-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Czym zastąpić cukier?

Cukier jest obecny w wielu produktach, jednak powszechnie wiadomo że jego nadmiar nie jest zdrowy. Czy istnieje zdrowy i dobry zamiennik dla cukru?
Czym zastąpić cukier?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • jaki jest negatywny wpływ cukru na organizm,
  • czym można go zastąpić,
  • jakich substancji słodzących unikać.

Fakt, iż należy dążyć do eliminacji lub przynajmniej maksymalnego ograniczenia spożycia sacharozy w czystej postaci, jak i produktów w nią obfitujących jest niezaprzeczalny. Czy jednak, gdy ktoś zapyta Cię z jakich powodów trzeba to zrobić, potrafisz uzasadnić tą tezę? Jeśli powiesz, że cukier przyczynia się rozszczelnienia bariery jelitowej, chorób wątroby, insulinooporności, cukrzycy typu 2, syndromu metabolicznego, powinieneś być wystarczająco przekonujący/a.

Zatem co wybrać?

Ksylitol

Związek z grupy alkoholi cukrowych, pozyskiwany z drzewa brzozowego, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym (IG=7). Występuje naturalnie w żywności, głównie w owocach, i dostarcza około 2,5 kcal w 1 g. Posiada wiele pozytywnych cech - poza słodkimi właściwościami: pomaga regulować stężenie glukozy we krwi, zwiększa stopień tolerancji glukozy przez komórki. Bardzo interesujący wydaje się fakt ochronnego działania ksylitolu na stan zębów, ponieważ hamuje on rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Wśród osób z nietolerancją FODMAPS może powodować negatywne objawy ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ nasila procesy fermentacyjne w jelitach.

Erytrytol

Kolejny alkohol polihydroksylowy, zawierający znikome ilości kalorii, o 70% słodkości w odniesieniu do sacharozy. Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ani aktywacji ze strony insuliny oraz nie przyczynia się do podniesienia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Wykazuje potencjał antyoksydacyjny oraz działanie ochronne na śródbłonek naczyń, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na ogół jest lepiej tolerowany niż ksylitol.

Stewia

Substancja roślinna, która jest 300 razy słodsza od zwykłego cukru, jednak posiada specyficzny posmak, który nie każdemu musi odpowiadać. Zastosowanie znajdują zarówno jej liście, jak i w formie proszku lub tabletek po wcześniejszym wysuszeniu i krystalizacji ekstraktu. Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi oraz nie zawiera kalorii, dlatego też znajduje się na liście zamienników cukru polecanych dla diabetyków.

Cukier kokosowy

Jeden z wielu produktów pozyskiwanych z kokosa o słodkim smaku. Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera różne pierwiastki, m.in. cynk i żelazo, a także fitozwiązki. Znajdziemy w nim również inulinę - substancję prebiotyczną, która przyczynia się do stabilizacji gospodarki cukrowej, dzięki spowolnieniu szybkości wchłaniania glukozy.

Miód

Prawdziwy miód pozyskiwany od gospodarza z pasieki zawiera wiele dobroczynnych antyoksydantów i substancji z grupy polifenoli, dlatego często wykorzystywany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i przyśpieszenia procesu zdrowienia w przypadku choroby. Musi być jednak stosowany bez nadmiernego ogrzewania, ponieważ traci wówczas swoje pozytywne właściwości ze względu na degradację enzymów. Dlatego, gdy chcesz dodać miód do herbaty – poczekaj najpierw chwilę aż przestygnie. Nie zapominajmy, że zawiera około 300 kcal w 100 g produktu.

Jakich substancji słodkich unikać?

Lepiej unikać lub minimalizować dodatek takich słodzików jak: syrop z agawy – ze względu na wysoką zawartość fruktozy, której metabolizm dosyć mocno obciąża wątrobę, a oprócz tego podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz syndromu metabolicznego, aspartam, acesulfam, sukraloza, sacharyna.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię