-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Nieszczelne jelita? Jest na to sposób!

W artykule poruszamy mocno kontrowersyjny temat ostatnich miesięcy – nieszczelność jelit. Skąd biorą się problemy z ciągłością bariery jelitowej? Jakie zmiany należy poczynić w zakresie odżywiania w celu jej odbudowy i jaką dobrać suplementacje? Nasz ekspert Bartosz Sikorski w przejrzysty sposób odpowiada na wszystkie te pytania.
Nieszczelne jelita? Jest na to sposób!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • skąd biorą się problemy z ciągłością bariery jelitowej,
  • jakie zmiany należy poczynić w zakresie odżywiania w celu jej odbudowy,
  • jaka suplementacja może okazać się pomocna.

Co powoduje rozszczelnienie jelita?

Uszkodzenie bariery jelitowej i następczy rozwój zespołu jelita przesiąkliwego to dolegliwości coraz częściej kojarzone jako znak naszych czasów. Mamy tu do czynienia z sytuacją, kiedy do krwiobiegu przedostają się cząsteczki, które w optymalnych warunkach nie powinny się tam znaleźć – niestrawione składniki pokarmowe, toksyny, antygeny bakteryjne, przyczyniające się do aktywacji układu immunologicznego. Z czego to wynika? Wysoko przetworzona dieta, wszechobecny stres, nadużywanie leków, przebyte infekcje lub choroby, stosowanie używek. Kto może szczerze powiedzieć, że żaden z wymienionych czynników predysponujących go nie dotyczy? Wielu rąk w górze niestety nie widać. Trzeba zatem przyznać się przed samym sobą, zakasać rękawy i wziąć się do pracy.

Jakie działania warto podjąć?

Rozsądnym rozwiązaniem w przypadku problemów jelitowych, ukierunkowanym na pozbycie się mdłości, refluksu żołądkowo-jelitowego, wzdęć, zaparć, biegunek, zespołu chronicznego zmęczenia, zapalenia zatok oraz innych objawów, jest zastosowanie się do zasady "UNO" – USUŃ substancje drażniące, NAPRAW uszkodzoną błonę jelit, ODBUDUJ stan flory bakteryjnej.

1. Rozpocznij od eliminacji składników pokarmowych, które mogą działać niekorzystnie na prawidłowy stan jelit, a więc: gluten, cukier, tłuszcze trans, nabiał. Zamiast tego jedz proste produkty (możesz pomyśleć o diecie rozdzielnej), głównie mięso i warzywa, nie zapominaj o kiszonkach. Wprowadź do jadłospisu bulion gotowany przez kilkanaście godzin na kościach, który chociażby dzięki zawartości aminokwasów (glicyny i proliny) wykazuje działanie regenerujące błonę śluzową jelit.

2. Jakie suplementy możemy brać pod uwagę?

  • enzymy trawienne – wspomagające procesy trawienia makroskładników odżywczych i/lub betaina HCL poprawiająca dokwaszenie żołądka;
  • L- glutamina – stanowi preferowane źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego, może również wpływać na wydzielanie immunoglobuliny A, która wykazuje działanie ochronne wobec błon śluzowych;
  • maślan sodu lub kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy (HMB) ze względu na oddziaływanie przeciwzapalne oraz przyśpieszające regenerację uszkodzonych kosmków jelitowych;

postaw na sprawdzone HMB:

Trec HMB Liquid - 100ml
  • -15% | KOD: BEST15
Trec HMB Liquid - 100ml
 opinii (6)
1 porcja / 0,80 pln
79,98 pln
Najniższa cena: 79,98 pln

  • colostrum i obecne w nim laktoferyny – dzięki właściwościom prebiotycznym promuje wzrost korzystnych szczepów bakteryjnych, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zwalczające bakterie chorobotwórcze, grzyby czy wirusy;
  • kwas kaprylowy – silne działanie przeciwbakteryjne, wpływające na regulację stosunku poszczególnych szczepów bakterii;
  • kurkumina, koci, czarci pazur, shilajit – wsparcie w łagodzeniu stanów zapalnych.

3. Pamiętaj, że solidnie dobrana, celowana probiotykoterapia, oparta o szczepy z gatunku Bifidobacterium i Lactobacillus stanowi ważny krok w przywróceniu równowagi w naszym "drugim mózgu" (czytaj: w jelitach), ze szczególnym zwróceniem uwagi na szczepy: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię