W KAŻDY PONIEDZIAŁEK OTRZYMASZ 2 x WIĘCEJ PUNKTÓW LOJALNOŚCIOWYCH!

0,00 PLN 0 0 Zobacz koszyk

Brak produktów

Wysyłka Darmowa wysyłka!
Razem 0,00 PLN

Realizuj zamówienie

Produkt dodany do Twojego koszyka
Ilość:
Razem:
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0 Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Razem produkty:
Do Darmowej Dostawy brakuje: 150,00 PLN
Dostawa:  Darmowa wysyłka!
Razem:
Kontynuuj zakupy Realizuj zamówienie
 
Dieta i przepisy

Skąd czerpać białko na diecie roślinnej?

  • 379 odsłon
  • 0 komentarzy

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • z jakich powodów ludzie stawiają na dietę roślinną,
  • jak dzielimy diety wegetariańskie,
  • jakie produkty mogą wypełnić lukę po produktach pochodzenia zwierzęcego w zapotrzebowaniu na białko.

Dlaczego dieta roślinna?

Dieta wegetariańska może być stosowana z różnych powodów – jedni decydują się na nią ze względów zdrowotnych lub ekonomicznych, inni z pobudek religijnych czy moralnych. Niektórych może zaskoczyć fakt, że osoby, które posiadają podwójną kopie genu OR7D4, rezygnują z mięsa ze względu na jego zapach, podobno bardzo dla nich niekorzystny.
Należy zwrócić uwagę, iż dietę roślinną należy postrzegać jako swego rodzaju dietę eliminacyjną, która niesie za sobą konieczność uwzględniania pewnego ryzyka wystąpienia niedoborów żywieniowych, co wymaga odpowiedniego zestawiania produktów w obrębie posiłków na przestrzeni dnia oraz dobierania odpowiednich technik ich przygotowania w celu minimalizacji strat składników odżywczych.

Rodzaje diet wegetariańskich

Informacja, iż ktoś bazuje na diecie wegetariańskiej tak naprawdę nie dostarcza nam żadnych szczegółowych informacji na temat sposobu odżywiania tej osoby. Dlaczego? Ponieważ istnieją jej różne odmiany.

     1. Diety pseudowegetariańskie:

  • fleksitarianizm – pierwsza opcja dopuszcza spożycie niewielkich ilości mięsa, drobiu i ryb, ale zaleca się redukcję posiłków mięsnych w ciągu tygodnia, zaś druga odnosi się do przestrzegania zasad diety wegetariańskiej lub wegańskiej w domu, dozwalając na sporadyczną konsumpcję posiłków mięsnych poza domem;
  • pegan – dozwolone jest spożycie mięsa, produktów odzwierzęcych jako dodatek do posiłku, a także jaj, należy za to unikać nabiału;
  • pescowegetarianizm – spożywanie ryb i owoców morza, a wykluczenie mięsa drobiowego oraz czerwonego;
  • pollowegetarinizm – zakłada wyłączenie z diety mięsa czerwonego, ryb i owoców morza, dopuszcza spożycie drobiu, jaj i nabiału;
  • pesco-pollowegetarianizm – eliminacja mięsa czerwonego, z jednoczesnym spożyciem drobiu, ryb i owoców morza.

     2. Diety wegetariańskie:

  • laktoowowegetarianim – eliminacja mięsa i produktów pochodzących z uboju – żelatyna czy smalec, możliwość spożycia produktów odzwierzęcych – jaj, mleka i jego przetworów;
  • laktowegetarianizm – dopuszcza wyłącznie mleko i jego przetwory
  • owowegetarianizm – dopuszcza tylko jaja;
  • weganizm – wyklucza mięso i wszelkie produkty odzwierzęce, a ponadto nie używa się produktów pochodzenia zwierzęcego lub przez nich wytwarzanych;
  • witarianizm – oparty wyłącznie na surowych warzywach i owocach;
  • frutarianizm – wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego połączone z eliminacją roślin, których zerwania powoduje "śmierć" rośliny.

sprawdzone odżywki białkowe dla wegetarian:

BioTech Rice Protein - 500g
59,90 PLN
Zobacz Produkt
Diet Food Organic Whey Protein [z Kakao] - 500g
89,00 PLN
Zobacz Produkt
FOURPLUS 4+ Iso Soy+ - 900g
79,00 PLN
Zobacz Produkt

Najlepsze źródła białka

Wśród źródeł roślinnych najkorzystniej pod kątem zawartości wysokiej jakości białka wypada: gryka, amarantus, komosa ryżowa i soja. Pamiętajmy jednak, że jego przyswajalność jest niższa o jakieś 10-40% w porównaniu do białka zwierzęcego.

Podniesienie wartości biologicznej białka roślinnego możemy uzyskać poprzez łączenie produktów uzupełniających się pod kątem zawartości poszczególnych aminokwasów:

  • białko roślinne z białkiem pochodzenia odzwierzęcego,
  • strączki ze zbożami,
  • strączki z pestkami lub nasionami,
  • zboża z nasionami,
  • zboża z nasionami i orzechami.

Źródła aminokwasów egzogennych:

  • fenyloalanina – zboża,
  • leucyna – kasza jaglana, strączki,
  • lizyna – pestki dyni, quinoa,
  • metionina – zboża, orzechy brazylijskie,
  • treonina – owies, orzechy,
  • tryptofan – banany, daktyle suszone,
  • walina – sezam, migdały.
Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Sport Definition That’s the Almond Butter Crunchy - 300g
35,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Coconut Oil Refined [Rafinowany] - 900ml
24,99 PLN
Zobacz produkt
LiteFOOD Kasza Gryczana - 1000g
5,20 PLN
Zobacz produkt