WITAMINY: Witamina B2
Witamina B2 (inaczej ryboflawina) to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, niemagazynowana w organizmie ludzkim. Występuje głównie jako część składowa dwóch koenzymów - dinukleotydu flawinoadeninowego oraz mononukleotydu flawinowego, których zadaniem jest przenoszenie elektronów w wielu reakcjach typu redoks mających niebagatelne znaczenie w wielu szlakach metabolicznych oraz przy produkcji energii.
Absorpcja
Wchłanianie ryboflawiny zachodzi w górnej części jelita cienkiego. Jej konwersja do koenzymów odbywa się w większości komórek ciała, ale głównie w komórkach jelita cienkiego, wątroby, serca i nerek.
Funkcje w organizmie
1) Reakcje utleniania i redukcji
Ryboflawina jest prekursoem flawo-koenzymów, które uczestniczą w reakcjach redoks na drodze wielu przemian metabolicznych.
2) Detoksykacja
Flawo-koenzymy wspomagają metabolizm leków i toksyn.
3) Metabolizm makroskładników żywieniowych
Stanowią niezwykle ważny element w przemianach węglowodanów, protein i tłuszczów.
4) Działanie antyoksydacyjne
Flawoproteiny umożliwiają przebieg bardzo istotnego procesu redoksowego glutationu, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, a także powstawanie kwasu moczowego, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów we krwi.
5) Zachowanie odpowiedniego metabolizmu żelaza w organizmie
6) Utrzymanie w odpowiedniej kondycji skóry i błon śluzowych
Źródła pokarmowe obfitujące w witaminę B2
1) wątróbka wołowa,
2) jagnięcina,
3) jajka,
4) jogurt naturalny,
5) pieczarki,
6) szpinak,
7) migdały,
8) pomidory suszone,
9) dziki łosoś,
10) jajka.
Witaminę B2 znajdziesz również w: :
Zalecane spożycie
Zalecane dzienne spożycie (RDA) zostało ustalone w oparciu o ilość zapobiegającą powstaniu ryzyka niedoboru wśród zdrowych osób i dla dorosłych wynosi odpowiednio:
- 1,1 mg dla kobiet,
- 1,3 mg dla mężczyzn.
Realne indywidualne zapotrzebowanie na ryboflawinę może być jednak wyższe, a jest ono kształtowane między innymi przez następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- aktywność fizyczną,
- stan fizjologiczny.
Suplementacja ryboflawiną ma istotne znaczenie wśród dorastających dziewcząt i młodych dorosłych kobiet oraz osób z problemami sercowo-naczyniowymi.
Korzyści spożywania witaminy B2
1) Wsparcie w zapobieganiu bólom głowy i migrenom
Suplementacja ryboflawiną stanowi naturalną metodę radzenia sobie z bólami głowy, skrócenia czasu trwania migreny, uśmierzaniu bólu w czasie jej trwania oraz zmniejszenia częstotliwości jej występowania.
2) Zabezpieczenie przed anemią
Ryboflawina jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek krwi, wspiera transport tlenu do komórek organizmu, a także mobilizację żelaza.
3) Utrzymanie energii na odpowiednim poziomie
Ryboflawina jest zaangażowana w rozkład protein do aminokwasów, tłuszczów oraz węglowodanów do glukozy, co zapewnia przekształcanie pokarmu w użyteczną dla organizmu energię niezbędną do utrzymania płynnego funkcjonowania metabolizmu, wydajnej pracy mózgu, odpowiedniej pracy hormonów oraz układu pokarmowego i nerwowego. Bierze ona również udział w regulacji działania tarczycy oraz nadnerczy, a więc jest pożyteczna w wyciszaniu organizmu, optymalizowaniu pracy hormonów odpowiedzialnych za nastrój czy poziom energii, jak również w zwalczaniu przewlekłego stresu.
4) Działanie antyoksydacyjne
Ryboflawina sama w sobie działa jako przeciwutleniacz zwalczający szkodliwe działanie wolnych rodników, ale angażuje się również w produkcję glutationu, który jest jeszcze silniejszym antyoksydantem, biorącym udział w detoksykacji wątroby. Wspiera utrzymanie odpowiedniej kondycji przewodu pokarmowego, co pozwala na właściwe wchłanianie i wykorzystywanie składników pokarmowych przez organizm.
5) Wspomaganie zdrowia oczu
W celu leczenia chorób oczu pomocna może okazać się ryboflawina w formie kropli, która przechodzi przez warstwę rogówki i wzmacnia ją. Regularne spożycie odpowiednich ilości witaminy B2 zmniejsza również ryzyko wystąpienia zaburzeń zmysłu wzroku.
Interakcje
1. Witamina B2 w formie kofaktora jako mononukleotyd flawinowy jest wymagana w procesie konwersji witaminy B6 do jej aktywnej formy fosforanu pirydoksalu.
2. Synteza koenzymów zawierających niacynę - NAD i NADP - z aminokwasów i tryptofanu, wymaga obecności enzymu zależnego od dinukleotydu flawinoadeninowego, kinureniny oraz monooksygenazy.
3. Reduktaza metylenotetrahydrofolianu - enzym odgrywający istotną rolę w utrzymywaniu na niezbędnym do przebiegu procesu poziomie specyficznego koenzymu folianu, który obecność jest konieczna do wytwarzania aminokwasu metioniny z homocysteiny.
Objawy niedoboru
1. Spowolniony metabolizm
2. Owrzodzenia i pęknięcia ust
3. Stany zapalne skóry, a w szczególności na twarzy
4. Zmiany nastroju - zwiększone poczucie niepokoju
5. Nabrzmienie błon śluzowych
Zapamiętaj!
Niezaprzeczalnie należy znać podstawowe funkcje ryboflawiny w organizmie przedstawione w uproszczeniu w celu ułatwienia ich przyswojenia:
- Aktywność antyoksydacyjna: ryboflawina ma działanie przeciwutleniające i bierze udział w reakcjach utleniania i redukcji.
- Wytwarzanie energii: bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów na energię niezbędną do pracy organizmu.
- Prawidłowy wzrost: stanowi niezbędny element w procesie tworzenia i dojrzewania skóry, włosów, paznokci.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...