Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
- Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
- Wątpię, że znajdziesz w swoim najbliższym gronie przynajmniej 2 osoby, które nie skuszą się na poczęstunek dobrym ciastkiem, bo kto ich nie lubi? Jednak myśląc o nie tylko o chwilowej przyjemności, ale także o gospodarce węglowodanowej swojego organizmu i ogólnym zdrowiu, warto wykonać swój „lepszy model”.
- Co będzie Ci potrzebne?
- Lista składników
- Co i jak zrobić po kolei?
- Wykonanie
- Wartość odżywcza wszystkich ciastek (około 12 sztuk)
- Wartość odżywcza 1 ciastka (przy założeniu, że wyjdzie 12 sztuk)
Przepis na bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Wątpię, że znajdziesz w swoim najbliższym gronie przynajmniej 2 osoby, które nie skuszą się na poczęstunek dobrym ciastkiem, bo kto ich nie lubi? Jednak myśląc o nie tylko o chwilowej przyjemności, ale także o gospodarce węglowodanowej swojego organizmu i ogólnym zdrowiu, warto wykonać swój „lepszy model”.
Co będzie Ci potrzebne?
Lista składników:
- banan – 2 sztuki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- mleko roślinne – 4 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- 6PAK Nutrition Yummy Cream – 2 łyżki
- budyń beglutenowy – 3 łyżki
- mąka gryczana/owsiana – 6 łyżek
- mąka jaglana – 4 łyżki
- mąka ryżowa – 4 łyżki
- proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki
- cynamon – do smaku
- gorzka czekolada – 3 paski
Co i jak zrobić po kolei?
Wykonanie:
Wartość odżywcza wszystkich ciastek (około 12 sztuk):
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją góra-dół, a w międzyczasie rozgnieć 2 dojrzałe banany na gładką masę (możesz wykorzystać blender). Dodaj do nich 2 czubate łyżki kremu orzechowego 6PAK Nutrition Yummy Cream, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mleka roślinnego (dobrze sprawdza się napój kokosowo-ryżowy), 2 łyżki miodu i wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką, by uzyskać masę o jednolitej konsystencji.
Do masy dodaj jeszcze 3 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego, 6 łyżek mąki gryczanej/owsianej, 4 łyżki mąki jaglanej, 4 łyżki mąki ryżowej i wszystko wymieszaj. Gdy masa będzie zbyt rzadko dodaj jeszcze łyżkę dowolnej mąki.
Dosyp jeszcze 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, cynamon do smaku oraz wrzuć 6 pasków startej lub posiekanej gorzkiej czekolady. Wszystko razem wymieszaj (masa będzie miała konsystencję możliwej do wyłożenia łyżką na blachę, a nie do formowania w rękach).
Wykładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - 1 ciastko to jedna łyżka, a następnie rozpłaszcz ciastka mokrą łyżką i piecz około 10-15 minut.
Wartość odżywcza 1 ciastka (przy założeniu, że wyjdzie 12 sztuk):
Kaloryczność: 1912 kcal
Białko: 38,4 g
Tłuszcz: 64,8 g
Węglowodany: 299,3 g
Kaloryczność: 159,3 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany: 24,9 g
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię