-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

PRZEPIS: Migdałowo- kokosowe ciastko owsiane

Migdałowo- kokosowe ciastko jest kolejną propozycją dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Najlepsze jest to, że już wcale nie musicie się katować, ponieważ moje "zdrowe słodycze" smakują równie nieziemsko jak te ze sklepowej półki!
PRZEPIS: Migdałowo- kokosowe ciastko owsiane
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Migdałowo- kokosowe ciastko jest kolejną propozycją dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy.
Najlepsze jest to, że już wcale nie musicie się katować, ponieważ moje "zdrowe słodycze" smakują równie nieziemsko jak te ze sklepowej półki!

Chciałabym jednak zwrócić uwagę na migdały, które użyłam do produkcji tego niebiańskiego ciastka. Mają bardzo wiele wartości odżywczych i prozdrowotne działanie m.in. dlatego często nazywane są "królem bakalii". Nasiona migdałowca zawierają ryboflawinę, która odgrywa bardzo ważną role w procesie przemiany materii i w dodatku wspomaga układ odpornościowy i procesy wzrostu człowieka. W migdałach zawarta jest również duża ilość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem oraz NNKT, mających właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
Jednym słowem bogactwo natury, o którym musimy pamiętać, bo mamy je na wyciągnięcie ręki. Poniżej przedstawię Wam pomysł na jeden z wielu sposobów wykorzystania migdałów w naszej diecie.

Spód ciastka:

  • 170 płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • łyżka kakao
  • jajko 
  • szczypta soli
  • łyżka miodu

PRZEPIS: Migdałowo- kokosowe ciastko owsiane

Wszystko razem łączymy i ugniatamy na jedną dużą zbitą kulkę. Następnie wciskamy ją w dowolną foremkę do pieczenia (u mnie forma do tarty o średnicy 22 cm) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut.

Środek:

  • 100 g migdałów

Po wyjęciu czekamy, aż ostygnie i układamy na niej migdały.

PRZEPIS: Migdałowo- kokosowe ciastko owsiane

Krem:

  • puszka mleka kokosowego
  • 30 g odżywki białkowej That`s The Whey o smaku kokos
  • łyżeczka zmielonej mąki owsianej lub innej np. kokosowej

Stałą część mleczka oddzielamy od wody (tutaj ważne jest aby mleko nie miało zbędnych dodatków, bo jeśli całe będzie płynne to ciastko nam nie wyjdzie).
Dodajemy resztę składników. Wszystko razem mieszamy łyżką do powstania delikatnego kremu.
Krem wylewamy na nasz ostygniety spód z rozsypanymi migdałami. Ja udekorowałam jeszcze ciastko płatkami migdałowymi i nerkowcami.

Wartości odżywcze

Całość to 2001 kcal w tym B: 85 g, W: 127 g, T: 120 g.
Wyszło mi z tego 10 równych ciastek, a więc jedno ciastko ma:


200,1 kcal
B: 8,5 g
W: 12,7 g
T: 12 g

Ciastko mogło by posłużyć nie tylko jako zdrowy zamiennik słodyczy, ale dla niektórych również jako drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły, czy do pracy.

PRZEPIS: Migdałowo- kokosowe ciastko owsiane

Pamiętajmy jednak o tym, że migdały są dość kaloryczne, ponieważ w 100 g mają ok. 580 kcal, ale jeśli dobrze wliczycie je w swoje makro, mogą one przynieś tylko korzyści dla Waszej diety!

Team BODYPAK.

Zostaw opinię