Dieta i przepisy

Czy odżywki białkowe nadają się do wypieków?

  • 779 odsłon
  • 0 komentarzy

Wiele osób zastanawia się jaki typ odżywek białkowych zastosować jako dodatek do przygotowywanych wypieków. Oczywiście o ile każdą odżywkę można dodać  wzbogacając w ten sposób swój posiłek, o tyle warto się zastanowić nad wyborem optymalnego rodzaju wykorzystywanych do tego celu protein. Najpopularniejszymi odżywkami są koncentraty białek serwatki (WPC) i  izolat białek serwatki (WPI) oraz mieszanki obu tych frakcji. Można kierować się w tym przypadku niewygórowaną ceną,  ponieważ niezależnie od typu protein, poddawane obróbce termicznej w dużej części ulegną one denaturacji. Nie jest to jednak  problemem i czymś co nie ma prawa mieć miejsca, bowiem podczas przygotowywania porcji swojego ulubionego kurczaka zachodzą analogiczne procesy.

KONCENTRAT CZY IZOLAT BIAŁEK SERWATKI?

Wiele osób mogłoby się spierać, która frakcja sprawdzi się lepiej – jednak warto kierować się w tej kwestii zdrowym rozsądkiem. Izolat jest jednym z najlepszych źródeł białka, jednak w tym przypadku koncentrat będzie optymalnym wyborem. Ciekawą propozycją jest odżywka marki 6PAK Nutrition, a mianowicie Milky Shake Whey,  podsiadająca w swoim składzie maślankę, która idealnie „skleja” pozostałe składniki. Dużą zaletą jest także wyjątkowy smak opisywanego preparatu. Reasumując - koncentrat białek serwatki jest  lepszym wyborem niż izolat między innymi ze względu na różnice cenowe, ale także w zależności od stylu przygotowywania np. omletów przy użyciu izolatu częściej występują problemy z ich przypalaniem.

CZYTAJ ETYKIETY!

Wybierając produkt warto zadbać o jego odpowiedni smak, bowiem nie każdy  będzie pasował do danej  potrawy. Wyborem może być wersja naturalna, która charakteryzuje się neutralnym smakiem,  zazwyczaj trochę większą koncentracją protein,  nie posiada dodatku witamin, aromatów oraz różnych słodzików. Jeżeli Twoja odżywka jest słodzona aspartamem – musisz mieć świadomość, że w temperaturze przekraczającej 180 stopni Celsjusza dochodzi do reakcji Maillarda czego skutkiem jest powstawanie substancji o charakterze kancerogennym (rakotwórczym). Jednak już  temperatura 80 stopni Celsjusza może  ograniczyć ilość aktywnych form niektórych peptydów takich jak: beta- oraz alfa-laktoalbuminy, immunoglobuliny oraz laktoferyny. Należy pokreślić, że ich aktywność biologiczna  wspiera układ odpornościowy, który często ulega osłabieniu podczas wzmożonych treningów.

PODSUMOWANIE

Wykorzystanie odżywek białkowych do wzbogacania wartości odżywczych swoich ulubionych wypieków, bądź potraw ma oczywisty sens. Warto jednak przyłożyć się do wyboru konkretnego preparatu by spełniał 100% pokładanych w nim nadziei. Walory smakowe, zastosowane substancje słodzące (bądź ich brak) ma olbrzymie znaczenie.

INTERESUJĄCA PUBLIKACJA:
Anna Michalska, Henryk Zieliński, „Produkty reakcji Maillarda w żywności”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 5– 16

CIEKAWE PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ:

PRZEPIS NR. 1 (FASOLOWE BROWNIE)

- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 całe banany
- 4 całe jaja
- 2 miarki odżywki białkowej (smak czekoladowy)
- 3 czubate łyżki odtłuszczonego kakao
- 2 łyżki miodu
- wedle uznania: rodzynki, orzechy, bakalie

    Wszystkie składniki (z wyjątkiem tych "wedle uznania") wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mleka. Następnie dodajemy produkty oznaczone jako "wedle uznania" i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wylewamy całość do formy do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 40-50min. Najlepiej smakuje, kiedy chwilę odstoi w lodówce po wystudzeniu!

PRZEPIS NR 2 (KLASYCZNY OMLET)

- 2 całe jaja
- 100g płatków owsianych
- 1 miarka odżywki białkowej
- 40g pokrojonych drobno daktyli

    Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłoną całą wodę. Następnie dodajemy jaja, odżywkę białkową i pokrojone drobno daktyle. Wedle uznania można dodać - kakao, cynamon, kawę rozpuszczalna, słodzik (przykładowo stewia lub ksylitol), aromaty do ciast. Całość wylewamy na patelnie teflonową i smażymy pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego. Około 8-10min. z jednej strony i około 5min. z drugiej. SMACZNEGO!

odzywki-bialkowe krotko-i-na-temat
Paweł Zieliński
Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g
56,70 PLN
Zobacz produkt
Fitness Authority Whey Protein - 2270g
139,00 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That's The Whey - 2,27kg
175,50 PLN
Zobacz produkt