Suplementacja wspomagająca układ pokarmowy
Z nieprawidłową pracą układu pokarmowego boryka się znacznie więcej osób niż mogłoby nam się wydawać. Bardzo często stosujemy się do wszelkich zaleceń, o których mówią lekarze i dietetycy, a mimo wszystko nasze jelita nie pracują w sposób nas satysfakcjonujący. Co zrobić, aby wspomóc pracę tego specyficznego układu?
Dla osób, dla których naturalne metody nie przynoszą pożądanych efektów korzystny wpływ może przynieść odpowiednia i przemyślana suplementacja, która wspomaga nasz układ pokarmowy. Przedstawię zatem kilka najbardziej popularnych i polecanych produktów, których wprowadzenie na stałe do swojej suplementacji niesie bardzo duże prawdopodobieństwo powodzenia.
1. NAC (N-acetylo L-cysteina):
Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów dostępny na rynku. Wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza regenerację powysiłkową, bierze udział w odbudowie tkanek oraz wspomaga detoksykację organizmu. Kolejnym bardzo ważnym powodem, dla którego warto jest stosować N-acetylo L-cysteine jest jej korzystny wpływ na produkcję glutationu w naszym organizmie, który m.in. neutralizuje wolne rodniki w wątrobie oraz neutralizuje pestycydy.
2. Bromelina:
Bromelina to mieszanina enzymów proteolitycznych pochodząca z pnia ananasa. Jest związkiem ułatwiającym trawienie i zwiększającym absorpcję składników odżywczych. Właściwości enzymu odkryto już 50 lat temu. W obecnym czasie jest wytwarzana na skalę przemysłową z pnia i resztek po ścięciu owocu. Czysta bromelina to żółtawy proszek, zaś jej aktywność enzymatyczną wyraża się w jednostkach FIP (trawienie kazeiny) lub GDU (trawienie żelatyny). Zażywanie enzymu tuż przed posiłkiem może działać korzystnie na trawienie pokarmów. Aczkolwiek dzienne spożycie bromeliny nie zostało jak dotąd ustalone. Bromelina nie jest toksyczna, a jej stosowanie określono jako bezpieczne.
Ponadto bromelina wykazuje również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu ten dobry i tani środek pomaga redukować ból mięśni i stawów oraz opuchliznę powstałą na wskutek intensywnego treningu lub kontuzji.
3. Probiotyki:
Brak odpowiednich, pożytecznych bakterii w składnikach odżywczych naszej diety staje się przyczyną wielu chorób przewodu pokarmowego. Ta bogata w składniki formuła wspiera układ odpornościowy, zwalcza niekorzystne bakterie i poprawia florę bakteryjną jelit, dostarczając im nowych wartości odżywczych, które są absolutnie niezbędne do utrzymania procesów enzymatycznych zdrowego trawienia oraz prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego.
Stosowanie probiotyków wpływa także pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Niestety nieodpowiednia dieta i przebyte kuracje antybiotykowe bardzo często zakłócają równowagę wspomnianej mikroflory jelit, co wpływa to negatywnie m.in. na naszą odporność! Dzięki probiotykom możemy temu przeciwdziałać.
4. L-glutamina:
Stosowanie L-glutaminy niesie ze sobą wiele korzyści, nie tylko w odniesieniu do poprawy pracy układu pokarmowego. Dzięki jej regularnym stosowaniu możemy zaobserwować także wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę pracy serca, funkcjonowanie mózgu oraz działanie antykataboliczne.
Glutamina jest głównym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego, dlatego też jej stosowanie jest polecane osobom cierpiącym na chorobę zwaną nieszczelnością jelita. Inne choroby związane z układem pokarmowym, takie jak: zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, niejednokrotnie leczone są właśnie poprzez zastosowanie odpowiednich dawek tego aminokwasu. Glutaminę warto stosować nie tylko w przypadku przewlekłych chorób, ale także w okresach bardzo ciężkich i częstych treningów ze względu na korzyści, jakie wymienione zostały powyżej.
5. Ostropest plamisty:
Jest to roślina pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. W ostropeście plamistym substancje czynne to mieszanina przeciwutleniaczy – flawonolignanów. Substancje te pozytywnie wpływają na prace i regeneracje wątroby oraz uszkodzonych komórek. Mają też możliwość mobilizowania innych przeciwutleniaczy w komórkach wątroby do obrony przed atakiem toksyn. Przykładowo jednym z najpotężniejszych przeciwutleniaczy występujących w organizmie i podstawową substancją odtruwającą w wątrobie jest glutation, którego poziom flawonolignany podwyższają nawet o 35%. W ostropeście znajdziemy przede wszystkim bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, co pozytywnie wpłynie na pracę naszego układu pokarmowego.
Podsumowanie:
Jeśli naturalne metody nie pomagają i wciąż borykasz się z dyskomfortem trawiennym to być może właśnie suplementacja wyżej wymienionymi produktami okaże się w Twoim przypadku idealnym rozwiązaniem? Na pewno warto spróbować, ponieważ nieprawidłowa praca układu pokarmowego nie jest niczym przyjemnym dla każdego z nas.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...
Zostaw opinię