Hot Deals | check it! EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Dieta i przepisy

Czas przeprosić gluten.

  • 616 odsłon
  • 0 komentarzy

Babcia zrobiła pierogi, a Ty nie jesz glutenu?

Nie wiadomo dlaczego tak się stało, że ludzkość świadomie rezygnuje z najprzyjemniejszych kulinarnych uciech. Bo gluten to sympatyczna mieszanina białek zawartych w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie (w tym ostatnim ze względu na zanieczyszczenia). Odnajdziemy go w chrupiącym chlebie, bułkach, kluseczkach, wyrobach cukierniczych i to właśnie ON sprawia, że nasza drożdżówka jest taka miękka, a pączki puszyste. Czemu zatem odmawiać sobie tej odrobiny szczęścia?

To nie gluten, to ciasteczka!

Zaraz usłyszę wiele głosów mówiących o lepszym samopoczuciu po odstawieniu produktów glutenowych. Nic dziwnego, bo jeśli wymienimy codziennie pojawiające się na naszym stole białe buły, chrupiące ciasteczka (oczywiście z kremem☺) oraz białe pieczywo na chleb żytni, pełnoziarniste bułki i owsiane ciastko (bez kremu) to zauważymy:

  • lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego; na przykład przez większą podaż błonnika,
  • lepsze samopoczucie; przez mniejsze spożycie przetworzonych produktów, w tym żywności bogatej w FODMAP,
  • a czasem też utratę kilogramów; bo wykluczając pszenne pączki, pizzę czy pieczywo i nie znajdując zamienników, można nawet nieświadomie stworzyć deficyt kaloryczny.

Dlatego nie ma co doszukiwać się cudownego działania diety bezglutenowej, a jedynie warto skorygować nieco swoje nawyki żywieniowe i efekty będą satysfakcjonujące.

Modna dieta.

Większość diet powodowana jest w jakiejś części modą – bezglutenowa też nie jest wolna od tego obciążenia. Warto jednak wiedzieć, że osoby, które nie jedzą na co dzień produktów zawierających gluten, ale w weekend ze znajomymi, podczas cheat meala czy piątkowej imprezy wetną pizzę, bułki, burgery czy ciastka - absolutnie nie są na diecie bezglutenowej. Po prostu c z a s a m i wykluczają ten paskudny gluten dla lepszego samopoczucia i przekonania, że robią coś dobrego dla swojego brzuszka.

Kto się nie nigdy nie polubi z glutenem?

Kiedy zatem bezwzględnie należy wykluczyć gluten? W przypadku występowania celiakii, która jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym i objawia się enteropatią jelita cienkiego, problemami żołądkowo-jelitowymi oraz pozajelitowymi. Szacuje się, że liczba chorych to 1% populacji. W celu zdiagnozowania choroby trzewnej należy wykonać badania krwi (sprawdzane są przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA i IgG oraz przeciwciała przeciw endomysium w klasie IgA i IgG) oraz zleconą przez lekarza specjalistę gastroskopię, aby pobrać wycinki z jelita cienkiego i ocenić poziom zaniku kosmków jelitowych.

Warto wiedzieć, że osoby chorujące na celiakię muszą nie tylko uważać na produkty bazujące na zbożach glutenowych, ale także na ich śladowe ilości w wędlinach, nabiale, przyprawach, słodyczach, suszonych owocach czy orzechach. I to jest prawdziwa dieta bezglutenowa, trudna w codziennym życiu i nie warto bez powodu się na nią skazywać. A nawet nie wolno, bo dieta bezglutenowa może być niedoborowym sposobem żywienia.

Głównym problem jest zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego, który zawarty jest w produktach pełnoziarnistych. Najczęściej niedobory obejmują witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez i wapń. Dieta pozbawiona glutenu jest niestety bardziej obfita w kwasy tłuszczowe nasycone oraz posiłki z wyższym indeksem glikemicznym. Dodatkowo, pozbawione glutenu pieczywo czy bułki, mają w swoich składach wypełniacze, konserwanty oraz inne dodatki, które mają zbliżyć ich smak do oryginału (co zresztą rzadko się udaje).
Coraz częściej mówi się też o występowaniu nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten i korzyściach zastosowania w takim przypadku diety bezglutenowej. Jednak nie ma jednoznacznych badań oraz metod diagnostycznych, które mogłyby stwierdzić występowanie tego schorzenia.

Zalecenie o diecie bez glutenu może wprowadzić lekarz. Dobrym pomysłem jest też dodatkowa konsultacja z dietetykiem, który zbilansuje dietę według założonych przez specjalistę wytycznych. Unika się w ten sposób niedoborów i naprawdę samemu nie należy zamieniać dotychczasowo spożywanych produktów na ich bezglutenowe odpowiedniki.

Czyli jeść czy nie jeść glutenu?

Obecny stan wiedzy nie wskazuje innych schorzeń, w których obowiązkowym byłoby wykluczenie z diety glutenu.
Samodzielnie, bez wcześniejszej diagnostyki, nie bierzmy się więc za tak drastyczne wykluczenia, bo może się okazać, że bez najmniejszego sensu odpuściliśmy piątkową pizzę ;)

Piśmiennictwo:

1. Bascunan, Karla A., Maria Catalina Vespa, and Magdalena Araya. Celiac disease: understanding the gluten-free diet. European journal of nutrition 56.2 (2017): 449-459.
2. Hallert, Claes, et al. Evidence of poor vitamin status in coeliac patients on a gluten‐free diet for 10 years. Alimentary pharmacology & therapeutics 16.7 (2002): 1333-1339.
3. Lebwohl, Benjamin, David S. Sanders, and Peter HR Green. Coeliac disease. The Lancet 391.10115 (2018): 70-81.
4. Pinto‐Sanchez, Maria I., and Elena F. Verdu. "Non‐celiac gluten or wheat sensitivity: It's complicated!." Neurogastroenterology & Motility 30.8 (2018): e13392.
5. Walker, Marjorie M., Jonas F. Ludvigsson, and David S. Sanders. Coeliac disease: review of diagnosis and management. Medical Journal of Australia 207.4 (2017): 173-178.
6. Vici, Giorgia, et al. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clinical nutrition 35.6 (2016): 1236-1241.

Ada Błaszczyk
dietetyk, Dietetyka #NieNaŻarty

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Nutrend Flap Jack Gluten Free - 100g
6,00 PLN
Zobacz produkt
Essence Nutrition Betaine + Pepsin - 90 tabl.
49,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Effective Line D3 + K2 - 90 tabl.
19,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść