Pięć najsilniejszych antyoksydantów na rynku
Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, są to cząsteczki, które w kontakcie z wolnymi rodnikami tlenowymi oraz wszelkimi innymi utleniaczami przekazują im elektron, przez co neutralizują je i zapobiegają ich szkodliwemu oddziaływaniu na organizm, przy czym same nie stają się dla niego zagrożeniem.
Kierunki działania antyoksydantów:
- naprawa cząsteczek uszkodzonych w wyniku działania wolnych rodników,
- ochrona DNA przed uszkodzeniami,
- stymulowanie endogennej produkcji przeciwutleniaczy,
- chelatowanie metali ciężkich,
- spowalnianie procesów starzenia organizmu,
- zapobieganie wystąpieniu udaru mózgu i zawału serca,
- zmuszanie komórek nowotworowych do apoptozy,
- hamowanie procesów pogarszania się funkcji kognitywnych
Rodzaje antyoksydantów:
Naturalnie występujące przeciwutleniacze dzielimy na kilka grup:
1. Witaminy antyoksydacyjne:
- witamina A,
- witamina E,
- witamina C,
- foliany,
2. Pierwiastki antyoksydacyjne:
- miedź,
- jod,
- cynk,
- selen,
- mangan,
- magnez,
3. Substancje aktywne pochodzenia roślinnego:
- polifenole – kwercetyna, kemferol, naringenina, resweratrol, antocyjany,
- karotenoidy – β-karoten, astaksantyna, kantaksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen,
- flawonoidy - EGCG, kwercetyna,
- fitoestrogeny,
- kwasy fenolowe,
- organiczne związki siarki,
4. Enzymy antyoksydacyjne:
- dysmutaza ponadtlenkowa,
- peroksydaza glutationowa,
- reduktaza glutationowa,
- katalazy,
5. Pozostałe antyoksydanty:
- koenzym Q10,
- melatonina,
- l-karnityna,
- DHEA (dehydroepiandrosteron),
- kwas moczowy,
- kurkumina,
- kapsaicyna,
- bilirubina,
- PQQ (pirolochinolinochinon),
- glutation,
- acetylowana cysteina (NAC).
- Naturalne źródła antyoksydantów
- Jagody goji
- Czarne jagody
- Gorzka czekolada
- Acerola
- Winogrono
- Orzechy
- Żurawina
- Maliny
- Kurkuma
- Cynamon
- Chlorella
- Spirulina
Przegląd najefektywniejszych antyoksydantów
POLECAMY TE ANTYOKSYDANTY:
1. Glutation:
Tripeptyd o największym potencjale przeciwutleniającym, znajdujący się we wszystkich komórkach naszego ciała, który po wniknięciu do ich wnętrza intensyfikuje pracę innych antyoksydantów, a także pomaga w ich odtwarzaniu i przywracaniu właściwości neutralizujących wolne rodniki. Działa na kilku płaszczyznach – wspomaga wątrobę w procesach detoksykacji, wspiera trawienie makroskładników pokarmowych – białek i tłuszczów, wytwarzanie enzymów, wpływa na apoptozę komórek nowotworowych. Jego główną funkcją jest jednak ochrona komórek i mitochondriów przed niszczycielskim działaniem stresu oksydacyjnego. Posiada zdolność do pobudzania pracy układu immunologicznego oraz zabezpiecza przed uszkodzeniami powodowanymi przez substancje chemiczne, zanieczyszczenia i promieniowanie. Odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu procesom neurodegeneracji mózgu.
2. Koenzym Q10:
Właściwości przeciwutleniające przypisuje się zredukowanej formie koenzymu Q10 występującej pod nazwą ubichinolu. Zapobiega on utlenianiu lipidów i powstawaniu rodników nadtlenkowych. Pomaga odtworzyć zużyte zasoby witaminy E i przywraca jej zdolności zwalczania reaktywnych form tlenu. Obniża stopień zachodzenia procesów karbonylacji białek. Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce, jak i innymi czynnikami środowiskowymi.
3. Witamina C:
Potrafi efektywnie przeciwdziałać procesom utleniania jako jeden z głównych donorów elektronów, optymalizując również ich przepływ w komórkach. Stanowi ochronę dla różnorakich cząsteczek znajdujących się w organizmie – białek, tłuszczów czy kwasów nukleinowych. Zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych, wywiązuje się również z roli neuroprotekcyjnej, zapobiegając ekscytotoksyczności. Wpływa korzystnie na poziomu testosteronu, dzięki pełnieniu funkcji ochronnych względem jąder. Hamuje nazbyt gwałtowne spadki poziomu tlenku azotu.
4. Resweratrol:
Bioflawonoid naturalnie występujący w czerwonych winogronach, w herbacie czy surowym kakao, który skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników oraz innych utleniaczy, zapobiega procesom utleniania frakcji LDL cholesterolu. Mobilizuje do działania enzymy antyoksydacyjne – SOD, GPX, tioredoksynę, oksygenazę hemową oraz blokuje działanie reaktywnych form tlenu. Posiada zdolność przenikania przez barierę krew-mózg, zwiększa przepływ krwi w mózgu, co stawia go na pozycji czynnika neuroprotekcyjnego oraz wspierającego sprawne funkcjonowanie mózgu. Wywiera korzystny wpływ przeciwzapalny, usprawnia cyrkulację krwi, obniża poziom wystąpienia syndromu metabolicznego.
5. Kwas alfa-liponowy (ALA):
Należy do antyoksydantów, które są sprawnie transportowane do mózgu, a przez to zapobiega uszkodzeniom neuronów, ochrania mózg i tkankę nerwową, przeciwdziała obniżeniu funkcji poznawczych. Może regenerować inne przeciwutleniacze – witaminę C, witaminę E czy glutation. Stanowi silny czynnik chelatujący metale ciężkie, co zapobiega procesom ich peroksydacji. Uwydatnia wychwytywanie witaminy C z krwioobiegu.
Bibliografia
1. https://draxe.com/top-10-high-antioxidant-foods/
2. https://articles.mercola.com/antioxidants.aspx
3. https://fitnessedge.net/antioxidants/#examples-of-antioxidants-in-your-food
4. http://aminoacidstudies.org/l-glutathione/
5. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#direct-antioxidant-activities
6. https://draxe.com/all-about-resveratrol/
7. https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
8. https://www.livestrong.com/article/175625-q10-skin-benefits/
9. http://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#section3
10. http://www.nutrex-hawaii.com/types-of-antioxidants
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...