10% discount on Sport Definition! Code SD10
Suplementacja
Dieta i przepisy

Jak skomponować jadłospis na redukcji?

  • 1111 odsłon
  • 0 komentarzy

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • Redukcja – stres dla organizmu;

  • Kaloria kalorii nierówna;

  • Błonnik;

  • Wybór dobrych źródeł.

Wiadomo, iż redukcja nie jest komfortowym stanem dla Naszego organizmu. Mało tego, wywołuje ona swoisty stres – a organizm po prostu broni się przed sytuacjami stresogennymi. Im dłużej trwa redukcja, tym efekty stają się coraz mniej zauważalne, ale i coraz ciężej jest osiągać zakładany target. Zmiany nie zachodzą liniowo, ważenie się każdego dnia mija się z celem, dochodzi problem z kortyzolem (potocznie zwany hormonem stresu) i wiele innych czynników, przez co często motywacja spada i wracamy do uprzednich nawyków żywieniowych – tracąc tym samym wypracowane już efekty.
Zacznijmy jednak od… kalorii. Są one dość kluczowe podczas ważenia posiłków i liczenia zapotrzebowania. Mając uszczuplone ich zasoby, posiłki staramy się komponować tak, aby były pełnowartościowe, bogate w błonnik, mikro i makroelementy, zasobne w witaminy ale i smaczne (nie przesadzamy jednak ze smakowitością, która może być prekursorem do tzw. podjadania!). Wybieramy produkty jakościowo „lepsze” – źródła o większej zawartości białka dobrego aminogramu, wartościowe tłuszcze i odpowiedni ich stosunek, węglowodany szczególnie złożone (ujmując w dość sporym skrócie). Menu opiera się na potrawach zapewniających sytość na dłuższy czas i dostarczające energię na cały dzień. Jadłospis uszczuplamy o wszelkie produkty rekreacyjne do minimum, a uzupełniamy je produktami jak najmniej przetworzonymi. To, co zjadamy – ma ogromny wpływ na wydatkowaną energię. Tak więc reasumując – im lepszej jakości jedzenie dostarczamy – tym więcej energii potrzebujemy na jego spalenie. Dlatego też, serwowanie ciastek czy lodów o tej samej wartości kalorii co porcja kurczaka z ziemniakami nie gwarantuje udanej redukcji. Fakt, głównym sloganem powtarzanym przy rozpatrywaniu utraty tkanki tłuszczowej jest DEFICYT. Jednakże zagłębiając się w temat „bardziej”, należy pamiętać że redukcja nie ma być procesem tzw. męczarni i głodu, a co za tym idzie? Należy mądrze wydatkować kalorie na poszczególne posiłki (jak chociażby stawiać na produkty bogatoresztkowe, o czym było wspomniane wyżej).
Tym samym przechodzimy do tematu błonnika. Oprócz usprawnienia perystaltyki jelit i rytmu wypróżnień, wspomaga proces odchudzania poprzez powodowania uczucia sytości. Produkty bogate w błonnik to między innymi otręby owsiane, migdały, chleb razowy czy jabłka. Nie należy jednak przesadzać z jego podażą, gdyż może to powodować perturbacje układu trawiennego, wzdęcia czy zaparcia.

Produkty wspomagające metabolizm:

Essence Nutrition NAC - 90 tabl.
49,00 PLN
Zobacz Produkt
Essence Nutrition Milk Thistle - 90 tabl.
19,00 PLN
Zobacz Produkt
Essence Nutrition Betaine + Pepsin - 90 tabl.
49,00 PLN
Zobacz Produkt


Komponując menu na redukcji opieramy się szczególnie na produktach (niekoniecznie o wysokiej smakowitości), a gęstości odżywczej. Stawiamy na produkty pełnowartościowe, jak najmniej przetworzone, kupując „gotowe” czy pakowane elementy jadłospisu – stawiamy na krótki, znany Nam skład. Pole do popisu tutaj mają owoce i warzywa – prócz zawartości błonnika (wspomnianego wyżej), są probiotykami i prebiotykami. Wizualnie zwiększają objętość całego posiłku, zapewniają sytość a sam posiłek nie jest monotonny. Dla większości owoce stanowią substytut słodyczy oraz pomagają przetrwać nawyk podjadania. Należy też posiadać wiedzę, które z nich mają wysoka zawartość chociażby fruktozy, z którymi nie przesadzać i gdzie kierować swój wybór – bardzo dobrze sprawdzają się maliny, jeżyny, borówki, melon ale i jabłka. Wspomniana wcześniej gęstość energetyczna przedkłada się na objętość posiłku, a mianowicie posiłki o małej gęstości energetycznej w dużej objętości posiłku nie dostarczą „aż tylu” kalorii – przykładem może być odzywka białkowa vs pierś z kurczaka. Odzywka nie nasyci Nas tak, jak porcja mięsa. Tak samo można porównać baton do ryżu o tej samej ilości kcal. Ten pierwszy nie nasyci Nas tak, jak worek ryżu – ze względu na objętość. Tym samym, należy stawiać na wysoki indeks sytości produktów – twaróg, jaja, chude mięso. Podsumowując – redukcja cechuje się nie umiejętnym jedzeniem, oczywiście… w DEFICYCIE.

Sylwia Pietrzak
Promotorka Bodypak.

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Universal Nutrition Animal Cuts - 42 sasz.
169,99 PLN
Zobacz produkt
UNS Coleus - 90 tabl.
39,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Heat Shot - 80ml
3,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść