-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Wątpię, że znajdziesz w swoim najbliższym gronie przynajmniej 2 osoby, które nie skuszą się na poczęstunek dobrym ciastkiem, bo kto ich nie lubi? Jednak myśląc o nie tylko o chwilowej przyjemności, ale także o gospodarce węglowodanowej swojego organizmu i ogólnym zdrowiu, warto wykonać swój „lepszy model”.
Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Wątpię, że znajdziesz w swoim najbliższym gronie przynajmniej 2 osoby, które nie skuszą się na poczęstunek dobrym ciastkiem, bo kto ich nie lubi? Jednak myśląc o nie tylko o chwilowej przyjemności, ale także o gospodarce węglowodanowej swojego organizmu i ogólnym zdrowiu, warto wykonać swój „lepszy model”.

Co będzie Ci potrzebne?

Lista składników:

- banan – 2 sztuki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- mleko roślinne – 4 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- 6PAK Nutrition Yummy Cream – 2 łyżki
- budyń beglutenowy – 3 łyżki
- mąka gryczana/owsiana – 6 łyżek
- mąka jaglana – 4 łyżki
- mąka ryżowa – 4 łyżki
- proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki
- cynamon – do smaku
- gorzka czekolada – 3 paski

Co i jak zrobić po kolei?

Wykonanie:

Wartość odżywcza wszystkich ciastek (około 12 sztuk):

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją góra-dół, a w międzyczasie rozgnieć 2 dojrzałe banany na gładką masę (możesz wykorzystać blender). Dodaj do nich 2 czubate łyżki kremu orzechowego 6PAK Nutrition Yummy Cream, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mleka roślinnego (dobrze sprawdza się napój kokosowo-ryżowy), 2 łyżki miodu i wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką, by uzyskać masę o jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj jeszcze 3 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego, 6 łyżek mąki gryczanej/owsianej, 4 łyżki mąki jaglanej, 4 łyżki mąki ryżowej i wszystko wymieszaj. Gdy masa będzie zbyt rzadko dodaj jeszcze łyżkę dowolnej mąki.

Dosyp jeszcze 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, cynamon do smaku oraz wrzuć 6 pasków startej lub posiekanej gorzkiej czekolady. Wszystko razem wymieszaj (masa będzie miała konsystencję możliwej do wyłożenia łyżką na blachę, a nie do formowania w rękach).

Wykładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - 1 ciastko to jedna łyżka, a następnie rozpłaszcz ciastka mokrą łyżką i piecz około 10-15 minut.

Wartość odżywcza 1 ciastka (przy założeniu, że wyjdzie 12 sztuk):

Kaloryczność: 1912 kcal
Białko: 38,4 g
Tłuszcz: 64,8 g
Węglowodany: 299,3 g

Kaloryczność: 159,3 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany: 24,9 g

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię