-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę w wersji fit? Odcukrzona smakuje równie pysznie jak ta od babci, a w dodatku nie wpłynie na fałdki na brzuchu. Przedstawiamy przepis na naszą świąteczną szarlotkę, która na pewno przypadnie do gusty wszystkim fitnessiakom!
PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę w wersji fit? Odcukrzona smakuje równie pysznie jak ta od babci, a w dodatku nie wpłynie na fałdki na brzuchu. Przedstawiamy przepis na naszą świąteczną szarlotkę, która na pewno przypadnie do gusty wszystkim fitnessiakom!

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej bio
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g ksylitolu/rytrytolu

Środek:

  • 4 jabłka i odrobina wody do podlania
  • 40 g ksylitolu/erytrytolu
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej większą. Dodajemy ksylitol i cynamon, wsypujemy do garnka i mieszamy na małym ogniu. Jak jabłka będą miękkie, wyłączamy gaz i odstawiamy. Składniki na ciasto wsypujemy do jednej miski i wszystko zagniatamy na gładką kulę.

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Około 1/3 ciasta odkrajamy i wsadzamy do lodówki. Przygotowujemy foremkę do tarty. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. 2/3 ciasta wgniatamy w nasmarowaną olejem formę. Robimy dziurki widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut do temperatury 180 stopni.

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Po 10 minutach wyciągamy ciasto, nie wyłączamy piekarnika. Na ciasto dodajmy nasze wcześniej przyrządzone jabłka. Układamy je równomiernie. Na górę ścieramy 1/3 ciasta, która była w lodówce. Najlepiej zetrzeć je na tarce na grubych oczkach.

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Wkładamy ciasto znowu do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25 minut. Po upływie czasu szarlotka jest gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło

PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Team BODYPAK.

Zostaw opinię