Suplementacja

08-04-2020

Laktoferyna i jej rola w funkcjonowaniu układu odpornościowego – część 1

Laktoferyna jest substancją o której ostatnimi laty mówi się niezmiernie dużo. Doszukuje się w niej właściwości prozdrowotnych i prosportowych – począwszy od wpływu przeciwzapalnego na możliwości wsparcia wydolności i modulacji funkcjonowania układu immunologicznego skończywszy. W najbliższych dwóch tekstach pragnąłbym zweryfikować niniejsze poglądy i postarać się odpowiedzieć na mogące nurtować Was pytania na podstawie doniesień naukowych. Czy po laktoferynę warto sięgać i co możemy zyskać dzięki suplementacji? Sprawdźcie sami.

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem, które powstaje naturalnie w naszym organizmie. Należy do tzw. rodziny transferyn, występuje w granulocytach obojętnochłonnych, a także płynach ustrojowych jak np. ślina, płyn mózgowo-rdzeniowy czy… mleko – to właśnie ono przoduje w zawartości laktoferyny. Szczególnie obfita jest w nią siara, a więc mleko „początkowe”, produkowane przez pierwszych paręnaście godzin po porodzie, zawierająca go ok. dwukrotnie więcej niż ludzkie mleko. Naturalnie laktoferyna występuje także w mleku krowim, choć jego ilości są istotnie mniejsze.

Jak działa laktoferyna?

Wszystkie właściwości tego białka nie zostały jeszcze w pełni poznane i opisane, co do niektórych mamy jednak pewność. Istotnie wpływa ona na odporność, szczególnie dzieci u których układ immunologicznyczny nie jest w pełni rozwinięty. Wykazano działanie przeciwwirusowe laktoferyny, a także, m.in. poprzez istotny wpływ na poprawę wchłaniania żelaza i zaburzenie metabolizmu bakteryjnego i utrudnienie ich „wczepiania” w nasze komórki – wsparcie obrony przed bakteriami.

Bakterie do prawidłowego funkcjonowania i namnażania potrzebują jonów żelazowych – laktoferyna, ze względu na wysokie powinowactwo do jonów żelaza, drastycznie zmniejsza jego dostępność dla patogenów (stąd też naturalny wzrost stężenia laktoferyny w osoczu w czasie infekcji) – to zw. działanie pośrednie, wpływ bezpośredni polega na zdolności do uszkodzenia ściany komórkowej bakterii, zaburzenia integralności komórki bakteryjnej i upośledzenia metabolizmu bakteryjnego, co w efekcie prowadzi do śmierci komórki.
Pamiętać należy, iż główna „siła” laktoferyny drzemie w stymulowaniu odporności dzieci. Wpływ na dorosłych pozostaje nie w pełni poznany, gdyż większość badań naukowych przeprowadzana była z użyciem linii komórkowych, hodowli tkankowych lub modeli zwierzęcych.

Wstępne podsumowanie

Laktoferyna określana jest jako kluczowy element wpływający na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest jednym z głównych składowych ograniczających rozwój drobnoustrojów i wpływającym bakteriobójczo. To jedna z pierwszych substancji uwalnianych przez neutrofile po ich zetknięciu z patogenem, a także związek który wykazuje istotny wpływ przeciwutleniający oraz modulujący odpowiedź układu odpornościowego. Na temat badań nad wpływem jej podawania na organizmy poświęcę kolejną część.

Paweł Szewczyk

Magister Dietetyki

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Trec Multi Pack - 120 kaps.
37,99 PLN
Zobacz produkt
BioTech Mega Omega 3 - 180 kaps.
79,98 PLN
Zobacz produkt
Trec Immun-er - 270g
59,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść