Jaka jest rola ryb w diecie?
Ryby w diecie.
- dieta – makroelementy;
- źródła białka;
- ryby w diecie – korzyści i aspekty negatywne;
Najprostsza i najbardziej pożądana dieta, to ta – która składa się z odpowiedniej podaży makroelementów tj. białka, węglowodanów i tłuszczów. Do tego dochodzą także mikroelementy – równie ważne przy komponowaniu menu. Ważnym aspektem są wybierane przez Nas źródła makroelementów. Powiedzenie kaloria kalorii nierówna ma sens, kiedy porównujemy zjedzenie pełnowartościowego posiłku w ilości 500 kcal – a pudełka lodów, odpowiadających tej samej ilości kalorii. Doskonale wiemy, że podaż makroelementów może być wówczas zachwiany, a już na pewno nastąpi tutaj anomalia co do mikroelementów (albo i ich braku).
Taka sama zasada dotyczy białka. Planując menu wybieramy te źródła, które są najbardziej odżywcze jak chociażby ryby (zaraz obok mięsa czy jaj). Zawartość białka w mięsie waha się od 14% do 21%, w rybach od 15% do 23 % a w jajach ok. 12,5% (orientacyjnie). Istotny aspekt to aminokwasy egzogenne – czyli te, których nie jesteśmy w stanie sami ich wyprodukować, dlatego też niezbędne jest ich spożywanie razem z pożywieniem. Znajdziemy je m.in. w rybach. Ogólnie ujmując – ryby są źródłem pełnowartościowego białka.
Ryby są źródłem m.in.
- witaminy D (jako D3 – cholekalcyferol) tj. łosoś, węgorz, śledź, makrela, ale również olej z wątroby wieloryba lub tuńczyka (Dietetyka sportowa w teorii i praktyce, Akademia Dietetyki Sportowej) oraz witamin A i E;
- kwasów omega 3 - ryby (przede wszystkim ryby zimnych wód), ostrygi, krewetki, małże;
- jodu odpowiedzialnego za prawidłową pracę tarczycy
- zawierają też selen, fosfor, potas i magnez.
Należy pamiętać, iż ryby hodowane na wysoką skalę mają mało białka, a dużo tłuszczu i toksyn. Dlatego warto jest zaznajomić się z pochodzeniem ryby przed jej konsumpcją. Im „młodsza” ryba – tym lepiej. Co za tym idzie – mniej toksyn. Rtęć I inne metale ciężkie (kadm i ołów), jest jednym z głównych zanieczyszczeń środowiska wodnego. Po przekształceniu w środowisku wodnym w metylortęć – ta, gromadzi się w rybach. Szczególnie narażone są ryby drapieżne (najwyżej w łańcuchu troficznym), czyli m.in.: gardłosz, tuńczyka, węgorza.
W diecie winniśmy również mieć wgląd na rozkład makroskładników, tj. dorsz jako chuda ryba obfituje w białko, natomiast łosoś – zawiera już pokaźne ilości tłuszczów. Należy wówczas tak zbilansować dietę, aby była ona pełnowartościowa tj. zawierała odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów.
Na stronie: https://ryby.wwf.pl/ znajduje się poradnik, dzięki któremu możemy pozyskać niezbędne informacje nt. ryb i dokonać właściwego wyboru ich konsumpcji (wraz z podaniem pochodzenia danej ryby i wskazówką, skąd najlepiej takową pozyskiwać).
Warto sięgać po ryby takie jak łosoś (najwięcej aminokwasów), dorsz (bardzo chuda ryba, idealna na redukcji), pstrąg (najwięcej kwasów omega 3 wśród ryb słodkowodnych), szprot (źródło wapnia).
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię