-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Rola mikroelementów w organizmie człowieka

Krótki opis każdego mikroelementu, który występuje w organizmie człowieka.
Rola mikroelementów w organizmie człowieka
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Mikroelementy to pierwiastki chemiczne, które występują w bardzo śladowych ilościach w naszym organizmie. Ich zapotrzebowanie wynosi poniżej 100mg na dobę. Mimo wszystko każdy z nich pełni pewne ważne funkcje dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, więc warto bliżej przyjrzeć się korzyściom związanych z ich odpowiednim uzupełnieniem.


Żelazo:
Jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w organizmie. Ponad połowa tego pierwiastka znajduje się w hemoglobinie we krwi, a także jest kluczowym składnikiem różnych enzymów. Część żelaza magazynowana jest przez wątrobę, śledzone, nerki, surowicy krwi i szpiku. Rozróżniamy dwa rodzaje żelaza zawartego w pożywieniu: hemowe – łatwo przyswajalne, które znajdziemy w czerwonym mięsie i podrobach oraz niehemowe – bardzo słabo przyswajalne i słabiej wykorzystywane niż żelazo hemowe, występuje w melasie, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego należy je spożywać razem z produktami bogatymi w witaminę C lub żelazo hemowe. Jego niedobór wiąże się z niekorzystnym rozwojem układu nerwowego (u dzieci), z niedokrwistością, bladością skóry i warg, osłabieniem umysłowym i mięśniowym, a także z trudnościami w zapamiętywaniu.

Cynk:
Cynk występuje wewnątrzkomórkowo i znajduje się w mięśniach, skórze, włosach oraz kościach. Jest niezbędny dla ponad 200 enzymów. Odpowiada za metabolizm białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego, a także w procesie gojenia się ran. Jego niedobór wiąże się ze słabszą odpornością organizmu, wychudzeniem, niedokrwistością i opóźnionym dojrzewaniem, a nawet ze stałym uszkodzeniem nerwów. Cynk w dużych ilościach znajdziemy w: mięsie, grochu, fasoli, orzechach, mleku i przetworach mlecznych, produktach zbożowych.

POLECAMY:

Trec Magnez Magne-100 Sport - 60 kaps.

Trec Magnez Magne-100 Sport - 60 kaps.

 opinii (4)
1 porcja / 0,33 pln
19,99 pln


Miedź:
Składnik wielu enzymów, niezbędny pierwiastek do transportu żelaza, i syntezy noradrenaliny. Uczestniczy w tworzeniu naczyń krwionośnych i jest kluczowym składnikiem dla układu krążenia. Dzięki miedzi tworzone są czerwone krwinki, a także osłonki mielinowe w układzie nerwowym, które chronią go i umożliwiają przesyłanie impulsów. Odpowiedni kolor naskórka i włosów to także zasługa tego pierwiastka. Miedź odpowiada także za prawidłową pracę układu odpornościowego. Niedobór miedzi może doprowadzić do: braku apetytu, anemii, niskiego poziomu hemoglobiny, zaburzenia pracy serca, łamliwości paznokci, uczucia mrowienia, spadku odporności. Pierwiastek ten znajdziemy głównie w: orzechach, rybach, produktach zbożowych, grochu, fasoli, proszku kakaowym, soi.

Mangan:
Występuje głównie w wątrobie, trzustce, mózgu i nerkach. Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych i przemianach cholesterolu. Jeden z wielu niezbędnych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozwoju układu kostnego. Uczestniczy także w procesie powstawania czerwonych krwinek. Jego niedobór powoduje problemy z metabolizmem, nieprawidłową mineralizację kości, osłabioną płodność i zaburzenia neurologiczne. Na ogół jest on raczej uzupełniany wraz z dietą. Znajdziemy go w produktach takich jak: suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, otręby pszenne, herbata, czekolada, czarne jagody.

Fluor:
Jest to mikroelement niezbędny do budowy zębów i kości. Zwiększa ich twardość i gęstość, a także zapobiega próchnicy. Jest bardzo pomocy przy zwalczaniu osteoporozy.  Jego głównym źródłem jest fluorowana woda. Występuje także w rybach, herbacie i żelatynie.

Molibden:
Podobnie jak fluor magazynuje się głównie w zębach, dzięki czemu zapobiega próchnicy. Wchodzi w skład niektórych enzymów i jest bardzo ważnym pierwiastkiem do budowy komórek. Jego niedobór nie tylko wiąże się z powstawaniem próchnicy, ale także z zaburzeniami czynności gruczołów płciowych i wymiotami. Mogą także wystąpić zaburzenia neurologiczne. Główne źródła molibdenu to warzywa strączkowe, podroby, mleko i produkty mleczne.

Jod:
Związany jest przede wszystkim z hormonami tarczycy odpowiadając za ich prawidłową prace. Niezbędny dla osiągnięcia dojrzałości płciowej. Jod reguluje przemiany energetyczne i odpowiada za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobory tego pierwiastka powodują przede wszystkim przewlekłe choroby związane z tarczycą. Możemy doprowadzić do jej powiększenia, do niedoczynności i wszelkich innych schorzeń tarczycy, a także do raka żołądka. Źródła jodu to: sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, kapusta, szpinak, cebula.

Selen:
Jest antyoksydantem, który ochrania komórki, błony komórkowe oraz DNA przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Wspomaga płodność, zapobiega przed chorobami zapalnymi, sercowo-naczyniowymi oraz neurologicznymi. Pozytywnie wpływa na prace i odporność tarczycy. Jego niedobory prowadzą do chorób układu krążenia. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, otrębach, kiełkach, indyku, ostrygach, sardynkach i śledziach.

Chrom:
Pierwiastek ten reguluje poziom glukozy we krwi i odpowiada za jej metabolizowanie. Niedobór chromu może spowodować zaburzenia w przemianach glukozy, zaburzenia pracy układu nerwowego, a u osób chorych na cukrzycę może doprowadzić do pogorszenia objawów związanych z tą chorobą. Chrom znajdziemy przede wszystkim w wątróbce, otrębach, zarodkach ziaren, zbożach, serach, warzywach strączkowych, drożdżach piwnych i w podrobach.

Kobalt:
Jest niezbędny do tworzenia w organizmie witaminy B12. Pobudza syntezę czerwonych krwinek, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, aktywuje niektóre enzymy. Niedobór kobaltu może spowodować anemie, niedokrwistość, wychudzenie, apatię, brak łaknienia. Natomiast poprzez brak tego pierwiastka w naszym organizmie przez długi czas może dojść do stałych uszkodzeń nerwów. Jego źródłem jest przede wszystkim mleko i przetwory mleczne, a także: figi, kapusta, szpinak, sałata, pełne ziarna zbóż.

Wanad:
Wanad występuje głównie w płucach i kościach. Działa korzystnie na układ krążenia, wspomaga metabolizm cholesterolu, trójglicerydów i fosfolipidów. Niedobór tego pierwiastka powoduje zmniejszenie ilości czerwonych krwinek, ograniczenie wzrostu oraz zmniejszenie metabolizmu tłuszczy. Jego źródłem są ryby, owoce morza, grzyby a także przyprawy.

Podsumowanie

Zazwyczaj nie mamy problemów z dostarczeniem mikroelementów wraz z pożywieniem. Rzadkością jest również przyjmowany nadmiar poszczególnych pierwiastków. Mimo wszystko warto wiedzieć jakie pełnią role w organizmie człowieka i w razie konieczności wprowadzić suplementacje danym pierwiastkiem.

Pasjonat kulturystyki, z którą związany jest od 2014 roku. Swoją pasję łączy z codzienną pracą w branży suplementacyjnej. Ukończył wiele kursów, w tym na trenera personalnego oraz instruktora siłowni. Swoją wiedzę czerpie przede wszystkim z własnego doświadczenia, ale jednocześnie cały czas dokształca się jako czynny uczestnik kursów i szkoleń w całej Polsce. Należy do grupy osób, które fascynuje "oldschoolowe" podejście do wszystkiego, co związane z treningiem, dietą i suplementacją. Uważa, że w doskonaleniu sylwetki najważniejsza jest systematyczność i przede wszystkim ciężki trening, który niekoniecznie musi być udokumentowany zdjęciem na Instagramie. ;) Ma za sobą kilka startów w zawodach kulturystycznych i w niedalekiej przyszłości rozważa powrót "na deski".

Zostaw opinię