-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Postaw na przyprawy

Wpływ przypraw na redukcję tkanki tłuszczowej.
Postaw na przyprawy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jak większość z Was wie, cały efekt zaczyna się w kuchni. Efekt oczywiście naszych treningowych zmagań, najważniejsza jest dieta, w 70% od niej zależy nasz końcowy sukces, oraz to czy mamy siły nie tylko podczas treningu, ale i w codziennym życiu. Trening to 1-2 godzinny dziennie, a co z resztą czasu?


Bez odpowiednio zbilansowanej diety daleko nie zajdziesz. Jesz zbyt rygorystycznie, bo chcesz szybko schudnąć? Omijasz więc posiłki, oraz nie spożywasz zdrowych tłuszczy, efekt? Szybki spadek wagi, lecz tylko w początkowym okresie, a później? Zmęczenie, słaba regeneracja, brak sił na trening, brak chęci do życia, zaburzona gospodarka hormonalna (bez tłuszczu zaburzasz wydzielanie ważnych hormonów) i wiele innych. Skrajne wyczerpanie może doprowadzić do omdlenia, a nawet śmierci. Dlatego na każdym kroku słyszysz, że dieta jest najważniejsza, napisze to i ja, tak! Zdrowe odżywianie jest kluczowe, to jest nasza energia dla ciała oraz mózgu! Nie lekceważ tego pod żadnym przypadkiem.

Obecnie na rynku powstaje wiele preparatów tak zwanych spalaczy tłuszczu. O co w tym chodzi? Otóż produkty te zawierają w swoim składzie substancje, które pobudzają, które maksymalizują efekt termogenezy, oraz przyśpieszają metabolizm. Jakie substancje możemy w nich znaleźć? Najpopularniejszą jest kofeina, zielona herbata, czy guarana, każda z wymienionych działa pobudzająco, oraz podnosi naszą termogeneze organizmu, ale wszystkie te produkty są syntetyczne, nie lepiej zatem postawić na to co naturalne? Nic tak nie budzi jak zapach świeżo zaparzonej kawy, nic tak dobrze nie smakuje jak zielona herbata z cytryną. Zawsze powtarzałem, że suplementy pomagają w 5%. Po co łykać tabletki chemiczne, skoro możesz skorzystać z produktów naturalnych?

Innymi substancjami syntetycznymi są popularne przyprawy, skupmy się zatem na dodaniu tych przypraw do naszego codziennego menu w postaci naturalnej.

Czarny pieprz – w swoim składzie zawiera substancje o nazwie „piperyna”. Wpływa ona głównie na podniesienie termogenezy organizmu, ale i w znaczący sposób pomaga trawienie, wpływa na proces lipolizy, czyli wykorzystaniu tłuszczu jako źródła energii, oraz blokuje powstaniu nowych komórek tłuszczowych. Syp do woli do każdego posiłku, otrzymasz efekt uczucia ciepła, ciepło to bierze się z podwyższonej temperatury ciała, oraz wykorzystaniu tłuszczu białego, który magazynowany jest m.in. na brzuchu, czy udach.

Pieprz cayenne – cenne źródło kapsaicyny – podobnie jak pieprz czarny, daje efekt termogeniczny, ale ponadto również usprawnia trawienie tłuszczy, wpływa na lipolizę, działa na układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo. Bez problemu do kupienia w wersji zmielonej w saszetkach.

Chili – zawiera jeszcze większą ilość naturalnej kapsaicyny, niż pieprz cayenne. Efekt wywołany przez kapsaicynę utrzymuję się długo po dostaniu się do organizmu. Uważaj jednak z ilością jednorazową. Zbyt duża dawka może podrażnić błony śluzowe żołądka. Doskonale przyśpiesza metabolizm spoczynkowy, oznacza to, iż nawet nie trenując spalasz więcej kalorii i w mniejszym stopniu nadmiar nie zostaje odłożony w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Imbir – przeciwzapalny, bakteriobójczy, żółciopędny, rozgrzewający, napędzający metabolizm. Główne zalety cudownej przyprawy. Obniża ciśnienie krwi, regeneruje stawy, pomaga w odchudzaniu. Dodaj do dań głównych w celu napędzenia metabolizmu.  Świetnie nadaję się na okresy jesienno-zimowe w celu ochrony nas przed wirusami, czy grypą.

Kurkuma, kardamon, pietruszka – wspomagają głównie układ trawienny. Kurkuma ponadto zawiera kurkuminę, która oddziałuje na układ nerwowy, działa pobudzająco, oraz spala tłuszcz. Pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C, która działa jako tarcza ochronna dla naszego organizmu.

Cynamon – źródło błonnika, czy żelaza. Pomaga w obniżeniu cholesterolu. Reguluje poziom cukru we krwi, staje na straży aby cukier na wzrastał zbyt wysoko. Przynosi ulgę stawom. Poprawia zapamiętywanie. Działa przeciwzapalnie oraz rozgrzewająco. Reguluje metabolizm.

Kakao – cenne źródło magnezu, który jest odpowiedzialny za nasz układ nerwowy. Działa niczym afrodyzjak, dodaje sił witalnych, pobudza prawie tak samo skuteczne jak kawa, poprawia koncentrację, redukuję stres oraz wyczerpanie, Świetny do koktajlu przed i po-treningowego. Zachowaj jednak umiar, kakao ma sporo kalorii, jedna-dwie łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą.

Dietetyk sportowy.

Zostaw opinię