Suplementacja

Czym się kierować podczas wyboru dobrego gainera?

  • 1101 odsłon
  • 0 komentarzy

Warto zadać sobie pytanie „czym jest gainer?”, a następnie przejść przez analizę jego składu i ocenić jakie formy protein oraz węglowodanów będą dla sportowca najlepsze.

Gainer jest odżywką węglowodanowo-białkową, która z założenia ma służyć do przełamania stagnacji bądź problemu z brakiem przyrostów tkanki mięśniowej. Jeżeli stosowany będzie jako uzupełnienie diety warto dobrać jego skład jakościowo-ilościowy w taki sposób by spełnił się w tej roli. Generalnie w przypadku przyjmowania gainera w roli alarmowego posiłku jego skład powinien być zbliżony do składu klasycznego posiłku. Funkcjonuje na rynku wiele różnych propozycji, które między sobą różnią się:

- zastosowanym białkiem (roślinnym, zwierzęcym, często mieszanym) oraz zawartością (koncentracja protein waha się zazwyczaj od 10 do 40%, przy czym najczęściej wynosi ona 20%).

- typem węglowodanów – najkorzystniej byłoby gdyby były to jedynie węglowodany złożone przy minimalnym stopniu scukrzenia (zawartości węglowodanów prostych). Jeżeli ilość glukozy w porcji będzie zbyt duża, może doprowadzić to do zwiększonego wyrzutu insuliny, a w konsekwencji do ospałości i poczucia osłabienia. Taki stan nie jest raczej wskazany podczas treningu, dlatego też jeżeli przyjmujesz porcję gainera  zadbaj najpierw o jego odpowiednią jakość.

- dodatkami pokroju witamin, minerałów, różnych form kreatyny, rzadziej enzymów trawiennych i ekstraktów roślinnych. Oczywiście gdy wybrany przez Ciebie gainer posiada dodatek witamin i minerałów jest to jak najbardziej plusem, jednak ich brak nie świadczy o niskiej jakości danego produktu. Często brak jakichkolwiek dodatków wynika z faktu, że większość sportowców suplementuje się kompleksami witaminowo-mineralnymi itd. więc niekorzystnym by było zwiększać „w nieskończoność” ich ilość w codziennej diecie. Mogłoby to doprowadzić do hiperwitaminozy, a ta nie jest korzystna ani dla zdrowia, ani dla samopoczucia.

Odżywki na masę (inaczej „gainery”) wedle większości ekspertów jakich można spotkać na siłowniach zakłada, że jego picie powinno mieć miejsce kilka razy dziennie. Niestety w większości przypadków takie podejście jest mało sensowne, bowiem sugerowane porcje różnią się w zależności od preparatu (czasem 100g, a czasem nawet 350g) – dawkowanie powinno być ustalone zgodnie z zapotrzebowaniem na substancje odżywcze. Jedynym momentem kiedy warto spożyć porcję by wykorzystać tzw. „okno anaboliczne” jest moment po zakończonym treningu (jednak wielkość porcji musi zostać odpowiednio obrana).

ZWRACAJCIE UWAGĘ NA JAKOŚĆ WĘGLOWODANÓW I PROTEIN!

WĘGLOWODANY – ODWIECZNY PROBLEM

Węglowodany, a właściwie ich jakość stanowi problem w wielu odżywkach – ponieważ im lepsze ich źródło tym sama cena surowca jest wyższa (a to przekłada się na ostateczną cenę preparatu). Teoretycznie można by stworzyć „gainera idealnego”, który zawierałby w sobie to co najlepsze bez niepotrzebnych kompromisów. Jednak jego cena prawdopodobnie byłaby tak wysoka, że nie znalazłby wielu zainteresowanych. Całe szczęście istnieje na rynku wiele ciekawych gainerów, których skład stoi na wysokim poziomie przy zachowaniu sensownej ceny. Przykładowymi produktami wartymi uwagi są: Sport Definition Mass Definition oraz 6PAK Nutrition Gain Pak. Warto przyjrzeć się ich składom by przekonać się, że faktycznie będą bardzo dobrym wyborem.

Dlaczego tak ważnym parametrem są zastosowane węglowodany? Jest to związane z ich wpływem na wyrzut insuliny, który zbyt duży niepotrzebnie zaburzy dobre samopoczucie sportowca podczas treningu, bądź po jego zakończeniu (w zależności od systemu dawkowania). Należy pamiętać, że insulina jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, który umożliwia sprawny transport substancji odżywczych wprost do komórek organizmu. Niestety  jej zwiększona ilość we krwi niekoniecznie jest pożądana (co za dużo to niezdrowo). Istnieje pewna zależność: im węglowodany są bardziej złożone (tj. ich struktura chemiczna jest rozbudowana) tym dłużej trwa ich trawienie, a uwalnianie do krwi następuje mniejszymi porcjami co pozwala na utrzymanie dopływu energii bez negatywnego wpływu na organizm (ospałość, poczucie zmęczenia, brak sił do treningu). Generalnie im bardziej złożone węglowodany tym ich wskaźnik glikemiczny jest niższy. Najczęściej spotykanymi źródłami węglowodanów  są:
- maltodekstryna (w zależności od stopnia scukrzenia można uznać ją za bardzo ciekawe źródło węglowodanów, bądź średnie gdy jej stopień scukrzenia jest podwyższony),
- dekstroza, fruktoza, glukoza (cukry proste),
- skrobia kukurydziana (Waxy Maize),
- Vitargo (opatentowane, uznawana za najlepsze dostępne węglowodany na rynku).

Kolejnym aspektem, który należałoby wziąć pod uwagę podczas wyboru gainera jest indywidualna charakterystyka organizmu oraz jego zapotrzebowanie. Część specjalistów uważa, że niewielkie ilości węglowodanów prostych nie stanowią żadnego problemu, a nawet mogą być niezwykle korzystne. Chodzi o ich krótki czas przyswajania i szybkie uwalnianie do krwiobiegu, co pozwala na zapewnienie szybkiego zastrzyku energii,  zanim węglowodany złożone zostaną strawione i przyswojone.

BIAŁKO I JEGO POCHODZENIE

Zawartość białka waha się od 10% do 40% (w przypadku kiedy ilość protein i węglowodanów oscyluje w okolicy 1:1 masz do czynienia z bulkiem) w zależności od zastosowanej formuły. Ilość białka w wybranym gainerze powinna odpowiadać zapotrzebowaniu na niego w diecie. Jeżeli natomiast chodzi o jego jakość oraz pochodzenie temat się trochę komplikuje. Istnieje spora grupa sportowców, którzy cenią sobie mieszanki białek roślinnych i zwierzęcych argumentując, że pozwala to na wzbogacenie aminogramu oraz zachowanie dobrej ceny. Kwestia ceny bywa dla wielu bardzo ważnym parametrem (im taniej tym lepiej). Osobiście jednak cenię białka pochodzenia zwierzęcego (nazywane pełnowartościowymi) ze względu na niemal identyczny aminogram, jak ten białka ludzkiego. Każda porcja takich protein dostarcza odpowiednio zbilansowaną dawkę wszystkich potrzebnych aminokwasów co jest bezsprzeczną zaletą. Pamiętajcie, że „jesteście tym co jecie”.
- pełnowartościowe źródła białka: koncentrat białek serwatki (WPC), izolat białek serwatki (WPI), hydrolizat białek serwatki (WPH), koncentrat białek mleka, izolat białek mleka itd.
- popularne źródła białka roślinnego: izolat białek sojowych (SPI), białka ryżu, białka grochu itd.

REASUMUJĄC, cechy idealnego gainera:
1. Wielokrotnie złożone węglowodany (z ewentualnym niewielkim dodatkiem cukrów prostych)
2. Przynajmniej 20% zawartość pełnowartościowego białka (najlepiej pochodzącego z kilku frakcji)
3. Przemyślane dodatki witamin oraz minerałów
4. Dopracowany smak i bezproblemowa rozpuszczalność

PODSUMOWANIE

    Wybór gainera jest dosyć istotny, ponieważ odpowiednio dobrany może wspomóc w osiągnięciu szybkich przyrostów masy mięśni przy minimalnym otłuszczeniu, bądź całkowicie odwrotnie – masa podskoczy szybko, ale niekoniecznie będzie to tkanka mięśniowa. Kierujcie się zdrowym rozsądkiem, możecie też zasięgnąć opinii naszych specjalistów na czacie sklepu.

masa gainery
Paweł Zieliński
Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Fitness Authority Mass Core - 7kg
179,90 PLN
Zobacz produkt
Weider Giant Mega Mass 4000 - 7kg
229,99 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition Mass Definition - 7kg
209,00 PLN
Zobacz produkt