-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Na każdym kroku widać teraz sezonowe owoce! Świetnie, bo daje mi to wenę do wymyślania różnych deserów z nimi związanych. Tarta z budyniem i truskawkami będzie idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie tych owoców w pełni!
PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Na każdym kroku widać teraz sezonowe owoce! Świetnie, bo daje mi to wenę do wymyślania różnych deserów z nimi związanych. Sezonowe owoce są tak cenne, ponieważ nie muszą być szpikowane konserwantami, bo nie są sprowadzane z dalekich krajów. Dlatego warto wykorzystywać je w pełni, bo są to najlepsze witaminy i minerały jakie możemy spotkać na naszym rynku!


Warto skupić się na tych bogactwach, ponieważ niestety ale już nie długo znikną z półek. Ja mam dla Was kolejny pomysł na owocowe ciasto z użyciem tych właśnie pyszności, które można zrobić dosłownie w 20 minut!

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Spód:

  • 170 g płatków owsianych 
  • szczypta soli 
  • jajko
  • 75 g daktyli
  • łyżka kakao 
  • 40 g oleju kokosowego

Płatki mielimy na mąkę.

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę aby zmiękły. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładki mus.
Resztę składników łączymy ze sobą, dodajemy zblendowane daktyle i ugniatamy ciasto.
Pozyskane ciasto wciskamy w formę do tarty o średnicy 23 cm. Dziurkujemy całość widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Środek:

  • Budyń bez cukru
  • 0,5 L. mleka 0,5% 
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 20 g That`s The Whey brzoskwinia (może być inny smak)

Z pół litra zimnego mleka odlać pół szklanki. Wsypać do nie zawartość torebki i odżywkę białkową. Dobrze rozmieszać. Resztę mleka zagotować dodając olej kokosowy.
Następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z odżywką i energicznie mieszać przez kilka minut aż budyń stężeje.
Następnie odstawić do ostygnięcia. Budyń rozsmarować na naszym wcześniej upieczonym spodzie i jeszcze na chwilkę włożyć do lodówki.

Mus:

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do przestygnięcia. Truskawki zblendować na gładką masę. Po ostygnięciu dolać do nich żelatynę. Wylać na spód z budyniem. Posypać borówkami.
Włożyć do lodówki na 2 godziny i gotowe :)

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Wartości odżywcze:

Kcal: 1795, B: 63 g, W: 232 g, T: 63 g.

Ja podzieliłam ciasto na 10 kawałków, więc jeden kawałek miał:
179, 5 kcal, B: 6,3 g, W: 23,2 g, T: 6,3 g.

Będzie to świetna opcja na drugie śniadanie do pracy, bo to ciasto można zabrać ze sobą wszędzie!

PRZEPIS: Sezonowa tarta z budyniem i truskawkami

Team BODYPAK.

Zostaw opinię