Na czym powinniśmy smażyć?
Smażenie to najbardziej popularna obróbka potraw w polskiej kuchni. Ten sposób przygotowania naszych potraw wybieramy zazwyczaj ze względu na walory smakowe. Smażone mięso zawsze będzie lepiej smakować, niż duszone czy zrobione w piekarniku. Aspekt zdrowotny stawiamy tutaj na drugim miejscu. Czy możemy smażyć i jednocześnie dbać o swoje zdrowie? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze oleju do smażenia?
O tym, czy dany tłuszcz nadaje się do smażenia decydują dwie kwestie: punkt dymienia oraz stabilność oksydacyjna, czyli odporność na utlenianie. Punkt dymienia natomiast jest to nic innego jak próg temperatury, po którego przekroczeniu nasz tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie wartości odżywcze. Powstają wówczas tzw. kwasy tłuszczowe trans, które wykazują działania rakotwórcze.
Kwasy tłuszczowe dzielimy na:
- nasycone
- jednonienasycone
- wielonienasycone
Który olej wybrać?
Najbardziej trwałym i odpornym na wysoką temperaturę będą nasycone kwasy tłuszczowe. W mniejszym stopniu do smażenia będą nadawały się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast najgorszym wyborem będą te zaliczane do grupy wielonienasyconych. Im wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w danym oleju tym większa podatność na temperaturę. Taki olej pod wpływem temperatury bardzo szybko ulegnie rozpadowi przekształcając się w szkodliwe dla nas substancje.
Jaki zatem wniosek?
Do długotrwałego smażenia najbardziej nadają się nasycone kwasy tłuszczowe! Te, które w oczach wielu są najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia, które powodują miażdżycę i problemy z układem krążenia. Jak się okazuje - jest to jeden, wielki mit! Jeśli bardzo często smażymy potrawy to w naszej lodówce powinny zagościć takie produkty jak: smalec, masło klarowane oraz rafinowany olej kokosowy. To źródła tłuszczu, które po poddaniu obróbce termicznej nie zmienią swoich wartości i nie będą szkodzić naszemu zdrowiu.
Czy jajecznice mogę usmażyć na zwykłym maśle?
Bardzo często zadawane pytanie. Warto się temu przyjrzeć bliżej. Musimy się zastanowić, jak długo dany produkt poddajemy obróbce termicznej i czy aby na pewno zdąży on przekroczyć próg temperatury dymienia. Jajecznice zazwyczaj smażymy bardzo krótko, w porównaniu przykładowo do mięsa, a więc tłuszcz (w tym przypadku masło) nie zdąży osiągnąć tak wysokiej temperatury, przy której kwasy tłuszczowe zamienią się w te, które szkodzą naszemu zdrowiu - tłuszcze trans. Musimy zatem pamiętać również o tym, jak długo dany tłuszcz znajduje się na podgrzewanej patelni.
Oleje tłoczone "na zimno"
Nie powinniśmy pomijać tego źródła tłuszczu w naszej diecie. Jego regularne spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści, m.in. poprawiając nasz profil lipidowy. Musimy jednak pamiętać, że takie oleje w żadnym wypadku nie nadają się do smażenia. Poddanie ich obróbce termicznej wiąże się z utratą wszelkich wartości odżywczych. Człowiek poprzez własne działania przekształca źródło zdrowego tłuszczu w najgorszą dla naszego organizmu odmianę.
Podsumowanie
Wybierając olej do smażenia kierujmy się przede wszystkim faktami. Nie podążajmy za społeczeństwem, które krytykuje nasycone kwasy tłuszczowe, bowiem z punktu widzenia chemicznego jest to najlepszy wybór dla naszego organizmu.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię