-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Skrobie i ciężkie węglowodany

Podstawowe informacje dotyczące skrobi i węglowodanów ciężkich.
Skrobie i ciężkie węglowodany
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym jest skrobia?

Skrobia należy do grupy węglowodanów, jest polisacharydem składającym się z dwóch wielocukrów amylozy i amylopektyny. W przewodzie pokarmowym zostaje rozłożona do cząsteczek glukozy. Sprzyja rozwojowi korzystnej dla człowiek mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym.

Skrobia oporna

Stanowi formę nietrawioną w początkowych odcinkach przewodu pokarmowego i w nienaruszonym stanie dociera do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji pod wpływem bakterii. Nie podnosi ona zatem poziomu cukru we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny.

Zalety skrobi opornej:

  • wybiórcza stymulacja wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej,
  • po sfermentowaniu stanowi źródło SCFA, które mogą być źródłem energii dla mięśni,
  • wpływa na regulację wrażliwości insulinowej.

Rodzaje skrobi opornej:

  • typ 1 - zawarta w ścianach komórek roślinnych, a więc w nasionach, strączkach zbożach, nie jest dostępna dla człowieka,
  • typ 2 - skrobia o dużej zawartości amylozy, która staje się dostępna po ugotowaniu, znajdziemy ją w niedojrzałych bananach i ziemniakach,
  • typ 3 - powstaje w wyniku ugotowania, a następnie ochłodzenia, zawarta w ryżu parabolicznym czy ziemniakach,
  • typ 4 -  skrobia zmodyfikowana chemicznie.

Skrobie modyfikowane

Rozwój przemysłu spożywczego doprowadził do powstania wielu form skrobi, które znajdują zastosowanie w wielu produktach, wyróżnijmy kilka z nich:

  • skrobia modyfikowana kwasami,
  • skrobia modyfikowana zasadami,
  • skrobia modyfikowana enzymatycznie,
  • skrobia utleniona,
  • skrobia acetylowana,
  • dekstryna,
  • hydroksypropylofosforan diskrobiowy.


Dekstryna jest to węglowodan małocząsteczkowy powstały w wyniku hydrolizy skrobi. Do zalet jej działania możemy zaliczyć:

  • zmniejsza ładunek glikemiczny posiłków zawierających w składzie węglowodany, a więc wpływa korzystnie na normowanie poziomu cukru we krwi,
  • zwiększając częstotliwość skurczów jelit wspiera eliminację toksyn z organizmu,
  • karmi sprzymierzeńcze bakterie naszej mikroflory jelitowej, przez co wpływa na zdrowie jelit,
  • zapewnia uczucie sytości,
  • obniża poziom trójdlicerydów oraz cholesterolu we krwi.

Hydroksypropylofosforany diskrobiowe - ciężkie węglowodany

1. Karbolyn - jest to suplement w postaci proszku, którego zadaniem jest wsparcie budowy masy mięśniowej poprzez wpływ wytrzymałość treningową, wydajność oraz przyśpieszenie regeneracji potreningowej. W skład tego suplementu wchodzą następujące czynniki:

  • witaminy i minerały, które wielopłaszczyznowo wspierają funkcjonowanie organizmu,
  • homopolisacharydy - polisacharydy zbudowane z wyłącznie jednego rodzaju monosachrydu,
  • kwas cytrynowy - syntetyczny przeciwutleniacz,
  • aromaty naturalne i syntetyczne.

Badania przeprowadzone na kobietach i mężczyznach w wieku 24 lat wykazały, że przyjęcie 50 g porcji Karbolynu zapewniało stabilny poziom cukru we krwi.

2. Waxy Maize - są to węglowodany pozyskiwane z ryżu, jęczmienia czy kukurydzy. Główną cechą tego preparatu jest znaczna zawartość szeroko rozgałęzionych cząsteczek skrobi - amylopektyn, oraz mała ilość amylozy. Zaletą Waxy Maize miała być zdolność do szybkiego wchłaniania, zapewniająca bardzo szybkie odtworzenie zapasów glikogenu, jednak badania naukowe nie potwierdziły w pełni oczekiwanych po tym suplemencie efektów. Fakty:

  • Wazy Maize nie wpływa znacząco szybciej i korzystniej na resyntezę glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym niż dekstroza,
  • Waxy Maize nie wchłania się szybciej niż maltodekstryna czy dektryna.

3. Vitargo - jest to suplement zawierający węglowodany o dużym ciężarze cząsteczkowym, które są bardzo szybko wchłaniane, uzupełniony o kompleks minerałów.

Dzięki niskiej osmolalności Vitargo przechodzi dwa razy szybciej przez żołądek niż inne rodzaje węglowodanów, dzięki czemu po naprawdę niedługim czasie od spożycia przedostaje się do dwunastnicy gdzie zachodzi trawienie i wchłanianie, co zapewnia szybki zastrzyk energii dla mięśni. Indeks glikemiczny tego suplementu jest wysoki, co jak wiemy jest pożądane po zakończonym treningu, aby szybko uzupełnić poziom glikogenu mięśniowego, jednak nie chcąc pozbawiać się działania hormonu wzrostu powinniśmy odczekać około 0,5-1 h po zakończonym treningu.

Bibliografia

1) https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/8-benefits-dextrin/
2) https://supplementpolice.com/karbolyn/
3) https://www.bodybuilding.com/fun/waxy_maize_starch_myth.htm
4) https://www.bodybuilding.com/fun/what_is_vitargo.htm
5) http://www.vitargo.com/faq/




Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię