-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

O jakich składnikach pokarmowych pamiętać by stymulować odporność? – część 1

Naukowcy dzielą składniki pożywienia na takie które regulują funkcje bariery nabłonków (pozwalając m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka jelitowego, błon śluzowych czy powłok skórnych), wpływające na odporność komórkową, a także warunkujące prawidłowe powstawanie przeciwciał. O które konkretnie składniki chodzi i czym jest wspomniana „selektywność działania” – w dzisiejszym tekście.
O jakich składnikach pokarmowych pamiętać by stymulować odporność? – część 1
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

„Niewystarczające spożycie i status witamin oraz pierwiastków śladowych może prowadzić do obniżenia odporności, a w efekcie predysponować do rozwoju infekcji […]

Zgromadzono dowody dokumentujące selektywny wpływ niektórych składników odżywczych na odpowiedź immunologiczną u ludzi przez co niedobory lub nadmierne spożycie poszczególnych składników może prowadzić do rozregulowania skoordynowanego systemu immunologicznego organizmu gospodarza.” Czytamy w podsumowaniu pracy Maggini i wsp. z 2007 opublikowanej w British Journal of Nutrition.

Produkty, które mogą Cię zainteresować :

6PAK Nutrition Vitamin C + L-Lysine - 240g
  • -15% | KOD: BEST15
6PAK Nutrition Vitamin C + L-Lysine - 240g
 opinii (1)
1 porcja / 0,06 pln
14,99 pln
Najniższa cena: 14,99 pln
Trec Vitamin C Strong 500 Witamina C - 200 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Trec Vitamin C Strong 500 Witamina C - 200 kaps.
 opinii (2)
1 porcja / 0,17 pln
34,99 pln
Najniższa cena: 34,99 pln

O które konkretnie składniki chodzi i czym jest wspomniana „selektywność działania” – w dzisiejszym tekście.
Naukowcy dzielą składniki pożywienia na takie które regulują funkcje bariery nabłonków (pozwalając m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka jelitowego, błon śluzowych czy powłok skórnych), wpływające na odporność komórkową, a także warunkujące prawidłowe powstawanie przeciwciał.

Składniki warunkujące funkcje barier nabłonkowych

  • Witamina A – W momencie niedoborów zaburzona zostaje integralność nabłonka błon śluzowych zwiększając podatność na patogeny, szczególnie w obrębie oka i dróg oddechowych, a także w przewodzie pokarmowym. Zaobserwowano gorszy przebieg infekcji żołądkowo-jelitowych i układu oddechowego u osób z niedoborami witaminy A
  • Witamina C – podstawowy przeciwutleniacz nieenzymatyczny, ogranicza aktywność wolnych rodników, których nadmierna ilość może prowadzić do zaburzenia integralności błony komórkowej, upośledzenia płynności i możliwości „komunikacji międzykomórkowej”. Odpowiednio wysokie spożycie witaminy C pozytywnie wpływa na proliferację limfocytów T w momencie narażenia na patogen
  • Witamin E – działa jako antyoksydant w środowisku lipidowym, ogranicza immunosupresyjne właściwości wolnych rodników i produktów reakcji peroksydacji lipidów. Zaobserwowano istotny wpływ na wytwarzanie interleukin i proliferację limfocytów dzięki suplementacji witaminą E. Najistotniejszą rolę wydaje się odgrywać wśród osób starszych
  • Cynk – składnik mineralny, którego funkcje w układzie odpornościowym omawia się od lat 50-tych XXw. Jest on niezbędny do prawidłowej funkcji komórek szybko dzielących się, szczególnie tych które występują w układzie odpornościowym. Odpowiada zarówno za funkcje odporności wrodzonej, jak również nabytej. Zaopatrzenie organizmu w cynk warunkuje prawidłowe funkcje enzymatycznego układu obrony antyoksydacyjnej, szczególnie dysmutazy ponadtlenkowej. Cynk wpływa także na uwalnianie cytokin i proliferację komórkową. Jony cynku wydają się wykazywać bezpośredni wpływ przeciwwirusowy przeciwko rinowirusowi odpowiadającemu gł. za nieżyt nosa (katar) w przebiegu przeziębienia. Cynk umożliwia także odpowiednie funkcjonowanie komórek układu odpornościowego (gł. komórki NK, makrofagi i neutrofile), jak również wspiera integralność błon śluzowych i funkcje oraz integralność powłok skórnych.

Na temat składników wpływających na odporność komórkową oraz tych które warunkują produkcję przeciwciałw kolejnej części tekstu.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię