-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Jak radzić sobie z SIBO i SIFO?

Problemy z odpowiednim funkcjonowaniem jelit dotykają niestety dosyć dużej części naszej populacji. Wiążą się one często z bardzo nieprzyjemnymi objawami, które mogą powodować ogólny dyskomfort oraz utrudniać w pewnym stopniu skupienie na codziennych obowiązkach. Dwoma schorzeniami, które mogą utrudniać odpowiednie zdiagnozowanie źródła odczuwanych dolegliwości ze względu na zbliżone objawy, są SIBO i SIFO. Czym tak naprawdę są, jak się objawiają
Jak radzić sobie z SIBO i SIFO?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Problemy z odpowiednim funkcjonowaniem jelit dotykają niestety dosyć dużej części naszej populacji. Wiążą się one często z bardzo nieprzyjemnymi objawami, które mogą powodować ogólny dyskomfort oraz utrudniać w pewnym stopniu skupienie na codziennych obowiązkach. Dwoma schorzeniami, które mogą utrudniać odpowiednie zdiagnozowanie źródła odczuwanych dolegliwości ze względu na zbliżone objawy, są SIBO i SIFO. Czym tak naprawdę są, jak się objawiają, jakie działania dietetyczne należy wdrożyć w przypadku ich wystąpienia?

Czym jest SIBO I SIFO?

SIBO – przerost bakterii w obrębie jelita cienkiego – występuje nadmiar bakterii jelitowych, szczególnie bakterii proteolitycznych, a problem stanowi fakt, iż jelito cienkie nie jest niestety odcinkiem przewodu pokarmowego przystosowanym do aż tak licznej kolonizacji.
SIFO – przerost grzybów w obrębie jelita cienkiego – pojawienie się nadmiernej ilości grzybów wraz z równoczesnym występowaniem problematycznych objawów ze strony przewodu pokarmowego, myląco mogące przypominać SIBO.

Przyczyny SIBO:

  • spowolniona motoryka przewodu pokarmowego,
  • stosowanie leków, takich jak opiaty i IPP,
  • niedostateczne wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • zaburzenia kompleksu mioelektrycznego,
  • zaburzenia w działaniu zastawki krętniczo-kątniczej pomiędzy jelitem cienkim a grubym,

Przyczyny SIFO:

  • zaburzenia składu mikrobioty jelitowej,
  • zaburzenia struktury układu pokarmowego,
  • zaburzenia kompleksu mioelektrycznego,
  • zażywanie leków IPP czy opioidowych.

Objawy SIBO:

  • wzdęcia,
  • zmiana rytmu wypróżnień – biegunki i zaparcia,
  • zmiana konsystencji stolca,
  • przelewanie w jelitach,
  • wędrujące bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • domieszki śluzu w kale,
  • trądzik,
  • bóle głowy i stawów,
  • zaburzenia nastroju.

Objawy SIFO:

  • przelewanie w jelitach,
  • wzdęcia i częste gazy,
  • mgła mózgowa,
  • naprzemienne występowanie biegunek i zaparć,
  • bolesność w jamie brzusznej,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • zmiany skórne,
  • nawracające infekcje grzybicze jamy ustnej i okolic intymnych,
  • nawracające infekcje układu moczowego.

Typy przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim:

a) siarkowodorowe – występują biegunki, zmienny rytm wypróżnień oraz stany zapalne jelit, pojawia się nietolerancja produktów zawierających siarkę, współwystępować morze chroniczne zmęczenie czy ból głowy,
b) wodorowe – występowanie biegunek i wzdęć,
c) metanowe – występowanie głównie zaparć, ale także zmieniony rytm wypróżnień, trudności z wypróżnianiem oraz bóle brzucha,
d) mieszane – wodorowo-metanowe – naprzemienne występowanie biegunek i zaparć.

Diagnostyka SIBO

  • wykonanie testu oddechowego, najlepiej wodorowo-metanowego z użyciem laktulozy.
  • Diagnostyka SIFO
  • pobranie treści jelita cienkiego (dwunastnicy, bądź jelita czczego) podczas wykonywania gastroskopii.

Jaki sposób żywienia zastosować przy SIBO?

Podstawowym celem wdrożonego sposobu żywienia jest ograniczenie pożywienia niekorzystnym bakteriom poprzez eliminację produktów mocno fermentujących. Największe uznanie zyskują następujące modele żywienia:

dieta Low FODMAP – zakłada produktów bogatych w fermentujące mono-, di- i oligosacharydy oraz poliole; przeznaczona głównie dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy i fruktozy,

  • dieta SCD – dieta specyficznych węglowodanów – polega na eliminacji węglowodanów złożonych – skrobi, sacharozy, laktozy, co wiąże się z wyrzuceniem z jadłospisu takich produktów jak: nabiał, zboża, warzywa skrobiowe,
  • dieta GAPS – stanowi odmianę diety SCD, bardziej stanowczo wskazuje jakie produkty powinno się spożywać, a jakich unikać,
  • protokół dr Siebecker – Specific SIBO Diet – sposób żywienia dedykowany konkretnie osobom z SIBO, oparty na zasadach diety Low FODMAP i SCD,
  • Bi Phasic Diet – 3-miesięczny protokół oparty na dwóch etapach dla osób z SIBO,
  • dieta Cedars-Sinai – plan żywienia, który można stosować profilaktycznie w celu zapobiegania nawrotom SIBO,
  • Fast Track Diet – oparta na współczynniku fermentacyjnym, a im jest on niższy, tym mniejsza szansa wystąpienia objawów.

Jaki sposób żywienia zastosować przy SIFO?

  • ograniczenie cukrów prostych,
  • wykluczenie produktów zawierających drożdże,
  • ograniczenie FODMAP, polisacharydów, błonnika.

Zobacz także: Dieta śródziemnomorska - najlepsza, czy nie? 

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię