-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Witamina B12 - funkcje i wpływ na organizm

Witamina B12 jest grupą witamin rozpuszczalnych w wodzie określanych wspólnym mianem kobalaminy. Są one unikatowe pod paroma względami – po pierwsze zawierają w swoim składzie jon kobaltu, po drugie – istotne jej ilości znajdują się jedynie w produktach odzwierzęcych. Odkryto pewne ilości m.in. w owocach rokitnika czy ekstrakcie perzu, jednak dostarczenie wystarczających ilości witaminy B12 w ten sposób wydaje się być mało realne.
Witamina B12 - funkcje i wpływ na organizm
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Witamina B12 jest grupą witamin rozpuszczalnych w wodzie określanych wspólnym mianem kobalaminy. Są one unikatowe pod paroma względami – po pierwsze zawierają w swoim składzie jon kobaltu, po drugie – istotne jej ilości znajdują się jedynie w produktach odzwierzęcych. Odkryto pewne ilości m.in. w owocach rokitnika czy ekstrakcie perzu, jednak dostarczenie wystarczających ilości witaminy B12 w ten sposób wydaje się być mało realne.

Rola witaminy B12 w organizmie człowieka

Jej rola w organizmie jest „nie do przecenienia”. Dzięki dostarczeniu odpowiedniej ilości kobalaminy do organizmu wprowadzane są grupy metylowe, które następnie wykorzystywane są przez ustrój do metabolizmu homocysteiny do metioniny. Ten pierwszy aminokwas obecny w zbyt dużej ilości (co ma miejsce przy niedostatku witaminy B12) przyczyniać się może do znacznego przyspieszenia rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, ze szczególnym naciskiem na rozwój miażdżycy. W procesie metylacji homocysteiny, nieco „przy okazji” powstaje aktywna forma folianów. Zarówno foliany, jak kobalamina odpowiadają za prawidłowe powstawanie czerwonych krwinek – zapobiegają rozwojowi tzw. niedokrwistości megaloblastycznej, czyli takiej która przebieg ze zwiększoną objętością krwinki (MCV).

POLECAMY:

Olimp B12 MAX - 60 tabl.

Olimp B12 MAX - 60 tabl.

 opinii (1)
1 porcja / 0,75 pln
44,99 pln

Spożycie witaminy B12 w odpowiednich ilościach warunkuje utrzymanie prawidłowego zdrowia sercowo-naczyniowego, funkcji układu krwiotwórczego a także nerwowego i immunologicznego. Niedobory witaminy B12 grożą zaburzeniami funkcji układu nerwowego, wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego oraz upośledzeniem funkcji układu immunologicznego (możliwy spadek odporności organizmu).
Przegląd systematyczny z roku 2019 pozwolił zaobserwować potencjał antyoksydacyjny witaminy B12. Osoby z niższym poziomem odżywienia B12 może charakteryzować niższy status antyoksydacyjny ustroju. Aktualnie wnioskuje się także, iż witamina B12 najpewniej wpływa immunomodelująco, mając swój udział w odpowiedzi komórkowej, szczególnie w funkcji komórek NK.

Ryzyko niedoboru

Wchłanialność witaminy B12 ulega osłabieniu wraz z wiekiem (szczególnie >50r.ż.). Podobnie ma się sytuacja w przypadku osób cierpiących z powodu schorzeń żołądka i jelit – za powód podaje się przewlekłą farmakoterapię i zaburzenia funkcji żołądka (wspomina się najczęściej o chorobie wrzodowej i powtarzających się epizodach zgagi) i jelit (gł. zespół Zollingera-Ellisona oraz choroba Whipple’a) w których kobalamina ulega wchłonięciu do krwiobiegu. Również farmakoterapia może predysponować do upośledzenia wchłaniania, a w efekcie stanów niedoborowych kobalaminy. Grupą leków, szczególnie predysponującą do zwiększania ryzyka niedoboru witaminy B12, są inhibitory pompy protonowej (IPP), antagonisty receptorów histaminowego oraz metformina stosowana w leczeniu insulinooporności i cukrzycy.

Zapotrzebowanie i źródła kobalaminy

Normy spożycia kobalaminy na przestrzeni doby kształtują się w granicach 2,4mcg u dorosłych mężczyzn i kobiet. Wśród kobiet ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 2,6mcg, a w czasie laktacji do 2,8mg.
Jak wspomniałem na początku realnym źródłem witaminy B12 są pokarmy odzwierzęce – mięso i podroby, ryby, jaja i produkty mleczne. Osoby stosujące diety roślinne powinny przyjmować kobalaminę w formie suplementów.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię