BODYPAK EDUKUJE: Selen i jego funkcje w organizmie

Selen jest pierwiastkiem niezmiennie kojarzonym z orzechami brazylijskimi. Nie bez powodu, gdyż są one jego bogatym źródłem, jeśli jednak zagłębimy się w rolę selenu w organizmie zaobserwujemy, iż jest on niezbędny m.in. do:

  • Utrzymania równowagi oksydoredukcyjnej ustroju – wchodzi w skład enzymów odpowiedzialnych za ochronę antyoksydacyjną organizmu.
  • Odzyskiwania witaminy C z utlenionych metabolitów.
  • Wsparcie układu sercowo-naczyniowego (rejony cierpiące na niedostatki selenu w żywności charakteryzuje zdecydowanie częstsze występowanie zmian chrząstek stawowych i większą śmiertelność ze względów sercowo-naczyniowych.
  • Pośrednim powstrzymywaniu rozwoju niektórych form nowotworów (zahamowanie podziałów komórkowych nowotworów, spadek zdolności mutacyjnych związków toksycznych, ograniczanie przerzutowania.
  • Enzymy antyoksydacyjne, zawierające w swoim składzie cząsteczki selenu, określa się mianem selenoprotein (związków białkowo-selenowych).


W literaturze naukowej podkreśla się przeciwdziałanie niedożywieniu białkowo-kalorycznemu, a także istotne wsparcie funkcjonowania układu immunologicznego za pośrednictwem selenu. Prócz obecności jego cząsteczek w centrach aktywnych enzymów przeciwutleniających, selen wpływa na funkcje leukocytów oraz komórek NK. Sporo doniesień wspomina także o antagonizmie względem metali ciężkich (ołów, kadm, arsen, rtęć, tal) – selen tworzy z nimi nierozpuszczalne kompleksy nie wpływające szkodliwie na organizm.
Wśród produktów spożywczych które obfitują w selen, obok wspomnianych orzechów brazylijskich, warto wspomnieć o rybach i owocach morza, a także podrobach (z naciskiem na nerki). Niebagatelne źródło tego pierwiastka stanowi czosnek i strączki. Zawartość selenu w produktach spożywczych jest jednak istotnie uzależniona od jego zawartości w glebach gdzie uprawia się produkty roślinne lub paszy którą karmi się zwierzęta hodowlane.

Zapotrzebowanie na selen w populacji Polski określane jest na poziomie 55mcg/d zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. W okresie ciąży i laktacji wzrasta ono odpowiednio do 60 i 70mcg/d.

Paweł Szewczyk

Magister Dietetyki

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Swanson Selenium 100mcg - 200 kaps.
37,99 PLN
Zobacz produkt
Ostrovit Selenium - 90 tabl.
14,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść