-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

5 najzdrowszych ekstraktów roślinnych

Chcesz poprawić swoje zdrowie naturalnymi produktami? Sprawdź jakie to proste!
5 najzdrowszych ekstraktów roślinnych
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Wzrastająca popularność naturoterapii, oraz medycyny alternatywnej zachęciła mnie do sporządzenia listy 5 najzdrowszych estraktów roślinnych. W alternatywie dla leków, lecząc się ziołami nie doświadczymy przykrych skutków ubocznych, jednak nie zachęcam nikogo do odstawiania leków. Ekstrakty roślinne to bomby mikroelementowe, odżywia­jące ciało i poprawiające jego funkcjonowanie. Spożywanie ekstraktów roślinnych, może być skuteczną profilaktyką chroniącą nas przed chorobami.


Sylimaryna – jest określane jako zespół flawonolignanów, pozyskiwany jest z ostropestu plamistego a dokładniej z jego owoców. Sylimaryne budują izomery:

  • sylibinina
  • izosylibinina
  • sylichristina
  • sylidianina

Sylibinina jest najaktywniejszym izomerem, jednoczenie jest go najwięcej (50–60% Syli­ma­ryny). Sylimaryna powinna interesować głównie osoby które mają problemy z wątrobą bądź chcą dodatkowo ją chronić. Sylimaryna zwiększa wydzielanie hepatocytów wątrobowych oraz zwiększa syntezę białekwątrobie, dzięki czemu może ona szybciej się regenerować. Sylimaryna chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi oraz zwiększa regeneracje w uszkodzonych narządach.

Nasiona kozieradki – nasiona kozieradki sprowa­dzane są głównie z Indii, Turcji, Maroko, Francji, Chin. Kozieradka zasobna jest w witaminy C i B1, prowitaminę A, wapń oraz żelazo. Kozieradka aktywuje wydzielanie insuliny, zwiększa syntezę glikogenu mięśniowego, zmniejsza ryzyko cukrzycy. W dłuższym okresie stosowania przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, zwiększa ilość ATP w komórkach. Saponiny sterydowe kozieradki są prekursorami w syntezie hormonów anabolicznych, zwiększa działanie oksytocyny – hormonu szczęścia.

Czystek – jednym z największych zagrożeń dla naszego organizmu są wolne rodniki, odpowiadają one za stan zapalny organizmu, choroby a także proces tworzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Nasz organizm ma wbudowane mechanizmy zwalczania wolnych rodników, jednak kiedy jest ich zbyt dużo, mechanizmy te nie dają rady i chorujemy. Dodatkowym orężem w walce z nimi są przeciwutleniacze. Czystek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli. Niektórzy uważają, że posiada ich więcej niż czerwone wino. Dzięki spożywaniu przeciwutleniaczy niweluemy zagrożenia chorób serca (Francuzi spożywający czerwone wino rzadko zapadają na choroby serca – wiąże się to z korzystnym wpływem przeciwutleniaczy zawartych w winie). Chcesz mieć zdrowe tętnice i sprawny układ krwionośny? Nie zapominaj o przeciwutleniaczach w swojej diecie.

Młody jęczmień – został okrzyknięty rewolucją w zakresie odchudzania, wynika to z faktu dużej zawartości błonnika. Błonnik sprawia że czujemy się syci, i spożywamy mniej niż zazwyczaj. To wszystko przekłada się oczywiście na zbliżanie się do deficytu energetycznego, co oczywiście w konsekwencji prowadzi do zmniejszania wagi. Młody jęczmień zawiera witaminy C, E, B1, B6, beta karoten, potas, kwas foliowy. Zawiera ponadto glikozylisowiteksynę, która działa przeciwzmarszczkowo oraz opóźnia starzenie organizmu.

Olej ostropestowy – stosując ten olej, możemy głównie liczyć na poprawę cery. Olej ostropestowy leczy stany zapalne skóry, spowalnia proces starzenia. Kosmetyki zawierające olej ostropestowy w składzie rozjaśniają cerę, oraz zmniejszają zaczerwienienia oraz zwiększają jej zdolności regeneracyjne.




Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog.

Zostaw opinię