Suplementacja

Odżywki białkowe - co siedzi w opakowaniu?

  • 188 odsłon
  • 0 komentarzy

Odżywki białkowe – każdy zna to pojęcie i wie co się za nim kryje (a właściwie co się kryje w opakowaniu). Poniżej skrótowo podstawowe informacje dotyczące danego typu produktu.

Na rynku jest wiele produktów, a do najważniejszych typów zaliczamy:

- WPC – koncentrat białek serwatki (z ang. whey protein concentrate). Jest to odżywka uzyskiwana na drodze mikro-filtracji, a więc przy użyciu membran, które zatrzymują laktozę, tłuszcze oraz inne zanieczyszczenia dając produkt końcowy o zawartości białka koło 80% w suchej masie oraz kilku gram laktozy/tłuszczu

- WPI – izolat białek serwatki (z ang. whey protein isolate) Izolat uzyskiwany jest na drodze ultra-filtracji, która stanowi kolejny etap następujący po mikro-filtracji. Różnica między mikro a ultra filtracją polega na wielkości porów w wykorzystywanych membranach. Produkt końcowy charakteryzuje się zdecydowanie mniejszą zawartością laktozy (powinna być bliska zeru), niewielką ilością tłuszczu oraz brakiem wszelkich innych zanieczyszczeń.

- WPH – hydrolizat białek serwatki (z ang. whey protein hydrolysate) Jest to produkt otrzymywany po przez przeprowadzenie hydrolizy WPC lub WPI – gdzie na drodze enzymatycznej (rzadziej chemicznej) rozrywane jest co 6-8 wiązanie peptydowe, co skraca czas potrzebny na pełne przyswojenie odżywki w żołądku. Jeżeli ktoś się zastanawia co „lepsze”: zwykły konsument nie odczuje różnicy między WPC a WPI – tak więc dobrej jakości WPC zda tak samo dobrze egzamin jak droższy izolat. Czasy uwalniana do krwiobiegu na poziomie amatorskim nie mają takiego dużego znaczenia. Coraz popularniejsze są mieszanki WPC oraz WPI, które wydają się najlepszym wyborem dla większości sportowców.

PRZYKŁAD WPC+WPI+WPH: ON Gold Standard 100% Whey - 2,27kg

ETYKIETA I ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA PROTEIN. Rynek suplementów (zarówno rodzimy, jak i światowy) rządzi się swoimi prawami – nie zawsze jakość produktu jest najważniejsza, często liczy się po prostu zysk. Istnieje wiele dodatków, które w badaniach przyczynią się do „podbicia” ilości „białka w białku” (np. kreatyna, peptydy glutaminy, tauryna czy glicyna). Każda z wymienionych substancji podniesie bilans azotowy w suplemencie, dzięki czemu na etykiecie producent może wpisać wartość wyższą (w stosunku do realnej ilości białka) nie łamiąc przy tym obowiązującego na terenie naszego kraju prawa. Chodzi oczywiście o badanie metodą Kjeldahla stosowaną przy badaniu ilości procentowej zawartości białka w produktach spożywczych.


odzywki-bialkowe
Paweł Zieliński
Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

ON 100% Whey Gold Standard - 2270g
208,99 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition That's the Whey ISOLATE - 2100g
239,00 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition LIGHT WHEY - 2000g
139,00 PLN
Zobacz produkt