-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Omega-3 i ich wpływ na organizm

O tym, ze prawidłowe żywienie ma niebagatelny wpływ na utrzymanie zdrowia i funkcje układu odpornościowego wspomina się od dziesięcioleci. Ostatnimi laty (od około 3 dekad) zaczęto zwracać szczególną uwagę na pewną grupę kwasów tłuszczowych, mianowicie wielonienasycone (polienowe) kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, a więc te pochodzące z rodziny kwasu alfa-linolenowego (ALA) i ich wpływ na układ odpornościowy.
Omega-3 i ich wpływ na organizm
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

O tym, ze prawidłowe żywienie ma niebagatelny wpływ na utrzymanie zdrowia i funkcje układu odpornościowego wspomina się od dziesięcioleci. Ostatnimi laty (od około 3 dekad) zaczęto zwracać szczególną uwagę na pewną grupę kwasów tłuszczowych, mianowicie wielonienasycone (polienowe) kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, a więc te pochodzące z rodziny kwasu alfa-linolenowego (ALA) i ich wpływ na układ odpornościowy.

Co to są OMEGA-3

Są to związki nie produkowane przez ludzki organizm, których dowóz musi mieć miejsce „z zewnątrz” – z żywnością bądź suplementem. Głównym naturalnym źródłem kwasu ALA są rośliny – nasiona lnu i szałwii hiszpańskiej (chia), a także olej rzepakowy, orzechy (włoskie, laskowe i inne) oraz glony i algi. Biologicznie aktywniejsze pochodne ALA – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) znajdziemy w tłuszczu rybim, szczególnie ryb żyjących w wodach zimnych. Pewne ich ilości znajdują się także w owocach morza jak np. krewetki, małże czy ostrygi i innych zwierzętach morskich. Organizmy żyjące w morzach północnych charakteryzuje wyższa zawartość EPA, te z południowych regionów – DHA. Biorąc pod uwagę, iż EPA i DHA wykazują istotnie wyższą aktywność biologiczną w ustroju ludzkim, a mechanizmy konwersji ALA do EPA i DHA określane są jako „mało wydajne” – najrozsądniejszym wydaje się spożywanie zalecanej ilości ryb i owoców morza (2 porcje w tygodniu, co najmniej raz ryby tłustej) lub suplementacja EPA/DHA – na rynku znaleźć możemy zarówno tran (olej z wątroby dorsza), jak również oleje rybie pochodzące z innych gatunków ryb oraz koncentraty tych olejów standaryzowane na wyższą zawartość kwasów EPA i DHA.
Dotychczasowe badania, zarówno z udziałem modeli zwierzęcych, jak również ochotników wśród ludzi pozwoliły na zaobserwowanie, że kwasy omega-3 charakteryzuje istotny potencjał przeciwzapalny, przeciwutleniający (szczególnie u osób starszych), antyarytmiczny, hipotensyjny i immunomodelujący. Ich odpowiednia podaż może także przyczyniać się do wydłużenia okresu remisji rozmaitych chorób o podłożu zapalnym. Jednocześnie podkreśla się, iż w przypadku chorób o ostrym przebiegu długotrwałe stosowanie wysokich dawek może nie być zalecane. W przypadku schorzeń o stosunkowo łagodnym przebiegu, gdzie poziom reakcji zapalnej w ustroju jest tak wysoki olej rybi wydaje się wykazywać jeszcze większy potencjał terapeutyczny, mogąc spowalniać progresję. Badania kliniczne z udziałem niemowląt pozwoliły zaobserwować, że olej rybi może przyczyniać się do przyspieszenia dojrzewania układu immunologicznego.

Podsumowanie

Dane naukowe dokumentują, iż najoptymalniejszym rozwiązaniem wydaje się być zalecanie spożywania odpowiedniej ilości kwasów omega-3 przede wszystkim w populacji osób zdrowych, co przyczynia się do minimalizacji rozwoju/zaostrzenia zmian miażdżycowych, a także może minimalizować ryzyko wystąpienia chorób z autoagresji (autoimmunizacyjnych/autoimmunologicznych) – w których nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy „zwraca się” przeciwko tkankom gospodarza i prowadzi do uszkodzenia/upośledzenia funkcji konkretnych narządów, np. tarczycy, wątroby czy trzustki. W przypadku osób dotkniętych rozmaitymi schorzeniami, kwasy tłuszczowe omega-3 pozostają jednym z elementów istotnie wpływających na funkcje organizmu.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię