-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem

Wszystko ma swój urok klimat i na pewno dynia lepiej smakuje jesienią niż w innych porach roku. Moje ciasto dyniowe uważam za turbo udane i w zasadzie nic lepiej nie oddaje tej aury jak takie właśnie korzenne smaki do popołudniowej herbaty z imbirem.
PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Wszystko ma swój urok klimat i na pewno dynia lepiej smakuje jesienią niż w innych porach roku.  Moje ciasto dyniowe uważam za turbo udane i w zasadzie nic lepiej nie oddaje tej aury jak takie właśnie korzenne smaki do popołudniowej herbaty z imbirem.

Nie licząc przygotowania wcześniej puree z dyni, ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Myślę, że każdy będzie w stanie sobie z nim poradzić.

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 
  • pół szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka puree z dyni (przygotowałam je wcześniej, krojąca dynie na mniejsze kawałki i piekąc pół godziny w piekarniku na 180 stopni, następnie zblendowałam dynie odcinając skórki) 

PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem

  • 3/4 mleka kokosowego pełnotłustego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Przygotowanie

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche mąki, ksylitol, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia , a w drugiej mokre - mleko kokosowe, puree , ocet jabłkowy oraz dokładamy skórkę z pomarańczy .

PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem

Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i przelewamy do formy nasmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy godzinę w temperaturze 175 stopni. Polewę zrobiłam z masła orzechowego oraz oleju koko i gorzkiej czekolady.

PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem

Wartości odżywcze:

Całe ciasto bez polewy ma 1030 kcal w tym:
B: 21 g
W: 175 g
T: 29 g

Z ciasta wyszło 10 sporych kawałków, a więc jeden to około
103 kcal w tym:
B: 2,1 g
W: 17,5 g
T: 2,9 g

To ciasto jest świetną energetyczną przekąską w trakcie dnia i doskonale nadaje się do zabrania ze sobą w drogę!

PRZEPIS: Dyniowe ciasto z mlekiem kokosowym i cynamonem

Team BODYPAK.

Zostaw opinię