-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto na bazie marchewki jest bardzo częstym bywalcem na stole podczas jesieni. Mamy dla Was ulepszony przepis o składniki nie zawierające glutenu.
PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Ciasto marchewkowe jest bardzo częstym bywalcem na stole podczas jesieni. W zimniejsze dni przychodzi ochota na coś słodkiego, więc warto zrobić samemu przysmaki, które nie tylko będą zdrowsze niż sklepowe słodycze, ale również zaspokoją nasze smaki. Mamy dla Was przepis na bazie składników, które nie zawierają glutenu.

W naszym przepisie nie trzeba kupować specjalnych mąk, wystarczy tylko młynek do kawy, by je zrobić i nie przepłacać. Ciasto nadaje się idealnie na jesienną chandrę lub miłe spotkanie przy kawie z koleżanką. Nie ma lepszego sposobu na dobry humor niż jedzenie i trening

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej (mogą być migdały zmielone na mąkę)
  • 30 g kaszy gryczanej białej - niepalonej (zmielonej na mąkę)
  • 150 g Erytrytolu lub 100 g cukru brązowego
  • 15 g startej skórki pomarańczowej
  • 250 g marchwi startej na drobnych oczkach
  • 3 jaja
  • 100 g miodu malinowego
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka sody

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Sposób przygotowania:

Zmielone migdały, kaszę, mąkę kukurydzianą i erytrytol/cukier połącz ze sobą. Dodaj skórkę z pomarańczy i wbij jaja. Wymieszaj. Dodaj miód i startą marchewkę.
Następnie ciągle mieszając dodaj kolejne składniki z listy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Formę natłuść olejem w sprayu lub odrobiną oleju kokosowego.
Ciasto piecz przez 45 minut. Po ostudzeniu polej je Choconutto i podawaj z pyszną świeżo zaparzoną kawą lub herbatą.

Zobacz także przepis na dyniowe babeczki z Choconutto TUTAJ 

Dla kogo jest ten przepis?

Jest sporo osób, które nie tolerują glutenu. Ten przepis powstał dla tych właśnie osób jednak należy pamiętać , że na produktach często napisane jest, że mogą zawierać śladowe ilości GLUTENU. Wynika to z faktu, że różne technologie produkcji mogły zostać niedokładnie oczyszczone, dlatego producent musi o tym poinformować. Jeśli cierpisz na celiakię, gdzie nawet minimalna ilość może Ci zaszkodzić używaj produktów, które na opakowaniu mają symbol przekreślonego kłosa. Będziesz miał wtedy pewność, że te produkty są bezglutenowe. 

Przeczytaj więcej o glutenie TUTAJ

Team BODYPAK.

Zostaw opinię