10%OFF CODE: MAJ10
Zdrowie

14-01-2021

Cholesterol - prawdy i mity

Na temat cholesterolu namnożyło się wiele fałszywych teorii i mitów, które stawiają go w bardzo złym świetle. Czy faktycznie tak jest? O tym w niniejszym artykule.

O szkodliwości cholesterolu w spożywanym mięsie, jajach, tłuszczach nasyconych mówi się od dawien dawna. Twierdzono, iż powyższe grozi udarem, zawałem czy miażdżycą poprzez podwyższenie cholesterolu we krwi. O demonizowaniu spożywania jaj wie prawie każdy, gdzie obecnie wiemy iż ilość spożywanych jaj zależy przede wszystkim od człowieka, jego aktualnego zdrowia czy chociażby predyspozycji genetycznych. Przypisywano zależność między chorobami serca a stężeniem cholesterolu, gdzie obecnie mamy wiedzę iż 75% ludzi, którzy przeszli zawał/udar – miało stężenie cholesterolu mieszczące się w granicach normy. Tym samym, nie ma tutaj bezpośredniego jego wpływ na występowaniu powyższych dolegliwości. Należy również zaznaczyć iż cholesterol nie tylko dostarczany jest z diety, ale produkowany jest w naszym organizmie (wątrobie, jelicie cienkim, skórze).

1. Cholesterol główną przyczyną udarów i zawałów

MIT.

Choroby układu sercowo – naczyniowego powodują stany zapalne. Ich powstawanie determinowane jest przed nadmiar kalorii w diecie, tłuszcze pod postacią margaryn, olejów słonecznikowych itp. oraz produkty przetworzone i cukier. I to właśnie cukier w pierwszej kolejności winien być eliminowany z diety osoby o genetycznych uwarunkowaniach do powyższych schorzeń.

2. Podstawa dla hormonów i płodności.

PRAWDA.

Z cholesterolu powstaje m.in. pregnenolon – prekursor do tworzenia najważniejszych hormonów w organizmie człowieka. Tym samym cholesterol wpływa na dobrze prosperujący układ hormonalny. Kiedy brakuje cholesterolu – bardzo często spotyka się niskie stężenie testosteronu u mężczyzn czy niskie stężenie estrogenów u kobiet.

3. POWODUJE MIAŻDZYCĘ.

MIT.

Miażdżyca jest przypadłością, w której w śródbłonku tętnic odkłada się blaszka miażdżycowa powodując zwężenie światła naczyń. Stają się mniej elastyczne, a krew trudniej przepływa. Uszkodzenie śródbłonka naczyń to pęknięcia i rysy na jej powierzchni, a gdy do nich dochodzi – w ściany naczynia wnikają substancje krążące we krwi w tym lipoproteiny LDL (frakcja cholesterolu). LDL zostaje utleniany w celu złagodzenia stanu zapalnego. W przypadku, gdy w organizmie występuje niedobór przeciwutleniaczy, to LDL staje się widoczny dla układu odpornościowego organizmu. Makrofagi pochłaniają wówczas utleniony LDL i inicjują zmianę miażdżycową. W blaszce mamy wówczas utleniony LDL, dlatego że gasił on stany zapalne ze względu na brak ochrony autooksydacyjnej. Tak więc to nie cholesterol jest przyczyną powstawania miażdżycy a stan zapalny układu krwionośnego, brak antyoksydantów i nadmierne pobudzanie układu odpornościowego.

4. Budulec układu nerwowego i wsparcie układu trawiennego.

PRAWDA.

Otoczka neuronów składa się z cholesterolu. Dzięki tej otoczce (otoczka mielinowa) impulsy przekazywane są z odpowiednią prędkością i sprawnie. Kiedy brak tej otoczki, impuls przekazywane są powoli a stan ten objawia się osłabieniem, sennością, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją. Cholesterol warunkuje również sprawną pracę receptorów dla neuroprzekaźników jak np. serotoniny. Obniżenie cholesterolu powoduje wówczas obniżenie nastroju czy uczucie przygnębienia i brak motywacji.
Co więcej, stanowi on główny składnik kwasów żółciowych wytwarzanych przez wątrobę. Żółć jest niezbędna do emulgacji tłuszczy i ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Bierze udział także w oczyszczaniu organizmu z toksyn i ich wydalaniu. Generalnie potrzebna jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania. Jej brak może powodować wzdęcia czy uczucie, iż jedzenie zalega w jelitach.

5. Wiek ma wpływ na stężenie cholesterolu

PRAWDA.

Z wiekiem ilość cholesterolu wytwarzanego w organizmie wzrasta. Jest to najprawdopodobniej spowodowane większym zapotrzebowaniem na przeciwutleniacze, dlatego też nie powinno porównywać się wyników stężenia w przypadku 20latka i 60latka. Wzrost cholesterolu może być oznaką nasilających się w organizmie stanów zapalnych, co spotykane jest często w wynikach młodych osób.

6. Należy wyeliminować jaja, mięso czerwone, smalec.

MIT.

Cholesterol dostarczany z powyższymi produktami jest bezpieczny, ale pod warunkiem że produkty te pochodzą z dobrego źródła i od zwierząt karmionych naturalnym pokarmem, nie są poddawane intensywnej obróbce termicznej jak smażenie na patelni pow. 200 stopni gdyż cholesterol i tłuszcze mogą ulec wówczas utlenieniu; spożywane są wraz z przeciwutleniaczami takimi jak warzywa, witaminy czy przyprawy o działaniu przeciwzapalnym oraz sięgamy po nie z umiarem.

Literatura:

1.Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki ; Emilia Ptak, Paulina Ihnatowicz, Wydawnictwo Publicat, Rok wydania 2019

Sylwia Pietrzak

PROMOTORKA BODYPAK. Przygodę ze sportem zaczęła od najmłodszych lat w sekcji lekkiej atletyki i sportów grupowych (siatkówka). Zasilała sekcje lekkoatletyczne (krótkie dystanse, sztafeta) od szkoły podstawowej aż po okres studiów (Zawisza Bydgoszcz). W międzyczasie poświęcała czas Kobiecej Drużynie Pożarniczej (Kruszwica), przez kilka lat startując w zawodach strażackich (zawsze "na tarczy") oraz taniec nowoczesny i towarzyszki. Już na studiach rozpoczęła zaznajamianie się ze sportami siłowymi w lokalnej fordońskiej siłowni. Przygoda ta trwa od grudnia 2015 aż do dzisiaj. Jest czynnym zawodnikiem PZKFiTS kategorii bikini fitness od 2017 do 2018 roku. Finalistka zawodów sportowych (m.in. Mistrzostwa Pomorza i Kujaw, Puchar Bałtyku, Ogólnopolskie Zawody w Kulturystyce i Fitness, Mistrzostwa Polski ) - zawsze w obrębie podium. Idąc drogą samokształcenia i rozwoju merytorycznego - w 2019 ukończyła certyfikowany kurs trenera personalnego i instruktora siłowni, rozpoczynając walkę z podopiecznymi "o lepszych siebie" jako trener i doradca żywieniowy. Co więcej, stały bywalec siłowni STEP ONE Bydgoszcz. Od 2018 roku #teambodypak. Prywatnie - magister inżynier Wydziału Budownictwa i urzędnik administracji publicznej w zakresie dróg. Od 10 lat - bydgoszczanka. Prócz siłowni (która zajmuje lwią część życia) czas poświęca na poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki, gotowania, udoskonalania przepisów, układaniu planów żywieniowych oraz... puzzli :) Nie wyklucza powrotu na scenę PZKFiTS.

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Trec Super Omega-3 - 120 kaps.

30,99 PLN
Zobacz produkt

Essence Omega 3 - 90 kaps.

29,99 PLN
Zobacz produkt

6PAK Nutrition Effective Line D3 + K2 - 90 tabl.

19,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Why is it worth trusting us?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Express shipping
SSL secure shopping SSL secure shopping
Freebies with every order Freebies with every order
Attractive loyalty program Attractive loyalty program