-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Elementy wpływające na kształtowanie się odporności u dziecka

Często zastanawiamy się jak wspierać odporność dzieci na każdym etapie życia, a także jak możemy zadziałać by już w okresie dorosłości nasze pociechy cieszyły się zdrowiem i sprawnością. Przez dekady zapominano jednak (a w sumie to zwyczajnie nie wiedziano) jak znaczny wpływ na kształtowanie się odporności u dziecka ma dostępność energii i składników odżywczych już w momencie jego życia płodowego.W literaturze naukowej podkreśla się, że bardzo is
Elementy wpływające na kształtowanie się odporności u dziecka
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Często zastanawiamy się jak wspierać odporność dzieci na każdym etapie życia, a także jak możemy zadziałać by już w okresie dorosłości nasze pociechy cieszyły się zdrowiem i sprawnością. Przez dekady zapominano jednak (a w sumie to zwyczajnie nie wiedziano) jak znaczny wpływ na kształtowanie się odporności u dziecka ma dostępność energii i składników odżywczych już w momencie jego życia płodowego.W literaturze naukowej podkreśla się, że bardzo istotna jest prawidłowa masa ciała mamy. Zarówno niedowaga, jak i nadmierny przyrost kilogramów w czasie ciąży nie służy potomstwu.

Jedz za dwoje, czy dla dwoje?

Przez „wieki” powtarzane „jedz za dwoje” zostało wreszcie zastąpione przez „jedz dla dwojga” – otóż to, że w łonie mamy rozwija się dodatkowe życie nie oznacza przecież, że jej zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta dwukrotnie!
Dla jasności – w zależności od trymestru wzrost zapotrzebowania energetycznego kobiety ciężarnej kształtuje się następująco – w pierwszym trymestrze pozostaje niezmienione i wynosi dokładnie tyle ile przed ciążą, w drugim trymestrze wzrasta o 360kcal, w trzecim natomiast o 475. W okresie karmienia potrzeba kalorii jest najwyższa (zakładając, że kobieta karmi piersią) i zwiększa się względem zapotrzebowania wyjściowego aż o ok. 670kcal – jednak tylko ok. 500kcal powinno pochodzić z dodatkowego pożywienia, pozostała część pochodzi z rozkładu tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okresie ciąży.
Nieodpowiednio niska masa ciała matki grozi niedoborami wzrostu płodu i zbyt niską masą urodzeniową dziecka, nadmierna natomiast zwiększa ryzyko makrosomii, przerostu narządów, a w dalszej perspektywie - otyłości i cukrzycy w wieku późniejszym.

Jakie składniki odżywcze są najważniejsze?

Niezmiernie istotne składniki w diecie kobiety ciężarnej to witamina D oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (przede wszystkim DHA – kwas dokozaheksaenowy). Najczęstsze z notowanych niedoborów wśród ciężarnych mogących wpływać na prawidłowy rozwój dziecka i jego układów dotyczy folianów, jodu, żelaza oraz właśnie DHA i witaminy D.
Za elementy maksymalizujące siły obronne organizmu dziecka należy uznać także karmienie naturalne, kontakt „skóra do skóry” w pierwszych godzinach życia, a także poród siłami natury.
W czasie rozszerzania diety dziecka (po zakończeniu karmienia piersią) należy zadbać o prawidłowe spożycie ryb lub wsparcie suplementacją kwasem DHA, co pozwoli na wzrost produkcji substancji przeciwzapalnych i ograniczenie powstawania molekuł prozapalnych, wytwarzanych w głównej mierze z „konkurencyjnych” kwasów omega-6 (nie oznacza to że są one dla naszego organizmu zbędne, jednak zazwyczaj spożywamy ich nieporównywalnie więcej co może przyczynić się do zaburzenia pracy organizmu). Bardzo istotnym jest dowóz odpowiednich ilości witamin przeciwutleniających (A, D, E i C), żelaza, cynku oraz selenu, wykazujących wpływ immunokompetentny.

Podsumowanie

Dieta kobiety karmiącej, a także dzieci (tych małych, jak i większych) powinna być zróżnicowana i dostarczać odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych. Prócz działania immunomodelującego składników żywności na funkcje układu odpornościowego malucha znamienny wpływ wywierają także rodzaj porodu, sposób karmienia oraz bliskość skóry rodziców, które m.in. wspierają fizjologiczną florę organizmu dziecka.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię