Witamina C w walce o lepszą odporność
Szalejący na świecie koronawirus pochłonął już znaczną ilość ofiar, a to jeszcze nie koniec. Naukowcy na całym świecie starają się znaleźć skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu ludzkiego, by wspomóc go w walce z infekcją.
Bliski przełomu jest zespół medyczny ze szpitala uniwersyteckiego Xi'an Jaotong w Chinach, który badał wpływ dużych porcji witaminy C na przebieg leczenia u pacjentów zainfekowanych koronawirusem (COVID-19). Opublikowane przez niego wyniki wskazują, że stan pacjentów przechodzących ciężkie zapalenie wieńcowe będące powikłaniem COVID-19 znacząco się poprawił dzięki zastosowaniu dużych porcji czystej witaminy C.
Polecamy:
29,99 pln
Zespół sugeruje rozpoczęcie wspomagania przy pomocy witaminy C – zarówno w przypadkach krytycznych, jak i przypadkach wystąpienia ciężkiego zapalenia płuc. Wyjaśnienie pojawiło się w formie notatki prasowej:
"Wynika to z faktu, że główną przyczyną śmierci pacjentów jest niewydolność krążeniowo-oddechowa spowodowana zwiększonym ostrym stresem oksydacyjnym. Kiedy wirus powoduje zwiększony stres oksydacyjny w organizmie i zwiększoną przepuszczalność naczyń włosowatych, wczesne stosowanie dużych porcji witaminy C może mieć silny efekt przeciwutleniający, zmniejszać reakcje zapalne i poprawiać funkcję śródbłonka."
Polecamy:
34,99 pln
UWAGA: Zalecana dzienna porcja witamin C waha się między 50 do 100 mg na kilogram masy ciała. Natomiast w najcięższych przypadkach zalecają podanie dożylnej porcji aż 200 mg na kilogram masy ciała (na dobę).
Badaniu zostało poddanych 300 pacjentów klinicznych, a samym opracowaniem metodyki i jej wdrożeniem zajmowało się aż 30 ekspertów.
Jeżeli podejrzewasz zarażenie koronawirusem – koniecznie postępuj zgodnie z oficjalnymi wytycznymi dostępnymi na stronach rządowych.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Zdrowie
Zobacz wszystkie artykuły6 produktów, które warto wdrożyć w codziennej diecie
Istnieje wiele produktów i źródeł makroskładników, w obrębie których można oscylować i układać różnorodne menu. Nie wszystkie jednak są godne uwagi. Produkty w większej mierze możemy podzielić na dobre/neutralne oraz „lepsze”. I nad tymi lepszymi wyborami skupi się wiedza w niniejszym artykule.