-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Pięć najsilniejszych antyoksydantów na rynku

O antyoksydantach słyszy się stosunkowo mało. Sprawdź przegląd najważniejszych z nich.
Pięć najsilniejszych antyoksydantów na rynku
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, są to cząsteczki, które w kontakcie z wolnymi rodnikami tlenowymi oraz wszelkimi innymi utleniaczami przekazują im elektron, przez co neutralizują je i zapobiegają ich szkodliwemu oddziaływaniu na organizm, przy czym same nie stają się dla niego zagrożeniem.


Kierunki działania antyoksydantów:

  • naprawa cząsteczek uszkodzonych w wyniku działania wolnych rodników,
  • ochrona DNA przed uszkodzeniami,
  • stymulowanie endogennej produkcji przeciwutleniaczy,
  • chelatowanie metali ciężkich,
  • spowalnianie procesów starzenia organizmu,
  • zapobieganie wystąpieniu udaru mózgu i zawału serca,
  • zmuszanie komórek nowotworowych do apoptozy,
  • hamowanie procesów pogarszania się funkcji kognitywnych

Rodzaje antyoksydantów:

Naturalnie występujące przeciwutleniacze dzielimy na kilka grup:

1. Witaminy antyoksydacyjne:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • foliany,

2. Pierwiastki antyoksydacyjne:

  • miedź,
  • jod,
  • cynk,
  • selen,
  • mangan,
  • magnez,

3. Substancje aktywne pochodzenia roślinnego:

  • polifenole – kwercetyna, kemferol, naringenina, resweratrol, antocyjany,
  • karotenoidy – β-karoten, astaksantyna, kantaksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen,
  • flawonoidy - EGCG, kwercetyna,
  • fitoestrogeny,
  • kwasy fenolowe,
  • organiczne związki siarki,

4. Enzymy antyoksydacyjne:

  • dysmutaza ponadtlenkowa,
  • peroksydaza glutationowa,
  • reduktaza glutationowa,
  • katalazy,

5. Pozostałe antyoksydanty:

  • koenzym Q10,
  • melatonina,
  • l-karnityna,
  • DHEA (dehydroepiandrosteron),
  • kwas moczowy,
  • kurkumina,
  • kapsaicyna,
  • bilirubina,
  • PQQ (pirolochinolinochinon),
  • glutation,
  • acetylowana cysteina (NAC).
  • Naturalne źródła antyoksydantów
  • Jagody goji
  • Czarne jagody
  • Gorzka czekolada
  • Acerola
  • Winogrono
  • Orzechy
  • Żurawina
  • Maliny
  • Kurkuma
  • Cynamon
  • Chlorella
  • Spirulina

Przegląd najefektywniejszych antyoksydantów

POLECAMY TE ANTYOKSYDANTY:

Trec Vitality Coenzyme Q10 - koenzym Q10 w kapsułkach - 90 kaps.

Trec Vitality Coenzyme Q10 - koenzym Q10 w kapsułkach - 90 kaps.

1 porcja / 0,89 pln
39,99 pln
Olimp Koenzym Q10 - 30 kaps.

Olimp Koenzym Q10 - 30 kaps.

 opinii (1)
42,99 pln

1. Glutation:
Tripeptyd o największym potencjale przeciwutleniającym, znajdujący się we wszystkich komórkach naszego ciała, który po wniknięciu do ich wnętrza intensyfikuje pracę innych antyoksydantów, a także pomaga w ich odtwarzaniu i przywracaniu właściwości neutralizujących wolne rodniki. Działa na kilku płaszczyznach – wspomaga wątrobę w procesach detoksykacji, wspiera trawienie makroskładników pokarmowych – białek i tłuszczów, wytwarzanie enzymów, wpływa na apoptozę komórek nowotworowych. Jego główną funkcją jest jednak ochrona komórek i mitochondriów przed niszczycielskim działaniem stresu oksydacyjnego. Posiada zdolność do pobudzania pracy układu immunologicznego oraz zabezpiecza przed uszkodzeniami powodowanymi przez substancje chemiczne, zanieczyszczenia i promieniowanie. Odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu procesom neurodegeneracji mózgu.

2. Koenzym Q10:
Właściwości przeciwutleniające przypisuje się zredukowanej formie koenzymu Q10 występującej pod nazwą ubichinolu. Zapobiega on utlenianiu lipidów i powstawaniu rodników nadtlenkowych. Pomaga odtworzyć zużyte zasoby witaminy E i przywraca jej zdolności zwalczania reaktywnych form tlenu. Obniża stopień zachodzenia procesów karbonylacji białek. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce, jak i innymi czynnikami środowiskowymi.

3. Witamina C:
Potrafi efektywnie przeciwdziałać procesom utleniania jako jeden z głównych donorów elektronów, optymalizując również ich przepływ w komórkach. Stanowi ochronę dla różnorakich cząsteczek znajdujących się w organizmie – białek, tłuszczów czy kwasów nukleinowych. Zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych, wywiązuje się również z roli neuroprotekcyjnej, zapobiegając ekscytotoksyczności. Wpływa korzystnie na  poziomu testosteronu, dzięki pełnieniu funkcji ochronnych względem jąder. Hamuje nazbyt gwałtowne spadki poziomu tlenku azotu.

4. Resweratrol:
Bioflawonoid naturalnie występujący w czerwonych winogronach, w herbacie czy surowym kakao, który skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz innych utleniaczy, zapobiega procesom utleniania frakcji LDL cholesterolu. Mobilizuje do działania enzymy antyoksydacyjne – SOD, GPX, tioredoksynę, oksygenazę hemową oraz blokuje działanie reaktywnych form tlenu. Posiada zdolność przenikania przez barierę krew-mózg, zwiększa przepływ krwi w mózgu, co stawia go na pozycji czynnika neuroprotekcyjnego oraz wspierającego sprawne funkcjonowanie mózgu. Wywiera korzystny wpływ przeciwzapalny, usprawnia cyrkulację krwi, obniża poziom wystąpienia syndromu metabolicznego.

5. Kwas alfa-liponowy (ALA):
Należy do antyoksydantów, które są sprawnie transportowane do mózgu, a przez to zapobiega uszkodzeniom neuronów, ochrania mózg i tkankę nerwową, przeciwdziała obniżeniu funkcji poznawczych. Może regenerować inne przeciwutleniacze – witaminę C, witaminę E czy glutation. Stanowi silny czynnik chelatujący metale ciężkie, co zapobiega procesom ich peroksydacji. Uwydatnia wychwytywanie witaminy C z krwioobiegu.

Bibliografia

1. https://draxe.com/top-10-high-antioxidant-foods/
2. https://articles.mercola.com/antioxidants.aspx
3. https://fitnessedge.net/antioxidants/#examples-of-antioxidants-in-your-food
4. http://aminoacidstudies.org/l-glutathione/
5. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#direct-antioxidant-activities
6. https://draxe.com/all-about-resveratrol/
7. https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
8. https://www.livestrong.com/article/175625-q10-skin-benefits/
9. http://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#section3
10. http://www.nutrex-hawaii.com/types-of-antioxidants

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię