-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Dobroczynne właściwości L-Glutaminy

L-Glutamina - czy warto stosować?
Dobroczynne właściwości L-Glutaminy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

W dzisiejszym artykule chciałbym przedstawić bardzo kontrowersyjną substancję jaką jest glutamina. Dlaczego kontrowersyjną ? Dlatego,że ludzie doszukują się jej działania nie tam gdzie powinni. Wiele osób jest przekonanych,że skoro jest to aminokwas to ma działanie podobne do aminokwasów takich jak leucyna. Aminokwas to aminokwas ? Tak to nie działa. To tak jakby liczyć od gołębia,że będzie można nauczyć go mówić. W końcu papuga jest zdolna do tego. W końcu to ptak i to też ptak...


Omówmy sobie dla porządku czym jest glutamina (Niecierpliwych zapraszam kilka akapitów niżej ). Glutamina jest jednym z 22 aminokwasów,należy do grupy endogennej aminokwasów,jest amidem kwasu glutaminowego,z którego powstaje w organiźmie ludzkim. Aminokwas ten odgrywa bardzo dużą role dla odpowiedniego funkcjonowania układu pokarmowego oraz odpornościowego. W sytuacjach stresowych glutamina staje się bardzo ważna. Można śmiało twierdzić,iż niezastąpiona. O jakich sytuacjach mowa ? Choroba nowotworowa , intensywne ćwiczenia oraz sytuacje takie jak oparzenia,urazy i wszelkie skaleczenia [1].

Glutamina a układ odpornościowy. To właśnie tutaj powinniśmi szukać pozytywnych aspektów spożywania l-glutaminy. Aminokwas ten ma zastosowanie w leczeniu zespołu nadwrażliwego jelita (tzw. IBS) czy chorobie wrzodowej żołądka. Podstawowym źródłem energii dla limfocytów i makrofagów (które są komórkami systemu odpornościowego) jest glutamina. Stężenie tej substancji po przez intensywne ćwiczenia,urazy oraz infekcje prowadzą do zmniejszonego stężenia jej w wyżej wymienionych komórkach,co prowadzi do osłabienia układu odpornościowego (2).

Według badań Garcia, A., Zarazaga 2003;19: 805-811 (3) stosowanie glutaminy pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Pacjenci,którzy otrzymywali dożylnie glutamine byli wcześniej wypisywani z oddziału intensywnej terapii niż grupa kontrolna,która nie otrzymywała wlewów z glutaminy.

Warto wspomnieć,iż osoby aktywne jakimi jesteśmy są o wiele bardziej narażone na zakażenia wirusowe oraz bakteryjne ! Jest to spowodowane przez obniżenie poziomu glutaminy (4).

Jak możemy wywnioskować z tego krótkiego artykułu stosowanie glutaminy może wspomóc procesy układu pokarmowego oraz układu odpronościowego. Warto zaopatrzyć się w ten suplement dla siebie oraz dla całej rodziny lub przyjaciół (Każdy z nas zna kogoś kto zawsze jest chory,prawda?). Jakie dawki stosować i w jakich porach ? Najczęściej stosowane i uznawane za wystarczające są dawki rzędu 5-10g. Kiedy ? Warto stosować l-glutamine do posiłków lub przed snem.




Referencje:

  1. Lacey, J. M., Wilmore, D. W. Is glutamine a conditionally essential amine acid? Nutritional review. 1990; 48:297-309.
  2. Newsholme, E. A. Biochemical mechanisms to explain immuno-suppression in well-trained and over trained athletes. International journal of sports medicine. 1994; 15: 142-147.
  3. Garcia, A., Zarazaga, A, et al. Clinical evidence for enteral nutritional support with glutamine: a systemic review. Nutrition. 2003; 19: 805-811.
  4. Roth, E., et al. Metabolic disorders in severe abdominal sepsis, glutamine deficiency in skeletal muscle. Clinical nutrition. 1982; 1: 25-41.

    


Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog.

Zostaw opinię