team Bodypak

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Oli-Oli Olej Rzepakowy do smażenia - 170g
15,90 PLN
Zobacz produkt
Oli-Oli Olej rzepakowy (czosnkowy) - 170g
15,90 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Light Whey Probiotics - 700g
49,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść