Bodypak Edukuje: Witamina A i jej funkcje w organizmie

Jak witamina A wpływa na nasze zdrowie? Co jest jej głównym zadaniem i jakie pełni funkcje w naszym organizmie? Tego dowiecie się w naszym artykule. 

Witamina A jest substancją należącą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do jej prawidłowego wchłonięcia w organizmie niezbędna jest żółć, dla uwolnienia jej z pęcherzyka żółciowego zaś – tłuszcz pokarmowy. Pamiętajmy więc by produkty obfitujące w witaminę A (lub jej prowitaminę – beta-karoten) spożywać wraz z tłuszczem – niezależnie od tego czy pochodzi ona z pożywienia czy suplementu.

Dla większości witamina A jest elementem warunkującym procesy widzenia – to pamiętamy ze szkoły i to właśnie jest jej główna rola – wsparcie narządu wzroku i funkcji pręcików i czopków w oku. To jednak nie wszystko: bierze ona istotny udział w procesie metabolizmu żelaza, a także wspiera utrzymanie odpowiedniego stanu skóry i błon śluzowych. Gdyby tego było mało witamina A jest niebagatelną substancją wywierającą znamienny wpływ na funkcje układu odpornościowego – jest jednym z głównych antyoksydantów wykazujących swoją aktywność nie w środowisku wodnym (jak przykładowo witamina C), ale w związkach lipidowych (tłuszczowych). Dodatkowo podkreśla się istotne zasługi retinolu (witaminy A) w procesie embriogenezy i rozwoju płodu, a także podczas wykształcania i tworzenia komórek odpowiedzialnych za możliwości rozrodu.

Suplementy, które mogą cię zainteresować:

Essence ADEK - 90 tabl.
49,00 PLN
Zobacz Produkt
Olimp Vita-Min Multiple Sport - 60 kaps.
32,99 PLN
Zobacz Produkt
Trec Multipack Sport Day/Night Formula - 60 kaps.
32,99 PLN
Zobacz Produkt


W pracy z roku 2018 określono witaminę A jako mogącą odgrywać kluczową rolę we współczesnej terapii ze względu na rosnącą ilość dowodów potwierdzających niepomijalny wpływ retinolu na funkcje układu odpornościowego, zarówno wrodzonego, jak również nabytego.
Zalecane spożycie (RDA) witaminę A określa się jako zawartość równoważników retinolu i wynosi ono 900mcg/d dla mężczyzn oraz 700mcg u kobiet. U ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 750-770 (przed i po ukończeniu 19 r.ż.), natomiast w przypadku kobiet karmiących – 1200-1300 (j.w.). Podstawowymi źródłami pokarmowymi witaminy A wydają się być mleko i jego przetwory, masło, jaja, ryby i podroby (głównie wątroba), natomiast beta-karotenu wszelkie intensywnie kolorowe warzywa i owoce.

Paweł Szewczyk

Magister Dietetyki

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

6PAK Nutrition LIFE PAK - 180g
19,99 PLN
Zobacz produkt
Essence ADEK - 90 tabl.
49,00 PLN
Zobacz produkt
Activlab Pharma ADEK Vita - 60 kaps.
16,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść