-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Słodkie zioło - stevia

Co to jest stewia? Gdzie występuje? Czy warto ją stosować? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w artykule.
Słodkie zioło - stevia
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Dla niektórych osób podczas diety, najtrudniej jest wyprzeć się pokusie słodyczy. Słodki smak cukierków, ciast, czy batoników sprawiają, że czujemy błogostan. Co prawda nie tylko dzięki słodkiemu smaku tak się dzieje, lecz przez sporą zwartość cukru w tych produktach. Cukier działa podobnie jak narkotyki, a jaśniej mówiąc oddziałuje na te same receptory w mózgu, sprawiając, iż czujemy zadowolenie, szczęście, a nawet euforie. Cukier ma miano jednak białej śmierci, bowiem przyczynia się do chorób krążenia, czy do otyłości. Jak temu zapobiec?


Istnieją na szczęście naturalne słodziki, które zastępują z powodzeniem słodki smak cukru. Co prawda nie działają one w taki sam sposób, gdyż nie oddziałują na receptory, które uwalniają dopaminę, jednak dla osób, którzy mają problem z oparciem się słodkiego smaku, ta alternatywa wydaje się być znakomitym pomysłem.
Jeśli do tej pory piłeś kawę wyłącznie słodzoną i nie wyobrażasz sobie wypijać jej gorzkiej, lub płatki owsiane na wodzie są dla ciebie za mdłe, czy również zdrowe wypieki z mąki pełnoziarnistej, lecz bez cukru ciasto po prostu nie ma smaku, z pomocą przybywa słodzik o nazwie stewia.

Co to jest stewia?
Stewia jest to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej, słodzik uzyskuję się ze słodkich liści tej rośliny. Co ciekawe, stewia jest wykorzystywana już od setek lat, a dopiero od niedawna stała się tak popularnym słodzikiem zastępując m.in. aspartam, który traci przychylność przez liczne badania, które dowodzą jego szkodliwości na organizm. Co innego jest w przypadku stewi, która według eksperymentów z powodzeniem zastępuje cukier, nie szkodząc przy tym organizmowi. Ponadto wykazano, iż działa przeciw-cukrzycowo, oraz pomaga przy nadciśnieniu.

Stewia to:

  • naturalny słodzik uzyskiwany z rośliny „Stevia rebaudiana”
  • jest słodsza od cukru o ponad 200 razy!
  • może być stosowana do pieczenia/gotowania, a także do spożycia na surowo
  • ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie
  • łatwo rozpuszcza się w wodzie
  • zostaję łatwo przyswajana przez organizm
  • wystarczy kilka kropelek, lub kilka słodzików
  • MA ZERO KALORII!


Jak widać stewia wydaję się być idealną alternatywą dla osób dbających o linię, będących na diecie, gdyż pomimo, iż jest słodsza od cukru, nie zawiera kalorii.
Wg badań idealnie nadaję się dla cukrzyków, gdyż nie powoduje skoków cukru. Jest dobra zarówna dla chorych na cukrzyce typu pierwszego, oraz drugiego.
Popularny cukier może przyczyniać się do zapychania żył, a także wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, wykazano iż stewia nie dość, że nie zapycha żył, a ni podnosi ciśnienia dodatkowo sprawia, iż ciśnienie skurczowe jak i rozkurczowe po dłuższym czasie podawaniu stewi, obniżyło swoją wartość o parę punktów.
Ciekawostką jest, iż stewia likwiduję próchnicę. Właściwie żywi się nią. Co jest zupełnym przeciwieństwem tradycyjnego cukru. Stewia, choć pewnie nawet o tym nie miałeś pojęcia, często wykorzystywana jest przy produkcji past do zębów.

Słodkie zioło - stevia


Stewia w przemyśle oznaczana jest symbolem E960 i występuje w takich produktach jak:

  • dżemy
  • lody
  • sosy
  • gumy do żucia
  • napoje dietetyczne
  • desery
  • galaretki
  • w napojach alkoholowych


Stewie możesz nabyć zarówno w sklepie jak i w aptece, w różnej formie. Albo małych tabletkach, lub w syropie. Syrop jest obecnie najbardziej popularny. Na świecie obecnie panuje trend na żywność oraz życie FIT. Również producenci żywności zauważyli wznoszący się trend na produkty slow-food, zdrową żywność, a także dietetyczne napoje.
Największe firmy jak coca-cola wprowadzają do produkcji napoje słodzone na bazie stewi. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, szukaj w sklepie puszki coli o kolorze zielonym. Najważniejsze w zastosowaniu stewi jest fakt, iż jest to produkt naturalny, występujący w naturze, a nie chemiczny produkt do słodzenia jak aspartam, który może przyczyniać się do wielu chorób.

Dietetyk sportowy.

Zostaw opinię