-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Grzyby mają moc!

Suplementy diety zawierające ekstrakty z różnego rodzaju grzybów są coraz częściej stosowane w wielu sportach. Jakie korzyści możesz uzyskać wprowadzając je do swojej codziennej suplementacji? Przeczytaj i sprawdź!
Grzyby mają moc!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • skąd bierze się popularność grzybów leczniczych,
  • jaki wpływ ma organizm mają następujące gatunki grzybów: Lion’s Mane, Reishi, Cordyceps, Chaga, Turkey Tail, Shiitake, Maitake.

Cud grzybów leczniczych

Grzyby lecznicze używane powszechnie od wielu lat w medycynie chińskiej ze względu na szerokie spektrum oddziaływań na organizm człowieka, znajdują coraz częściej zastosowanie w sporcie, a także w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Posiadają zdolność wzmacniania układu immunologicznego i wspierania go w zwalczaniu komórek nowotworowych, wykazują działanie adaptogenne, stanowią źródło wielu witamin, minerałów, enzymów, składników bioaktywnych o potencjalne antyoksydacyjnym, ze szczególnym zwróceniem uwagi na ergotioneinę.

Lion’s Mane

Soplówka Jeżowata wpływa przede wszystkim na funkcje mózgu, chroniąc przed zniszczeniem komórki nerwowe i przeciwdziałając wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych. Zawiera substancje aktywne o potencjale antyoksydacyjnym oraz wspierające optymalną pracę układu sercowo-naczyniowego. Stymuluje układ odpornościowy, wpływa na redukcję stanów zapalnych.

Reishi

Reishi zawiera frakcję błonnika rozpuszczalnego, która posiada zdolność normalizacji funkcjonowania układu odpornościowego, co przekłada się na zmniejszenie odpowiedzi zapalnej organizmu, wywoływanej przez różne czynniki środowiskowe. Obecność kwasu ganoderowego pozwala na regulację ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Optymalizuje odpowiedź organizmu na bodźce stresowe, działa wyciszająco – wspiera regeneracyjny sen oraz procesy memoryzacji i koncentrację.

Cordyceps

Znany ze swoich właściwości wspierających produkcję ATP i związanej z tym poprawie wytrzymałości i wydolności organizmu. Wykazuje łagodne działanie stymulujące, co odzwierciedla się w minimalizowaniu oznak zmęczenia i podnoszeniu energii do działania. Stanowi naturalny środek przeciwdziałający namnażaniu i rozwojowi komórek nowotworowych. Wykazuje działanie ochronne względem mitochondriów.

Chaga

Chaga zawiera polisacharydy, które mogą przyczyniać się do kształtowania wytrzymałości fizycznej oraz opóźniać oznaki zmęczenia. Wpływa na odpowiednie kształtowanie odpowiedzi immunologicznej, wykazuje działanie zwalczające wirusy. Stanowi bogate źródło substancji przeciwutleniających. W tradycji chińskiej znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy i nowotworów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym.

Turkey Tail

Wrośniak Różnobarwny stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii w jelitach, przyczynia się zatem do prawidłowego kształtowania mikroflory jelitowej, co wiąże się ze wzmocnieniem odporności organizmu i zapobieganiu wielu infekcjom – wspiera w walce z przeziębieniem i grypą. Wpływa korzystnie na procesy trawienia, może stanowić wsparcie w przypadku jelita przesiąkliwego. W Azji wykorzystywany jest w leczeniu różnych typów nowotworów.

Shiitake

Obfitują w substancje bioaktywne, które zapobiegają uszkodzeniom DNA powodowanym przez wolne rodniki. Pomagają regulować gospodarkę węglowodanową, a także poziom cholesterolu we krwi. Redukują objawy chorób zapalnych, wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zawierają cenny kwas linolowy oraz wszystkie aminokwasy egzogenne.

Maitake

Okazują się pomocne w stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz poprawie tolerancji tkanek na glukozę. Posiadają potencjał redukowania objawów w przypadku zespołu policystycznych jajników. Mogą wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wspierają układ immunologiczny w zwalczaniu chorób. Pomagają optymalizować poziom cholesterolu.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię